Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İstanbul Yeni Havalimanı'nın pist ışıkları hazır - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Yapımı süren İstanbul Yeni Havalimanı'nda pist ışıklandırması faaliyete geçti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filminde havalimanı inşaatının havadan görüntüleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın havadan incelemeleri ve pist ışıklandırmaları yer alıyor.

        2
        3

        İSTANBUL 3. HAVALİMANI'NDAN SON GÖRÜNTÜLER!

        İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında incelemelerde bulunan Arslan, burada yaptığı açıklamada, 80 milyon metrekarelik alanda hayata geçecek havalimanının 120 binadan oluşan kapalı alanının 3,5 milyon metrekare olacağını söyledi.

        4

        Terminalde 143 körüğün olacağını, 114 uçağın aynı anda köprülere yanaşabileceğini dile getiren Arslan, birinci pistin bittiğini, çizgilerinin çizildiğini aktardı.

        5

        Arslan, ikinci pistin ilerleyişinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

        6

        "Kulemizin de inşaatı tamamen bitti. Şu anda ince işçilikleri yapılıyor. 5 gün sonra seyrü sefer cihazlarının kurulabilmesi adına artık yer teslimi yapılacak. 15 Şubat İtibarıyla da Devlet Hava Meydanları İşletmemiz kendi seyrü sefer cihazlarını gerek kuleye gerek diğer yerlerdeki cihazları kurmaya başlayacak."

        7

        En geç temmuz ayında köprülerin montajının bitmiş olacağını ifade eden Arslan, havalimanında bulunacak 6 bin kamera ile bütün takiplerin yapılacağını bildirdi.

        8

        Arslan, "Havalimanında güvenlik hizmeti verecek 3 bin 500 güvenlikçinin güvenlik şirketi marifetiyle başvurularının alımına başlanıyor" şeklinde konuştu.

        9

        Havalimanı terminal binasının ışığı kesintisiz içeriye yansıttığını aktaran Arslan, binanın ışığı yazın ve kışın maksimum içeriye alacağını, yazın sıcağın kışın da soğuğun içeriye alınmayacağını söyledi.

        10

        Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        11

        Bu sayede elektrik tasarrufu olacak. Bundan kaynaklı elektrik tasarrufunun yıllık karşılığı 19 bin konutun elektriği. 19 bin konut için kullanmanız gereken elektrik tasarruf edilecek. İnşaat dönemi dahil olmak üzere drenajlar ve yağmur suyu toplanması da dahil bütün su tekrar geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriliyor.

        12

        Su kapsamında da ciddi tasarrufumuz var. Onun da karşılığı yıllık 5 bin 500 konutun su ihtiyacını karşılayacak kadar burada su tasarrufu yapılıyor. Sadece elektrik ve su tasarrufunun yıllık parasal değeri 33 milyon lira. Bence bu da çok önemli özellik.

        37

        Havaalanı inşaatında gece gündüz çalışıldığını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

        38

        "İnşallah 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan itibaren İstanbul 3. Havalimanı'nı açmayı planlıyoruz. Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İnanılmaz bir hızla, bir dünya rekoru hızıyla çalışmaları sona erdirmeye gayret ediyoruz. İnşallah şu anda mani gözükmüyor. 29 Ekim 2018 tarihinde de havalimanımızı açmış olacağız."

        39

        Burayı çalıştıracak, işletecek sistemi kurmaya çalıştıklarını dile getiren Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

        40

        "Onunla ilgili personel alımlarını yapmaya başladık, devam ediyoruz ve onları eğitiyoruz. Oradaki elektronik sistemler, bagaj sistemleri, yolcuya yapılacak servisler ve bütün sistemlerle ilgili çalışacak arkadaşlar bir taraftan eğitim alıyorlar. İnşallah açılışa kadar da bu eğitimler devam edecek ve açılış günü de bütün personelimiz hazır olacak."

        41

        1915 Çanakkale Köprüsü'yle ilgili de çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayan Özdemir, şu açıklamalarda bulundu:

        42

        "Sayın Başbakanımız geçen hafta Çanakkale'ye geldiğinde bizim şantiyemizi ziyaret etti, çalışmaları denetledi ve çalışma hızının ne olduğunu, neler yaptığımızı kendisi gördü. Çalışmalar hızla devam ediyor. İnşallah dünyanın en uzun köprüsünü de hizmete sunacağız."

        46

        Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Denizcilik VeHaberleşme Bakanı Ahmet Aslan, 3. Havalimanı inşaatını hem havadan hem karadan inceleyip basın mensuplarının sorunlarını yanıtlamıştı.

        47

        Havalimanının %73 oranında tamamlandığını belirten Bakan Arslan, "Bugün itibari ile yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız.

        48

        İnşallah bu sene sonu, önümüzdeki yılbaşında ilk uçağı indirebilir duruma geleceğiz. 29 Ekim 2018 Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde de insanımız ve dünya sivil havacılığına bu hava limanını sunmuş olacağız" açıklamalarında bulunmuştu.

        55
        56

        İSTANBUL YENİ HAVALİMANI'NIN YÜZDE 73'Ü TAMAMLANDI! İŞTE YENİ GÖRÜNTÜLER

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatındaki ilerleme hızının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Bugün itibarıyla yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız." dedi.

        57

        Arslan, havalimanı inşaatında gazetecilere yaptığı açıklamada, son 15 yılda havalimanı sayısının 26'dan 55'e, yolcu sayısının 34,5 milyondan 180 milyona çıktığını, 2017'yi 189 milyon yolcu sayısı ile kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.

        58

        İstanbul Yeni Havalimanı'nın 90 milyon yolcuya hizmet edecek ilk fazını yaklaşık bir yıl sonra, 29 Ekim'de hizmete sunulacağı bildirilirken, havalimanının, ilk bölümü açıldığında 100 bin kişiye, 2023 kadar projenin tamamı bittiğinde 200 bin ila 225 bin kişiye istihdam sağlanacağı bildirildi. Havalimanının tamamı bittiğinde direkt ve dolaylı olarak ülkenin GSYH'sinin yüzde 4,89'u kadar ekonomik büyüklük oluşturacağı vurgulandı

        59

        Arslan, "İlerleme hızı memnuniyet verici. Bugün itibarıyla yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız. Yaz sezonunda 32 bin kişi çalışıyordu. Şu anda havaların da soğumasıyla yazın yapılan bazı işlerimizi yapamıyoruz. Şu anda 30 bin 50 kişi çalışıyor. Bunun 4 bini beyaz yakalı." şeklinde konuştu.

        60

        Yeni havalimanının, bittiğinde günde 3 bin 500 uçağa hizmet edeceği, şu anda bin 500'lü rakamları Atatürk Havalimanı'nda yakaladıklarında "rekor" dendiğine vurgu yapılırken, 150 havayolu şirketiyle 350 destinasyona ulaşılacağı açıklandı.

        61

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

        62

        "İstanbul Yeni Havalimanı'nda 371 uçak park yeri olacak. Havalimanının tamamı bittiğinde bu rakam 454'e çıkacak. Buraya gelen bütün uçaklar, geri körüğe yanaşacak ve yolcusunu öyle indirecek. Açıkta park edip yolcu indirmek yok. Servis araçlarının tamamı 22 kilometrelik tünellerden, galerilerden geçecek. Aprondan, taksi yolundan geçmek yok."

        63

        "Havalimanı inşaatı kapsamında 4 milyon 200 bin metreküp beton, 1 milyon metreküp asfalt döküldüğünü, 460 bin ton inşaat demiri kullanıldı. Bununla 130 bin adet daire yapılabilir."

        64

        "İnşaatta 100 bin yapısal çelik kullanıldı, bu 14 Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarına eşit. 461 bin metrekarelik tek çatı ise 58 futbol sahası büyüklüğünde."

        65

        "Bagaj sisteminde 42 kilometrelik konveyör döşendi. Testleri ve nihai ayarlamaları yapılıyor. 7 Aralık'ta en son parça konularak bu 42 kilometrelik bagaj sisteminin inşaatı bitirilmiş olacak. 28 adet körüğün montaj işlemlerine start verildi. 300'ün üzerinde asansör, yürüyen merdiven, yürüyen bant ekipmanı sahaya getirildi, bir kısmının montajı yapıldı."

        66

        Terminalde 6 bin 200 oda olacağını bildiren Arslan, yolcunun havalimanına girişinden itibaren her şeyin anlık takip edileceğini, 9 bin kamera bulunacağını aktardı. Arslan, bu kameraların, yolcunun, sistem üzerinden akıllı müdahalelerle yönlendirilmesi için de kullanılacağını kaydetti.

        67

        Bitmek üzere olan birinci piste ilk uçağın yıl sonu veya 2018 başında inebileceğini belirten Arslan, ikinci pistte de betonarme ve asfalt işlemlerinin bu ay sonu itibarıyla biteceğini aktardı.

        68

        İstanbul Yeni Havalimanı'nın hem iç hem de apron sahasında aralıksız süren çalışmalar sonucu yolcu köprülerinin montajları, ana terminal binasının dış cam ve çatı montajları devam ediyor.

        69

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre, tek çatı altında dünyanın en büyük terminalinde çatı işlerinin yıl sonuna kadar bitirilmesi hedeflenirken, Airbus A380 ve Boeing 747 gibi büyük gövdeli uçakların rahatlıkla iniş-kalkış yapabileceği 3 bin 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki pistlerden ikincisin de yapımında önemli aşama kaydedildi.

        70

        ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI'NIN TAMAMLANAN YOLCU KÖPRÜLERİ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

        Öte yandan, Türkiye'nin en önemli projelerinden olan ve ilk etabının yüzde 64.5'i tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı'ndaki inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken tamamlanan yolcu köprüleri ilk kez görüntülendi.

        71

        Üçüncü Havalimanında 143 tane yolcu köprüsünün yer alacağını belirten İGA Havalimanları İnşaatı Ceo'su Yusuf Akçayoğlu, 4 adet yolcu köprüsünün montajının tamamlandığını ifade etti. Körük olarak adlandırılan ve montajı tamamlanan yolcu köprüleri ise havadan drone ile görüntülendi.

        72

        Havadan görüntülerde havalimanının ortaya çıktığı, uçakların yanaşacağı montajı tamamlanan körük diye bilinen yolcu köprüleri görülüyor. Görüntülerde ayrıca 29 Ekim 2018 tarihinde açılması planlanan havalimanı projesinin ana terminal binasının son şeklinin ortaya çıktığı görülüyor.

        73

        Ana terminal binasında kimi kısımlarda terminalin dış camlarının ve çatısının tamamlandığı kimi kısımlarda ise çalışmaların devam ettiği görüldü.

        74

        "143 TANE KÖPRÜMÜZ VAR, 4 TANE KÖPRÜNÜN MONTAJI BİTTİ"

        Uçuşlarda vatandaşların konforunun çok önemli olduğunu belirten İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

        75

        "Havalimanında yolcu konforu için en önemli unsurlardan birisi yolcunun uçağa intikali ve uçaktan çıkışındaki yaşadığı konfor seviyesi. Maksimum seviyede yolcu köprüsünü terminal binamıza monteleme yönünde dizayn aşamasında en yoğun çalışmaları yapmıştık. Şu anda 114 noktadan aynı anda uçak yanaşması durumunda köprülü servis verebileceğimiz bir durumdayız. 143 tane yolcu köprümüz var, bunların yaklaşık 42 tanesi projeye intikal etmiş durumda. Programına göre hem üretimi hem montajı devam ediyor. 4 tane köprünün montajı bitti."

        76

        İstanbul Yeni havalimanı'nın bitiş tarihiyle ilgili açıklamalarda bulunan Akçayoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

        77

        "Projemiz şu anda istediğimiz ölçekte ilerliyor. 29 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımızın da anons ettiği gibi bu projenin hayata geçirilmesi şu anda odaklandığımız konu. Bu anlamdaki işlerimiz tamamen programında gidiyor. Tabi ki yetiştirilecek, hiçbir şartta biz bunu kabul etmeyeceğiz. Bu proje zamanında yetişecek."

        78

        "TÜRKİYE'DE DAHA BÖYLE BİR SERVİSİ VEREN HAVALİMANIMIZ YOK"

        A-380 türü uçakları için havalimanında oluşturulan yolcu köprülerinden bahseden Akçayoğlu, açıklamalarına şöyle devvam etti:

        79

        En önemlisi mesela A-380'ler için 3 köprü birden yanaşıyor çünkü en üst kattaki business ve diğer ekonomi bölümü için. Projemizde 4 tane A-380 aynı anda yanaşabiliyor olacak. Türkiye'de daha böyle bir servisi veren havalimanımız yok. Bir nolu pist bitti, yanındaki taksi yolu da bitti, acil pist dediğimiz, 1 nolu pist bir set olarak bitti. 2 nolu pistinde hafriyat çalışmalarının yüze 75-80'i bitti.

        80

        "Terminal binasının bir an önce cephe ve çatısının kapatılmasını hedefliyoruz. Çünkü çok çok büyük bir metrekareden bahsediyoruz. 300 bin metrekare sadece ana blokta çatı kaplama işimiz var. Kubbelerimiz var 311 tane, Mimar Sinan'dan esinlendiğimiz kubbeler var. Bunlar biraz emek yoğun işler olduğu için zamanında yetiştirmemiz önemli.

        81

        Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması planlanan İstanbul Yeni havalimanının tüm fazları tamamlandığında 200 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesine sahip olması bekleniyor. Havalimanında terminal binaları, hava trafik kontrol kuleleri, her uçak tipine uygun 6 bağımsız pist ile bağlantı taksi yolları bulunacak.

        82

        Projede ayrıca devlet konuk evi, 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, oteller, itfaiye ve benzeri destek tesisleri de yer alacak. Havalimanı ise 4 etapta tamamlanacak. Yatırım maliyetinin yaklaşık 10 milyar euro olması öngörülen havalimanının ilk etabının 2018 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

        83

        İSTANBUL YENİ HAVALİMANI'NIN SON HALİ GÖRÜNTÜLENDİ!

        31 bin çalışan gibi dev bir kadronun inşaatında görev yaptığı İstanbul Yeni Havalimanı'nın son hali geçtiğimiz ay binlerce metre yükseklikten görüntülendi.

        84

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre, dünya havacılığının merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

        91

        Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak 29 Ekim 2018'de açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin yeni görüntüleri de ortaya çıktı.

        92

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre, kule ‘lale' çiçeğinden esinlenerek tasarlarken, yeni havalimanını kullanacak tüm yolcuların görebileceği eliptik bir kule içeriyor.

        93

        Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin kaba inşaat işleri tamamlanarak cephe ve çatı kaplama işlerine geçildi. Kule, İstanbul'u temsil eden en önemli simgelerden olmaya aday.

        97

        Toplamda 6 bin 85 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak kulede 16 kişilik personel için çalışma imkanı sağlanacak. Kontrol katlarında yansıma ve akustik konforun dikkate alındığı ve 360 derece görüş olanağı sağlayan cam cephe sistemi yapılacak.

        98

        KONTROLÖRLER İÇİN HERŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

        99

        Kulede yemekhane, spor salonu, ofisler, dinlenme odaları, seminer salonu ve toplantı odaları yer alacak.Uçaklar iniş yaptıktan sonra park pozisyonuna kadar, follow-the-green konsepti adı verilen yerdeki ışıkların yönlendirmesi ile hareket edecek.

        100

        Ayrıca kontrolörler, artık tek bir ana ekrandan tüm bilgileri görebilecek olup her türlü işlemi ve iletişimi bu ana ekran üstünden yapabilecekler.

        101

        ŞİMDİDEN 30 BİN ÇALIŞANI VAR

        Öte yandan Bakan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul yeni havalimanının inşaatı çalışmalarını değerlendirdi.

        102

        Havalimanı inşaatında çalışmaların en yoğun seviyeye ulaştığı yaz ayları için konulan 30 bin çalışan hedefine ulaşıldığını söyleyen Arslan, "Sürdürülebilirlik anlamında en önemli referanslardan biri olan Envision sertifikasına başvuru yapıldı ve kayıt süreci tamamlandı. Sertifika ile İstanbul yeni havalimanı, Kuzey Amerika dışında belgeyi alan ilk altyapı projesi olacak." diye konuştu.

        103

        Dünyanın sıfırdan yapılan tek çatı altındaki en büyük havalimanı olacak İstanbul yeni havalimanında yeni bir dönüm noktasının daha tamamlandığını dile getiren Arslan, 25 Temmuz itibarıyla 30 bin 66 çalışan ile İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olacak havalimanı inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

        104

        Arslan, 2017 başında konulan 30 bin çalışan hedefinin de geçildiğini belirterek, şöyle devam etti:

        105

        "Yaz aylarında çalışan sayısının 30 bine çıkarılması hedeflenmişti. Büyük bir memnuniyetle temmuz ayı itibarıyla bu hedefimize ulaştığımızı belirtmek istiyorum. Yoğun yaz yağmurlarına rağmen şu an çalışmalar artan bir ivmeyle devam ediyor. Sıradaki hedef de kısa süre içinde çalışan sayısını 35 bin seviyesine ulaştırmak. Havalimanı tamamlanınca doğrudan ve dolaylı istihdam sayısının ise 225 bine çıkacağını öngörüyoruz."

        106

        Altyapı projelerinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendiren Sürdürülebilir Altyapı Enstitüsünün Envision Sürdürülebilirlik Sertifikasına başvurulduğunu anlatan Arslan, "Dünya çapında prestij sahibi sertifikayı almaya hak kazanan Kuzey Amerika dışındaki ilk ve dünyada en büyük altyapı projesi İstanbul yeni havalimanının olacağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        107

        "YÜZDE 57'Sİ TAMAMLANDI"

        108

        Arslan, 29 Ekim 2018'de açılması planlanan havalimanı projesinin yüzde 57'sinin tamamlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        109

        "Terminal binası çelik çatı işleri büyük ölçüde tamamlanırken, terminal ana blok cephe ve çatı kaplama işlerine de başlandı. Bagaj sistemi inşaatında yüzde 65’lik ilerleme katedilirken 28 körüğün (yolcu köprüsü) montaj işlemlerine start verildi. 300’ün üzerinde asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen bant ekipmanı sahaya getirilerek montajlarına başlandı.

        110

        Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin kaba inşaat işleri tamamlanarak cephe ve çatı kaplama işlerine geçildi. Kule, İstanbul’u temsil eden en önemli simgelerden olmaya aday. Bunların yanı sıra havalimanı inşaatında 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yapılan birinci pist ve bağlantılı taksi yollarının asfalt kaplama işlerinde de sona gelindi."

        111

        Bakan Arslan, havalimanın açılışında devreye girecek 4 bin 100 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki ikinci pist ve bağlantılı taksi yollarının ise toprak işleri devam ederken, bazı kesimlerinde eş zamanlı alt temel çalışmalarına başlandığını anlatarak, terminal önündeki büyük apronda beton kaplama işlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

        112

        BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM ÜÇÜNCÜ HAVALİMANININ SON HALİNİ İNCELEDİ

        Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da çalışmaları devam eden 5 projeyi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'la birlikte havadan inceledi. Başbakan Binali Yıldırım, "Şu haliyle havalimanının yüzde 55'i tamamlandı. Önümüzdeki yılın 29 Ekim'inde tamamen bitmiş ve hizmete alınmış olacak" dedi.

        113

        "OBA" helikopteri ile yapımı devam eden dev projeleri havadan inceleyen Yıldırım'a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.

        114

        "İLK ETAPTA 90 MİLYON YOLCU"

        İlk olarak 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat sahasını inceleyen Başbakan Yıldırım, havalimanı siluetinin ortaya çıktığını söyledi. İlk bölümün önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, "Dünyanın en büyük havalimanı inşaatını havadan izleme, inceleme imkanı bulduk. Aşağı yukarı havaalanının silueti ortaya çıkmış durumda." diye konuştu.

        115

        Başbakan Yıldırım, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan üçüncü havalimanının ilk etapta 90 milyon yolcuya hizmet vereceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

        "İlk faz bile dünyadaki en büyük havalimanının ölçeği kadar, hatta daha üzerinde. Dolayısıyla bu havalimanımızın devreye girmesiyle ülkemiz; Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'nın havacılıkta buluşma noktası haline geliyor ve havacılığın merkezi oluyor. Tabii ki bu, bölge ekonomisine, küresel ekonomiye bambaşka bir boyut kazandıracak"

        116

        ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI'NI İNŞAATINDAN SON KARELER

        İstanbul Yeni Havalimanın dört etapta tamamlanması planlanıyor.

        117

        Dünyanın en büyük havalimanı olacak 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı'nda inşaat çalışmalarının yüzde 52.5'u Ramazan ayı içerisinde tamamlanmıştı.

        118

        Havalimanın yolcu bilgilendirme ekranlarının testleri yapılırken, asansör ve körüklerin montajına da başlandı.

        119

        440 BİN TON DEMİR KULLANILDI

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın 3. havalimanı işçileriyle bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmada, Başbakan Yıldırım'a katılımlarından dolayı teşekkür etti.

        120

        Projenin yapıldığı yer hakkında bilgi veren Bakan Arslan, Türkiye'nin havacılık sektöründe son 14 yılda önemli mesafe katettiğini vurguladı.

        124

        200 milyon metreküp dolgu ve toplam 800 milyon metreküp hafriyat yaptık. Birinci pistimizin asfalt işlemlerini tamamlamak üzereyiz, ikinci pistimizi de yıl sonunda bitireceğiz. Üst yapı anlamında dünyanın en büyük terminalini yapıyoruz.

        125

        Terminal kısmının kaba inşaatını bitirdiğimiz projenin genelinde, 3 milyon metreküp beton döküp, 440 bin ton da inşaat demiri kullanmış bulunuyoruz.

        126

        Buna ilaveten, çatı çeliğini bitirmek üzere olduğumuz ana terminal başta olmak üzere 110 bin ton yapısal çeliğin alımını yapıp, büyük bir kısmının da imalat ve montajını bitirdik.

        127

        Dün itibarıyla bagaj sistemi testlerine başladık.

        128

        Dış cephe ve çatı kaplama işlerini en kısa sürede bitireceklerini aktaran Cengiz, ince işlerin de hızlı şekilde devam ettiğini anlattı.

        129

        "Mayıs sonu itibarıyla 3,8 milyar euro kaynak aktardığımız projemizin bugün itibarıyla yüzde 55'ini bitirmiş durumdayız" diyen Cengiz, bugün itibarıyla 27 binin üzerinde çalışan sayısının yaz bitmeden 30 binlere çıkacağını duyurdu.

        130

        GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İLE İLGİLİ HABERLER VE FOTOĞRAFLAR

        Hava Trafik Kontrol Kulesinin kaba inşaatının tamamlandığı havalimanında bir numaralı pistin tüm taksi yollarıyla mayıs-haziran gibi bitmesi bekleniyor.

        131

        30 BİNE ÇIKACAK

        Havalimanı inşaatında şu anda kış şartları nedeniyle 22 bin kişinin çalıştığını dile getiren İGA Havalimanları CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Bu sayı yaza doğru artacak. Çalışan sayısını 30 bine çıkaracağız." dedi.

        132

        Akçayoğlu, havalimanının terminal binasının her yerinde faaliyetlerin sürdürüldüğünü kaydederek, "İlk temel attığımız yerde yürüyen bantları koyduk. Asansörleri ve yürüyen merdivenleri koyuyoruz. Camları takıyoruz." diye konuştu.

        133

        2.2 MİLYON METREKÜP BETON

        Terminal binasının kaba inşaatının bitirilmesi konusunda hedefledikleri işlerin istedikleri gibi gittiğini dile getiren Akçayoğlu, proje genelinde şu ana kadar 2,2 milyon metreküpe yakın beton döktüklerini, bu rakamın çok ciddi olduğunu aktardı.

        134

        YÜZDE 95'İ BİTTİ

        Akçayoğlu, "Terminal binasının kaba inşaatının yüzde 95'i bitti. Toplam fiziki ilerleme de yüzde 40'lar düzeyinde. Kar ve kış şartları nedeniyle istediğimiz gibi ilerleyemediğimizi söylemiştim. Mart ayından itibaren bu rakamda çok ciddi bir artış bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        135

        Hedeflerinin "Yıl sonuna varmadan binayı tamamen kapatmak" olduğunu vurgulayan Akçayoğlu, eylül ayında bazı yerlerde yürüyen merdiven, asansör gibi teknik alanlarda test işlerine başlayacaklarını bildirdi. Akçayoğlu, terminal binasının bazı yerlerinde dış cephe ve çatı işlemlerinin de başladığını söyledi.

        136

        Yusuf Akçayoğlu, "Bu rakam birçok ilin tükettiği toplam enerji tutarından daha yüksek. Enerji merkezimizin imalatı bitti. 3 tane 120'lik trafo kuruldu. toplam 250 megavatlık ihtiyacı karşılayacaklar. Enerji nakil hattı TEİAŞ tarafından tamamlanıyor. Haziran başı gibi binayı enerjilendireceğiz." ifadelerini kullandı.

        137

        "KONTROL KULESİNİN KABA İNŞAATI BİTTİ"

        Akçayoğlu, Pininfarina ve Aecom tarafından tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesinin inşaatının da hızla ilerlediğini kaydederek, kulenin 90 metre yüksekliğe ve 6 bin 85 metrekare inşaat alanına sahip olacağını aktardı.

        138

        Tasarımı ile 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülen kulenin hem İstanbul'un şehir simgelerinden olacağını hem de tasarımıyla havacılık camiasını kendine hayran bırakacağını dile getiren Akçayoğlu, laleden esinlenilerek tasarlanan kulenin Avrupa ile Asya arasında hava limanı üzerinden seyahat eden tüm yolcular için görünür olacağını söyledi.

        139

        Akçayoğlu, "Kontrol kulemizin kaba yapısı bitti. 'Alt, baza' dediğimiz kısımları devam ediyor. Bir de dış cephesi başlayacak. Binanın haziran ayında bitirilmesini öngörüyoruz." dedi.

        140

        "ÇALIŞMALARI DAHA DA HIZLANDIRACAĞIZ"

        Akçayoğlu, havalimanının gelecek yılın ilk çeyreğinde, 26 Şubat 2018'de açılacağının hatırlatılması üzerine, dar bir sürelerinin kaldığını söyledi.

        141

        Şu ana kadar ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, yapmaya devam ettiklerini ve edeceklerini dile getiren Akçayoğlu, "Zaten 30 bin çalışan sayısına ulaşmak kolay değil. Bu, daha önce görülmemiş bir rakam. Her gün toplantı yapıyoruz. 'Nerede aksıyoruz, nerede nasılız?' gibi konuları konuşuyoruz. Çalışmaları daha da hızlandıracağız." diye konuştu.

        142

        "BİR NOLU PİST BİTMEK ÜZERE"

        Akçayoğlu, havalimanının gelecek yıl açılması planlanan ilk etabında bulunacak pistlerin yapım çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

        İlk etapta kuzey-güney yönünde iki pistin yapımına daha önce başlandığını hatırlatan Akçayoğlu, pistten, 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olan ilkinin kazı ve dolgusunun büyük ölçüde bittiğini aktardı.

        143

        Cumhuriyet tarihinin en büyük ve stratejik projesi İstanbul Yeni Havalimanı'nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İlk etabının 2018 yılının şubat ayında açılması planlanan havalimanına günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. Dünyanın farklı noktalarında 350'den fazla destinasyona uçuşun gerçekleştirileceği havalimanı böylece dünyanın en büyük hublarından biri olacak. Havalimanı, 250 hava yolu şirketine hizmet verecek.

        144

        Bu kapsamda havalimanının ilk etabı bittiğinde yolcu kapasitesi 90 milyon olacak. Ancak, ilk etap rahat bir şekilde 110 milyon yolcu kapasitesini kaldırabilecek. Halihazırda yılda 60 milyondan fazla yolcu ağırlayan Atatürk Havalimanı'nın terminal binasının büyüklüğü İstanbul Yeni Havalimanı'nın 3'te birinden daha küçük.

        145

        DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜNDEN 3 KATI BÜYÜKLÜKTE

        146

        Üçüncü havalimanı tüm fazları tamamlandığında, yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip dünyanın en yoğun havalimanı Hartsfield Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı'nın iki katından daha fazla yolcu kapasitesine sahip olacak. Öte yandan, daha ilk etapta bile 110 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye sahip olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, bu alanda da en iyisi olacak.

        147

        Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin rakamlarına göre 2015 yılında Atlanta Uluslararası Havalimanı 101,4 milyon yolcu ağırlarken, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı 89,9, Dubai Uluslararası Havalimanı 78, Chicago O'Hare Uluslararası Havalimanı 76,9, Tokyo Uluslararası Havalimanı 75,3, Londra Heathrow Havalimanı 74,98 ve Los Angeles Uluslararası Havalimanı 74,93 milyon yolcuya hizmet verdi.

        148

        İstanbul Yeni Havalimanı 7 bin 594 hektarla kapladığı alan bakımından da öne çıkıyor. Bu alanda şu anda dünyanın en büyüğü olan ve 2 bin 330 hektar alana sahip Beijing'in 3 katı büyüklüğe sahip olacak. Atlanta Uluslararası Havalimanı bin 902 hektarlık alana sahipken, bu rakamın Londra Heathrow Havalimanı'nda bin 227 hektar olduğu görülüyor. Atatürk Havalimanı ise bin 165 hektarlık alana sahip.

        149

        Havalimanı dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminaline sahip olacak ve uçak park alanlarının 114 tanesi ana terminale yaklaşan uçak olmak üzere toplamda 347 adet uçağa aynı anda hizmet verecek kapasitesi bulunacak.

        150

        DÜNYANIN 'İLK' YEŞİL HAVALİMANI

        151

        İstanbul Yeni Havalimanı 18 bini kapalı olmak üzere, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli Avrupa'nın en büyük otoparkına sahip olacak. Havalimanına 400'den fazla yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin metrekarelik dünyanın en büyük Duty Free alanı inşa edilecek.

        152

        Üçüncü havalimanında yer alacak tüm ticari işletmeler yeşil kuruluş sertifikasına (LEED) sahip olacak. Bu sayede İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın ilk yeşil havalimanı unvanını taşıyacak.

        153

        AA muhabirine havalimanı inşaatının son durumu hakkında bilgi veren (İGA) Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatının yüzde 40'ının tamamlandığını belirterek, gece gündüz demeden çalışmaların devam ettiğini söyledi.

        154

        Akçayoğlu, havalimanı inşaatının şantiyesinde kullanılan iş makineleri açısından Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olduğunu kaydederek, "Halihazırda bu özelliğiyle havalimanı projesi, şantiyede faal olan ekipman sayısı anlamında da dünyanın en büyük projesi olma özelliğini taşıyor." dedi.

        155

        İŞTE YENİ HAVALİMANI'NDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

        156

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul yeni havalimanı terminal binasının 2016 Dünya Mimarlık Festivali'nde ödüle layık görüldüğünü belirterek, "Ödüle konu olan terminal binası, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliği taşıyor." dedi.

        157

        Değerlendirmelerde bulunan Bakan Arslan, Almanya'nın başkenti Berlin'de dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren festivalde, İstanbul yeni havalimanı terminal binasının "Gelecek Projeler-Altyapı" kategorisinde tasarım ödülü aldığını anlattı.

        158

        Söz konusu terminal binasının İngiliz Scott Brownigg firmasının öncülüğünde, Türkiye'den Fonksiyon ve TAM/Kiklop'un desteğiyle tasarlandığını bildiren Arslan,

        159

        "Daha önce de İstanbul yeni havalimanı hava trafik kontrol kulesi ve teknik binası, 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülmüştü. İstanbul yeni havalimanının inşaatı devam ediyor ama ödüle doymuyor." diye konuştu.

        160

        Arslan, tamamlandığında dünya çapında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı özelliği taşıyacak olan projenin, 350’den fazla noktaya uçuşla ilk etapta yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacağını anlattı.

        161

        Ödüle konu olan terminal binasının, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliğini taşıyacağını dile getiren Arslan, Dünya Mimarlık Festivali’nde 60’ı aşkın ülkeden 300’ün üzerinde projenin yarıştığını ifade etti.

        162

        Arslan, festivalde yarışan projelerin mimari planlama, tasarım, estetik, operasyonel konular ve inşa edilebilirlik kriterlerine göre değerlendirildiğini belirterek, İstanbul yeni havalimanının, söz konusu ödülle Londra Well-line, Şanghay Caravanserai Havalimanı, Güney Kore Uluslararası Jeju Havalimanı, Riyad Olaya Metro İstasyonu, Stuttgart Merkez İstasyonu, Varşova Tren İstasyonu, Çin San Shan Köprüsü gibi projeleri geride bıraktığını kaydetti.

        163

        DÜNYA MİMARLIK FESTİVALİ

        164

        Mimarlıkta 9 yıldır son gelişmelerin paylaşılarak dünya mimar ve tasarımcılarına fikir alışverişi ortamı sağlayan Dünya Mimarlık Festivali, bu sene Berlin’de tarihi bir otobüs deposunda düzenlendi.

        165

        Festival kapsamında dünya çapında 300’den fazla proje, 32 kategoride yarıştı. Yarışan projeler, Avrupa’nın önde gelen dizayn ve mimarlık ofislerinin yöneticilerinden oluşan jüri heyetine projelerini tanıtan sunum yaptı.

        166

        Jüri heyeti tarafından belirlenen Dünya Mimarlık Festivali ödülleri, dün akşam düzenlenen gala gecesinde sahiplerini buldu.

        167

        İŞTE 3. HAVALİMANI'NIN ALDIĞI ÖDÜLLER VE BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR

        168

        Temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, İGA Yönetim Kurulu Başbakan Mehmet Cengiz ile yönetim kurulu üyeleri ile kulenin tasarımcı firmaları Pininfarina ve Aecom'un yöneticileri katıldı.

        169

        Dünyanın en büyük havalimanının dünyanın incisi İstanbul'a yeni bir değer katacağını söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Sadece bu kule bile dünyanın prestij eserleri arasında yer aldı. Dünya çapında ödül aldı. 370 proje ile yarıştı. Üstelik herhangi bir başvuru olmadan. Siz koşturmazsanız bile başkaları gelip sizin projenizi buluyor" dedi.

        170

        KULE 50 MİLYONA MALOLACAK

        171

        Kulenin 50 Milyon TL'ye malolacağını açıklayan Bakan Arslan, "Ortasında dünya havacılığı havalanıyor. Türk insanı o dünya havacılığına sarılıyor, uçuruyor. Coğrafyamızın hava trafiğini buradan idare edeceğiz" diye konuştu.

        172

        İSTANBUL'A MEVCUT İKİ HAVALİMANI YETMEYECEK

        173

        63 yaşındaki Atatürk Havalimanının 63 milyona hizmet eder hale geldiğini, geçmişte büyük düşünülmediği için, etrafında yapılaşmaya izin verildiğini söyleyen Bakan Arslan, "Atatürk Havalimanının artık genişlemesi imkansız. Özellikle havacılık sektörünün serbestleşmesi üzerine Sabiha Gökçen 20 milyonun üzerine hizmet ediyor. İstanbul'a demek ki bu iki havalimanı yetmeyecek. Yeni bir havalimanı yapmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız büyük düşündüler, kapasitesi planlanırken dünyanın en büyüğü olacak havalimanı planlandı"diye konuştu.

        174

        PİSTLERİMİZ ORTAYA ÇIKTI

        175

        Yıllık yolcu kapasitesi anlamında 3. Havalimanının şu anda dünyanın en büyüğü olan Atlanta'nın iki misli olacağını söyleyen Bakan Arslan, " 3.5 Milyon metrekarelik kapalı alandan bahsediyoruz. Dünyanın birçok büyük havalimanının çevre, apron ve pistleri dahil sadece bu kadar. Biz sadece kapalı alandan bahsediyoruz. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki, artık pistlerimiz de ortaya çıktı"dedi.

        176

        GÜNDE 15 KATLI BİNA KADAR BETON DÖKÜLÜYOR

        177

        3. havalimanı inşaatında günde 10 bin metreküp yapısal beton döküldüğü bilgisini veren Arslan şu bilgileri verdi:

        178

        "15 katlı, her katta bir daire olan bir bina düşünürseniz, günde 15 binayı bitirecek bina kadar beton dökülüyor burada. Arkadaşlarımız burada 3 ayda bir baraj bitirecek bir projeyi yapıyorlar. Atatürk Havalimanı 1300 uçağa hizmet ediyor. Biz burada sadece birinci fazda, günde 2 bin uçağa hizmet edeceğiz. Başlangıçta açılacak iki paralel pisten bahsediyoruz. Eş zamanda iniş, kalkış yapılacak pist olacak. Az önce arkadaşlardan brifing aldık. 20 bin kişinin çalıştığı, 3 bin ağır makinanın ve kamyonun çalıştığı inşaat alanından bahsediyoruz.

        179

        Bataklıktan böyle bir prestij projesine gelindi. Önümüzdeki yıl çalışan 30 bin kişinin üzerine çıkacak. KYGM yol bağlantılarını yapıyor. Gayrettepe - Havalimanı metrosunu İBB'den alarak, yapmak için Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Yatırım projesine aldık. Milli bayrak taşıyıcısı THY'ye de büyük görev düşüyor. Bu havalimanında 26 Şubat 2018'de ilk fazı açılırken, sizin de gerekli hazırlığınızı yapmış olmanız gerekiyor"

        180

        TÜRKİYE'YE ÇELME TAKMAK İSTİYORLAR

        181

        15 Temmuz kalkışmasının bu tip büyük projelerin önünü kesmek için de yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, "Türkiye, Anadolu coğrafyasının hakkını verip, söz sahibi oldukça, Türkiye'nin büyümesini istemeyenler, Türkiye'ye çelme takmak istiyor" dedi.

        182

        TEMELİ ATILDI

        183

        Bakan Arslan'ın konuşmasının ardından kulenin temeli atıldı. Bakan Arslan daha sonra inşaat sahasını gezerek basın mensuplarına poz verdi.

        184

        90 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 17 KATLI LALE KULE

        185

        İGA, 'Hava Trafik Kontrol Kulesi' için Zaha Hadid, Moshe Safdie, Grimsaw-Nordic, Massimiliano Fuksas, Pininfarina-Aecom, RMJM Architects gibi dünyanın önde gelen tasarımcılarını Aralık 2015'te davet etmiş ve 'lale' figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla Pininfarina - Aecom sürecin galibi olmuştu.

        186

        Yeni havalimanının Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından verilen 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştı.

        187

        KULENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

        188

        6085 metre karelik alanında 90 metre yükseklikte inşa edilecek kulede organik-eğrisel formların yapılabilmesi için cam elyaf takviyeli beton malzeme kullanılacak. Kule iki kontrol katından oluşacak. En üst katta hava trafik kontrolörleri, bir alt katta ise yer trafik kontrolörleri görev yapacaktır. 16 kişilik personel için çalışma imkanı sağlanacak. Kontrol katlarında yansıma ve akustik konforun dikkate alındığı ve 360 derece görüş olanağı sağlayan cam cephe sistemi yapılacak.

        189

        Kulenin teknik bloğunda yemekhane, spor salonu/squash, ofisler, dinlenme odaları, seminer salonu, toplantı odaları yer alacak. Hava trafik kontrolörleri, dünyadaki en gelişmiş sistemlerini kullanacak. Yeni havalimanında A-SMGCS LEVEL 4 denetleme sistemi kullanılacak.

        190

        Uçaklar iniş yaptıktan sonra park pozisyonuna kadar, follow-the-green konsepti adı verilen yerdeki ışıkların yönlendirmesi ile hareket edecek. Ayrıca kontrolörler, artık tek bir ana ekrandan tüm bilgileri görebilecek olup her türlü işlemi ve iletişimi bu ana ekran üstünden yapabilecekler.

        191

        İŞTE 3. HAVALİMANI ÇALIŞMALARINDA YAPILANLAR

        192

        Geçtiğimiz günlerde 3 bin 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki ilk pistin tamamlanmasıyla çalışmalara hız verilen şantiyede dev ana terminal binası yükselmeye devam ediyor.

        208

        3 BİN İŞ MAKİNESİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

        209

        3. havalimanının şantiyesinde şu anda 2 bin 200 kamyon günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı kazı yapılan alanlardan dolgu yapılan alanlara doğru taşıyor.

        210

        Dev şantiyede ayrıca 252 Ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikser ve 18 adet beton pompası başta olmak üzere toplam 3 bin 22 inşaat makinesi çalıştığı belirtildi.

        214

        114 tanesi Ana Terminal'e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunuyor.

        215

        Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından faz 1'in ikinci bölümünde Kuzey-Güney doğrultusunda üçüncü bir pist daha yapılacağı belirtildi. Yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona ulaştığında yatırımlar başlanarak Faz 2'ye geçileceği belirtildi.

        216

        BİR NUMARALI PİST EKİM BAŞINDA BELİRMİŞTİ (6 EKİM 2016)

        İnşaatı tüm hızıyla devam eden ve yüzde 30'u tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nın (İYH) bir numaralı pistinde yürütülen çalışmalar havadan görüntülendi.

        217

        Tamamlandığında Türkiye'yi dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecek havalimanının ana terminal binasının kaba inşaatının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

        218

        Sabah'ın haberine göre, Havalimanının inşaatını gerçekleştirmek ve 25 yıl boyunca işletmesini yapmak üzere kurulan İGA, sosyal medya hesaplarından birinci etabı 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete girecek havalimanında inşaatı devam eden 1 numaralı pisttin havadan çekilen son görüntülerini paylaştı.

        219

        4 ETAPTA BİTECEK

        Airbus A380 ve Boeing 747 gibi büyük gövdeli uçakların rahatlıkla iniş-kalkış yapabileceği 3 bin 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki pistte son aşamaya gelindiği görülüyor.

        220

        İstanbul'un kuzeyine, şehir merkezine 35 kilometre mesafede 76.5 milyon metrekarelik alana inşa edilen havalimanı her biri ayrı ayrı planlanan 4 etaptan oluşuyor. Projenin birinci etabının ilk aşamasında birbirine uzaklıkları bin 700 metre olacak 2 bağımsız paralel pist, 2 bağımlı pist ve 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası yer alacak.

        221

        ÖN TALEP TOPLANIYOR

        Birinci etabın 2'nci aşamasının tamamlanması ile 3'üncü bağımsız paralel pist devreye girecek. Yeni havalimanı, tüm fazları tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuş ve 150'den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.

        222

        Havalimanı doğrudan 100 bin yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlayacak. Havalimanındaki 1.4 milyon metrekare büyüklüğündeki 'Kargo Şehri' içindeki gümrük bölgesinde yer alacak 300 kargo acente ofisi için de ön talep toplanmaya başladı. Üç katlı ofis blokunda 13 ile 19 metrekare arasında arasında değişen 300 ofis için 3 farklı fiyat kategorisi bulunuyor.

        229
        230
        231
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ