Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Vladimir Putin Rusya'da üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturdu

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Rusya'da Mart aında yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Vladimir Putin için bugün yemin töreni yapıldı.

        Putin'in 6 yıllık görevinin resmen başlatan yemin töreni, Kremlin'deki St. Andrew Salonu'nda gerçekleşti. Törende hazır bulunan 2 bin davetli arasında Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, parlamentonun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Valeri Zorkin yer aldı.

        YEMİN TÖRENİ

        Koltuğu devreden Dmitri Medvedev'den sonra Putin'in salona gelmesiyle tören başladı. Alkışlarla karşılanan Putin sağ elini kırmızı kaplı anayasa üzerine koyarak ülkesine hizmet edeceğine, vatandaş hakları ve özgürlükleri, devletin bütünlüğü ve güvenliğini, bağımsızlık ve egemenliğini koruyacağına dair yemin etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı da Putin'in devlet başkanı olduğunu ilan etti. Muhafız alayı tarafından 30 pare top atışı ile selamlanan Putin, kısa da bir konuşma yaptı.

        Putin yemin töreninde "milyonlarca vatandaşımızın güvenini boşa çıkarmamak için herşeyi yapacağım. Tüm hayatımı adadığımı ve yükümlülüklerimin bilinciyle anavatanıma ve halkıma hizmet edeceğim" diye konuştu.

        ÜÇÜNCÜ KEZ BAŞKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU

        2000-2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, anayasa gereği üçüncü kez aday olamamış ve koltuğunu Dmitri Medvedev'e bırakmıştı. Medvedev'in görev süresinin sona ermesi sonrasında yapılan seçimlere tekrar katıln Putin 4 Mart'ta yapılan seçimlerde yüzde 64'lşük oy oranıyla üçüncü kez Rusya Devlet Başkanı seçilmişti.

        PROTESTO GÖSTERİLERİ

        Yemin töreni öncesinde ise gösteriler vardı.Moskova'da toplanan yaklaşık 20 bin Putin karşıtı Kremlin sarayı'na yürümek istedi. polisin izin vermemesiyle başlayan arbedede, aralarında üç muhalif liderin de yer aldığı çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ