Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil ‘Fikri’ aldık, Cadillac’ın üzerine yerli oto konacak - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtılan ‘yerli otomobil’ prototipi dün Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Otomobillere aşina olan herkes daha ilk bakışta ‘yerli otomobil’ prototipinin 2006-2010 yılları arasında İsveç’te Saab fabrikasında üretilmiş ve daha sonra bantlara veda etmiş olan Cadillac BLS modeli olduğunu gördü.

        Üstelik bu araç gün boyunca özellikle sosyal medyada tartışıldığı gibi bu otomobilin yani Cadillac BLS’nin benzeri ya da taklidi değil bizzat kendisinin kamufle edilmiş haliydi.

        BU PLATFORMDA İNŞA EDİLECEK

        Fotoğraflardaki araç Cadillac, paylaşılan filmde ise yine kamuflajlı olan ve bu kez yolda giderken görüntülenen araç ise aynı platform üzerine üretilmiş olan, artık marka olarak varlığını sürdürmeyen bir Saab 9-3’tü.

        Bilen gözler araçların farklı olduğunu da ilk bakışta ayırt edebildi. Ama TÜBİTAK’ın neden ‘aynı yerli araç’ için farklı iki görüntü paylaştığının nedenini pek kimse anlamadı.

        Her ne kadar TÜBİTAK ve bakanlıktan gün içinde bir başka açıklama yapılmadıysa da, bunun nedeni günün sonuna doğru anlaşıldı. TÜBİTAK’a yakın kaynaklar, her ne kadar doğrulanmaya muhtaç olsa da, kurumun Saab ve Cadillac gibi GM markalarıyla, Alfa Romeo’nun 159 modelinde de kullanılan GM’in Epsilon isimli platformunun fikri mülkiyet haklarını satın aldığını ve yerli otomobilin bu platform üzerinde inşa edileceği bilgisini paylaştılar.

        Dünyada yeni bir platform üzerinde test edilen yenilikler, genellikle eski bir kasa altına saklanarak yapılabiliyor. Bizde TÜBİTAK tarafından yapılan bu bile olsa, biraz acemice yapıldığı ve bakanlık tarafından yapılan duyurunun seçim telaşıyla aceleye geldiğini söylemek mümkün.

        YERLİ PROTOTİP BENZERİ DEĞİL CADILLAC’IN KENDİSİ

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın fotoğraflarını paylaştığı yerli araç prototipi, Cadillac’a benzerliğiyle tartışma yarattı. Ancak bu otomobil Cadillac’ın benzeri değil, kendisiydi. Otomotiv endüstrisinde benzer uygulamalar özellikle uzakdoğulu üreticilerin büyümeye başladığı yıllarda çokça yapıldı. Buradaki tartışma, sadece platformu kullanılıp, seri üretime geçildiğinde görünümü tamamen değişeceği söylendiği halde, paylaşılan fotoğrafların bir başka ve artık üretilmeyen modele ait olmasından çıktı.

        YOLDAKİ ARAÇ SAAB 9-3

        TÜBİTAK’ın paylaştığı görüntülerde, fotoğraftakilerin aksine bir Cadillac değil de, platform kardeşi Saab 9-3’ün kullanılmış olması da dikkat çekiciydi. Bu da, kurumun söz konusu araçları kullanarak, muhtemel seri üretim araçta kullanılacak olan güç ünitelerin testlerini gerçekleştirdiği fikrini güçlendirdi. Seri üretimde değişeceği duyurulduğu halde, bu araçların neden kamufle edilerek gizlendiği ise anlaşılamadı.

        HÂLÂ KULLANILAN GÜNCEL BİR PLATFORM

        Yerli otomobilin üzerine inşa edileceği belirtilen, GM’nin Epsilon Platformu, kullanıldığı dönemde oldukça sevilen otomobillerin altyapısını oluşturdu. Bunlar artık üretilmeyen GM’nin Saab 9-3, Cadillac BLC modelleri ile Fiat Grubu’nun başarılı modeli Alfa Romeo 159 idi. Her iki üreticinin de bu platformu hâlâ kullanma hakkına sahip olduğu da biliniyor. GM’nin premium crossover modelleri Lambda and Theta ile 2016 yılında pazara çıkacak olan yeni Chevrolet Malibu’da da aynı platform kullanılıyor.

        ÜRETİMİ SAKARYA’DA YAPILACAK

        Yerli otomobil üretiminin Sakarya’daki otomotiv ihtisas bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tüm paydaşlar, bu bölgede toplanacak. Yerli otomobilin 3 yıllık üretim sürecinin ardından 2019 yılında banttan inmesi planlanıyor. Yerli otomobil, 2020’de satışa sunulacak.

        TÜBİTAK VE BAKANLIĞA SORULAR

        1- 2010’da üretimine son verilen bir otomobilin platformu kullanılarak üretilecek ve 2020 yılında piyasaya çıkacak bir otomobil, piyasaya çıktığı yıl teknolojik olarak eskimiş olmayacak mı?

        2- Elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlarla donatılacak yerli ve kolay ulaşılacağı söylenen bir otomobilin BMW 3 Serisi, Audi A4 ve Mercedes C Sınıfı gibi araçların olduğu bir sınıfta açıklanan hedefe uygun mu?

        3- Fotoğrafları paylaşılan bu otomobil bir sermaye grubunun elinde göründüğü şekliyle mi, yoksa tamamen yeni bir görünümle mi pazara çıkmaya hazır hale gelecek?

        VESTEL ELEKTRİKLİ MOTORA TALİP

        TÜBİTAK’ın prototip geliştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, yeniden “babayiğit” arayışına geçilecek. Edinilen bilgiye göre TÜBİTAK, yerli otomobil üretimi için özel sektöre çağrı yapacak. Çağrıya, bu yıl bitmeden çıkılması planlanıyor. Elektrikli motor ile otomobil üretimini ayrı ayrı firmaların üstlenmesi öngörülüyor. Yerli otomobil üretimine Vestel’in de gönüllü olduğu öğrenildi. Vestel’in, bu konuda bakanlıkla sık sık görüşmeler yaptığı da gelen haberler arasında.

        BENZERLİK NORMAL, ÜRETİMDE DEĞİŞİR

        Protipi (ilk örnek) TÜBİTAK tarafından üretildiği belirtilen yerli otomobilin kamuflaj desenli ilk görüntüsü, Sanayi Bakanlığı’nın sosyal medya hesapları üzerinden yüzünü gösterdi. Sedan tipi prototipin paylaşılmasıyla birlikte, aracın 2006 model Cadillac BLS ile büyük benzerlikler taşıdığına yönelik yoğun bir tartışma başlayınca Sanayi Bakanlığı yetkilileri, otomotiv sektöründe “sıfırdan yeni bir şey üretilmediğini” savunarak şunları söyledi:

        HER TÜRLÜ MÜLKİYET HAKKI TÜBİTAK’TA

        “Otomotiv sanayiinde zaten pek çok firma ortak parça (komponent) kullanıyor. Bu tür benzerlikler normal. Üretim yapılacak model bambaşka olacak. Araç ileride evrim geçirecek. Üretimi yapacak özel sektör kendi projesini ortaya koyacak. Yerli otomobilin her türlü patent, fikri mülkiyet ve IP hakkı TÜBİTAK’ta. Araç her şeyi ile Türk malı olacak ve Türkiye’de gerçekleştirilecek. Yazılımdan donanıma kadar bize ait olacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ