Bakan Zeybekci'den önemli açıklamalar
Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,ihracat rakamlarının yıl sonunda 155 milyar doların üzerine çıkacağını açıklarken, Booking.com'un itirazının reddedilmesiyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği kararın doğru olduğunu belirtti
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu itibarıyla ihracatın 155 milyar doların üzerine çıkacağını ve bunun büyümeyi destekleyeceğini belirterek, "Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz." dedi.
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, markanın önemine değindi.
Türkiye'nin dış ticaret hacminin artışından bahseden Zeybekci, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin dünyaya açıldığını aktardı.
Zeybekci, 1980'de 4,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2014'te 450 milyar dolara yükseldiğini kaydederek, bunun bir Türk mucizesi olduğunu, dünyanın her yerinde Türklerle karşılaşılabildiğini bildirdi.
Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini hatırlatan Zeybekci, "Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparak kesinlikle bu hedefe ulaşamayız. Ki onlar da yanlış değildi. Bugüne kadar yaptıklarımıza devam ederek dünyanın ilk 10, AB'nin ilk 3 büyük ekonomisinden olamayız." diye konuştu.
Zeybekci, artık yeni şeyler söylemek gerektiğini kaydederek, "Kilogram başına düşen 1,6 dolarlık değerle buraya kadar. Bundan sonra yeni şeyler söylemek lazım." ifadelerini kullandı.
Bundan sonra tüketim alışkanlıklarını belirleyen ülkenin Türkiye olması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Şundan emin olun ki dünyada bu konudaki en avantajlı ülke ve millet Türkiye'dir, Türk milletidir." dedi.
Zeybekci, on bin yıldan beri bütün tüketim alışkanlıklarının belirlendiği, dinlerin ve kültürlerin buluştuğu, tüm ticaretin döndüğü coğrafyanın Anadolu olduğunu aktardı.
İcat çıkaracaklarını ve bilinen bütün kuralları yerle bir edeceklerini belirten Zeybekci, bugüne kadar öğretilenlerin yenisi söyleyerek ilerleyeceklerini bildirdi.
Zeybekci, Google, Apple, Amazon'un marka değerlerinden bahsederek, Türkiye'nin markalaşma yolunda alması gereken çok yol olduğunu söyledi.
"ÜNLÜ MARKA DEĞİLSE ORADAN MARKA ÇIKMAZ"
Zeybekci, "Turquality markasının sadece 2017 bütçesi 700 milyon TL'ye yakın. Bu rakam sadece markalaşma ve marka desteği için az bir rakam değil. Marka tasarlamak, markaları ele geçirmek yolunda desteklerimiz sürüyor ve sürecek." dedi.
Bilgiyi üreten, tasarım ve dizaynı yapan, tüketim kanallarını aktif kontrol eden ülke olmak zorunlulukları bulunduğunu vurgulayan Zeybekci, "Ülkeniz marka değilse o ülkeden marka çıkaramazsınız. Ülkenin topyekün marka olması lazım. Türkiye dünyada marka olmakla ilgili bir numaralı avantaja sahip olan ülke. Dünyadaki bütün dinlerin ve kültürlerin buluşma noktası." diye konuştu.
Her şeyin en güzelinin ve en iyisinin bu topraklarda olduğunu ifade eden Zeybekci, Anadolu'nun bütün imparatorlukların gözbebeği olduğunu aktardı.
"YÜKSEK TEKNOLOJİ VE MARKA İHRACATINI ARTIRMALIYIZ"
Zeybekci, Türkiye'nin marka olma yolunda önüne hep engel çıktığını belirterek, hep çıkılan yolun yarısından döndürüldüğünü, 16 Nisan'dan sonra engellerin ortadan kalktığını bildirdi.
Türkiye'nin yüksek teknoloji ve marka ihracatını yüzde 20'lerin üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, şu anda yüzde 4 olan bu rakamın belirtilen yerlere gelmesi halinde ülkenin hedefe daha kolay ulaşacağını aktardı.
Zeybekci, ihracat ve yatırıma yönelik verilen teşvik ve desteklerden bahsederek, dünyanın en iddialı teşvik programını hayata geçirdiklerini söyledi.
"BU YIL 155 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPACAĞIZ"
Zeybekci, "Hükümet olarak şuna inanıyoruz; Her gün bir önceki günden daha çok yüksek teknoloji ve marka ile bize özgün üretmeliyiz. Bir önceki günden daha fazla istihdam yaratmalıyız. Bunu illa özel sektör eliyle yapmalyız." dedi.
Gelecek dönemde Türkiye'yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:
"2017'yi yeniden başlangıç yılı olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada da yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. 2017'de ilk defa birinci çeyrekte göreceksiniz. İhracatın büyümeye net desteğini göreceğiz. İlk çeyrek büyüme rakamları geldiğinde göreceksiniz, inşallah hayal kırıklığına uğramayız, ihracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz."
Zeybekci, istenilen büyüme rakamları yakalandıktan ve ihracat artırıldıktan sonra Türkiye'nin daha fazla marka ve tasarım üreteceğini, Ar-Ge ve inovasyonda öne çıkacağını söyledi.
Genç girişimcilere verilen destekleri anlatan Zeybekci, girişimcilerin verdikleri desteğe şaşırdığından bahsetti.
BOOKİNG.COM'UN İTİRAZININ REDDEDİLMESİ
Nihat Zeybekci, Booking.com'un Türkiye'den gerçekleştirilen online rezervasyon faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik mahkemece alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin başvurunun reddinin sorulması üzerine, yargı ile ilgili söyleyeceği bir şey olmadığını söyledi.
Zeybekci, "Biz de katılıyoruz. Doğru kararlar yani... Türkiye'de ticaret yapıp, kar, gelir elde edip 'Ama ben Türkiye'deki vergi ile ilgili düzenlemelere tabi olmam' demeniz kabul edilebilir değil. Mahkemelerin verdiği karar doğrudur. Ama biz Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerine şunu söylüyoruz; 'İsteğiniz ne? Biz faaliyet göstermenizi istiyoruz. Gelin, bunu konuşalım' diyoruz. Arkadaşlarımızın teması oldu. Kendilerine bu yönde biraz daha anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Çözmemiz de gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Zeybekci, e-ticaret sitelerinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Buna uygun hukuki düzenlemeleri yapıyoruz. Bu şirketler de Türkiye'de ticaret yaparken, iki tarafın da razı olacağı çözümler bulmamız gerekiyor. Yani 'yasakladık seni, git.' Yok böyle bir şey... Var olanı bize uygun hale getirmeliyiz. Hukukun üstünlüğünü elden bırakmadan, haksız rekabete dikkat ederek, Türkiye'de sisteme dahil olan Türk şirketleri koruyarak bunu yapmak zorundayız."
"YERLİ OTOMOTİV ÜRETİMİ İÇİN UYGUN ORTAM VAR"
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB üyelerinden istediği yerli otomobil üretimine ilişkin soru üzerine, "Şu anda uygun ortam var gibi... Proje bazlı yatırım teşvik sistemimizin içerisinde yerli otomotivin üretimi için yeterli destek var. Her şeyi pazarlık edebiliriz. Kamu alım garantisini ben çok önemsiyorum." dedi.
Türkiye'de bir taksi tasarımı yapılabileceğini, bunun yerli olarak üretilebileceğini ve bunu destekleyebileceklerini ifade eden Zeybekci, Rekabet Öncesi İş Birliği Desteği'nin, Türkiye'nin kendi devlerini yaratması adına çok önemli olduğunu vurguladı.
Kabine değişikliği konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Zeybekci, "Kabine değişikliğinden Türkiye bugüne kadar hep menfaat sağlamıştır. Olmasında bugüne kadar nasıl bir mahsuru olmadıysa bugün de olmaz." dedi.