Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik İşçi Bu işleri yapanlar her yerde aranacak! Geleceğin meslekleri belli oldu - Sosyal Güvenlik Haberleri

        Buharlı makinenin icadı ve buna bağlı olarak mekanik üretim tesisleri kurulması ile dünyada birinci sanayi devrimi başladı. Bunu elektriğin keşfi ile gelen seri üretim dönemi ve otomasyona geçiş süreçleri izledi. Şimdi de sıra dördüncü sanayi devriminde. Dünyada büyük bir dijital dönüşüm yaşanırken, Covid – 19 pandemisi dönüşümü daha da hızlandırdı. Uzaktan çalışma, pandemi sonrasında da yaygın bir şekilde kullanılacak.

        Sadece robotların çalıştığı, aydınlatma ihtiyacı olmayan karanlık fabrikalar ortaya çıkmaya başladı. Çin’de cep telefonu parçaları üreten bir tesisin karanlık fabrikaya dönüşmesiyle çalışan sayısı 650 kişiden 60 kişiye düştü. Siemens’in Almanya’nın Amberg kentindeki benzer fabrikada çalışan sayısında dramatik azalma olmadı ama üretim sürecinin yüzde 75’i robotlara devredildi.

        REKLAM

        Dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturan dijital dönüşüm için trilyonlarca dolar harcanıyor. Üretimde kullanılan robot sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Nesneler arası internet teknolojilerinin küresel boyutu hızla büyüyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte insanların işlerinin yarısını makine ve robotlarla birlikte yapacağı öngörülüyor.

        Önceki sanayi devrimlerine baktığımızda birçok mesleğin tarih olduğu, milyonlarca kişinin işini kaybettiği, buna karşılık çok daha fazla yeni işlerin, mesleklerin ortaya çıktığı görülüyor. Kendini yenileyenler, yeni meslek edinenler dönüşümün olumsuzluklarından daha az etkilendiği gibi avantajlı da çıkabiliyor.

        Teknolojik dönüşümün daha da hızlandığı günümüzde, çalışma hayatına atıldığı mesleği emekli oluncaya kadar devam ettirebilenlerin sayısı giderek azalacak. Hayat boyu öğrenmeyi yaşam felsefesi haline getirenler daha iyi uyum sağlayacaklar.

        Ancak, dönüşüme ayak uydurmak için kişisel çabalar tek başına yeterli olmayacak. Sanayicisinden işçisine, sendikacısından işverenine, sivil toplum örgütlerinden ülkeyi yöneten hükümetlere kadar herkesin bir seferberlik içinde hareket etmesi gerekiyor.

        REKLAM

        Diğer taraftan dünyada çalışma biçimleri de hızla değişiyor. Uzaktan çalışma hızla yaygınlaşıyor. Özellikle gençlerin çalışma yaşamından beklentileri değişiyor. ABD’de milyonlarca kişi çalıştığı işini bırakıyor. Köle gibi çalışma düzeniyle bilinen Çin’de gençler arasında “tang ping – sırt üstü yatma” eğilimi giderek artıyor.

        SANAYİ 4.0’A HAZIRLIK İÇİN TÜRKİYE’DE NELER YAPILIYOR?

        Türkiye’de bu konuda neler yapıldığı ve yapılması gerektiği konusunda Gazeteci Hacer Boyacıoğlu’nun “İş’te Gelecek” kitabı önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Hacer Boyacıoğlu’nun Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi Yayınları arasında çıkan kitabında, önde gelen sanayi şirketlerinin yöneticileri ile sendikacılar ve akademisyenlerin görüşlerine yer verildi. Kitapta, Sanayi 4.0’a yönelik hazırlıklarını, görüş ve önerilerini anlatan kişiler şöyle: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Metal Endüstrisi İşverenleri Sendikası (MESS) Başkanı Özgür Burak Akkol, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, OYAK Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Türk Traktör Genel Müdürü Aykut Özüner, MAN Türkiye CEO’su Münür Yavuz, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Marelli Mako Genel Müdürü Erol Bakan, Bosch Teknik Genel Müdürü Mustafa Bulut, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, INDUSTRIALL (Küresel Sanayi İşçileri Sendikası) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Güven Sak, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak.

        REKLAM

        Sanayi 4.0’ın istihdamı azaltacağı görüşüne karşılık, Sanayi 4.0 dolayısıyla Türkiye’de 2030 yılına kadar 3 milyondan fazla iş artışı beklendiğine ilişkin öngörüler de bulunuyor. İstihdam artışı beklense de bu artıştan, mesleki beceri bakımından kendisini dönüştürebilen kişilerin yararlanacağı bir gerçek.

        Peki, Sanayi 4.0 ile öne çıkması beklenen meslekler neler?

        İŞTE GELECEĞİN MESLEKLERİ

        Robot tamircisi

        Estetisyen

        Yaşlı sağlık görevlisi

        Erken çocukluk öğretmeni

        Dijital terzi

        Djital anma uzmanı ve arşivcisi

        Yaşam boyu eğitim danışmanı

        Su yönetimi uzmanı

        3D baskılı bina tasarımcısı

        Uydu ağı bakım mühendisi

        Veri analisti

        İnsansız hava aracı operatörü

        Giyilebilir teknoloji mühendisi

        Yeni malzeme mühendisi

        Sanal mağaza asistanı

        Yapay zekâ iş geliştirme uzmanı

        Yapay zekâ eğitimcisi

        Mobil aplikasyon ve oyun uzmanı

        Endüstriyel veri bilimci,

        3 boyutlu teknoloji mühendisi

        Yapay zekâ sağlık teknisyeni

        Kuantum bilgisayar programcısı

        İnsan ve teknoloji entegrasyon uzmanı

        Çocuk yardımcısı robot programcısı

        Etik hacker -bilgisayar korsanı

        Entegre ev teknolojisi uzmanları

        REKLAM

        Makine öğrenimi geliştiricisi

        Yapay zekâ fikri mülkiyet uzmanları

        Blokzincir yetenek analisti

        Veriye dayalı tıbbi teşhis uzmanı

        Genetik koçu

        Sanal cerrah

        Algoritma yorumlayıcısı

        Veri gizliliği uzmanı

        Veri atığı geri dönüştürücüleri

        Adli veri analisti

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ