İngiltere'nin Akın İpek kararına sert tepki
İngiltere'deki Akın İpek davasında önemli gelişme... İngiltere, Koza-İpek grubunun patronu Akın İpek için Türkiye'nin yaptığı iade başvurusunu reddetti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül karara tepki göstererek, "İade talebimizin reddi kabul edilemez" dedi
İngiltere'nin iadesine ilişkin talebi reddettiği HamdiAkınİpek, hakkında açılan davalarda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üst düzey yöneticileri arasında gösteriliyor.
İngiliz mahkemesinin iadesini reddettiğiİpek, 3 ayrı davada sanık olarak yer alıyor. Haziran ayında karara bağlanan "FETÖ/PDY çatı" davasından ayrılan dosya kapsamındaki dava ile "Koza-İpekHolding" davasının sanıklarındanİpekhakkında Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesinde "Kamu kurum ve kuruluşu zararına nitelikli dolandırıcılık" suçundan geçen hafta açılan yeni bir dava daha bulunuyor.
İpek, hem FETÖ/PDY çatı davasından ayrılan dosyada hem de Koza-İpekHolding davasında FETÖ'nün üst düzey yöneticileri arasında gösteriliyor.
FETÖ mensubu HamdiAkınİpek'in dava dosyalarına giren suçlamalar ise şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı ihlal etmeye teşebbüs etmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, siyasal ve askeri casusluk, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, nitelikli zimmet, suç gelirlerini aklamak, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, ele geçirmek, başkasına vermek, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, güveni kötüye kullanmak, ruhsatsız silah bulundurmak, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak."
BAKAN GÜL: KABUL EDİLEMEZ
İngiltere'nin kararına Adalet Bakanı Gül tepki gösterdi. Twitter'dan açıklamalarda bulunan Gül, "FETÖ mensubu firari Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük'ün iadesiyle ilgili talebimizin İngiltere tarafından reddedilmesi kabul edilemez bir karardır" ifadelerini kullandı.
Gül'ün paylaşımları şöyle:
FETÖ mensubu firari Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük'ün iadesiyle ilgili talebimizin İngiltere tarafından reddedilmesi kabul edilemez bir karardır.
Türk yargısının iade talebi uluslararası hukukun ve sözleşmelerin bir gereğidir. İngiltere yargısının red kararı ise, siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili red kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir.
İngiltere’den beklentimiz hem uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olarak FETÖ mensubu firari teröristlerin iadesini gerçekleştirmesi hem de bu yolla dostluğunu ve müttefikliğini göstermesidir.
Terör örgütü mensupları Türk yargısı önünde hesap verene kadar iadeyle ilgili mücadelemiz devam edecektir.