ADAC Türkiye'de dolandırıldı mı?
Alman otomobil kulübü, Türkiye pazarından dolandırıldığı için çekildiği iddia edildi
18 milyon üye sayısı ile en büyük Alman otomobil kulübü olan ADAC, 4 yıl önce girdiği Türkiye pazarından çekilme kararı almıştı. Çekilme kararında Türkiye'de dolandırılmanın önemli bir etken olduğu iddia edilirken, ADAC'nin açıldığı diğer yabancı ülkelerde ise mentalite, siyasi hesaplaşmalar ve ekonomik krizden dolayı başarılı olamadığı ileri sürüldü.
Almanya'da yaklaşık 18 milyon üyesi bulunan otomobil klübü ADAC, Alman Spiegel dergisinde yayınlanan makeleye göre Türkiye'de dolandırıldığını iddia etti. 2,5 yıl önce Almanya dışındaki ülkelerde tatil yapan üyelerine acil durumda yardım etmenin yanı sıra bu ülkelerde yaşayan vatandaşlara da yardımcı olabilmek için yeni pazarlar arayışına giren ADAC'nin bu projede başarısız olduğu bildirildi. Bu durumun, Almanya'daki ticaret modelini tıpa tıp diğer ülkelere uyarlamaya çalışan Alman şirketlerine bir örnek olabileceği ifade edildi. Çin, Rusya, Polonya ve Yunanistan gibi ülkelere açılan ADAC'nin, bu ülkelerde mentalite farkına, ekonomik krize ve siyasi hesaplaşmalara kurban gittiği belirtildi.
En büyük zararı ise İstanbul'a 4 yıl önce kurulan merkez ile yaptıklarını ileri süren ADAC, bu şekilde İstanbul'dan tüm Türkiye'deki vatandaşlara kaza ve acil durumlarda yardımcı olmayı hedeflemişti. Bunun için daha önceden çalıştığı bir Türk firmasını satın alan ADAC'ye bu firmayı satan işadamının da ortak olduğu ve genel müdürlük yaptığı kaydedildi. Fakat bu işadamının bir çalışanı daha yanına alarak kendi firmaları üzerinden ADAC'ye yüksek fiyatlı faturalar ödettiği ileri sürüldü.
ADAC yöneticilerinden biri, bu ortağının kendilerini kaz gibi yolduğunu savundu. Bu nedenle İstanbul'daki şirketi kapatma kararı alan ADAC'nin eski ortağı ve onun yardımcısı hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla dava açtığı bildirildi. Bununla birlikte olan bitene uzun süre göz yuman iki çalışanın Almanya'da işine son verilmiş. ADAC, İstanbul savcılığının eski ortağı hakkında soruşturma yaptığını ileri sürerken, Türk işadamının iddiaları reddettiği bildirildi. ADAC'nin Çin'de de zarar ettiği, zira Çinlilerin hemen hemen hiç kullanmayacağı bir şey için neden para ödeyeceklerini anlamadıkları belirtildi.
Yunanistan'da ekonomik krizin ve Rusya ile Polonya'da siyasi hesaplaşmaların ADAC'nin rüyasını başlamadan bitirdiği ortaya çıktı. Yurt dışı macerasının ADAC'ye toplam 8 milyon Euro zarar verdiği ve bu yüzden ADAC'nin artık sadece Almanya'daki müşterileri ile ilgilendiği belirtildi.
CHA