Hümanizm nedir, temsilcileri kimler? Edebiyatta Hümanizm akımı özellikleri ve tarihi
Hümanizm; evrenin merkezine insanı koyan, ahlaka ve evrenin bilgisine yalnızca insan aklı sayesinde varılabileceğini öngören bir düşünce akımıdır. Rönesans'ın bir ürünü olan ve inanç ile tanrı yerine insan aklını merkeze alan hümanizm nedir? Hümanizm ne zaman ortaya çıkmıştır? Orta Çağ'ın sunduğu basmakalıp fikirleri reddeden, onun yerine sorgulayıcı ve kuşku duyan bir aklı önceleyen hümanizm özellikleri nelerdir? Hümanizm akımı nerede ortaya çıkmıştır? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
İnsan aklı ve insan yüklediği bu değerle birlikte ileride doğacak olan Aydınlanma Çağı’nın da temellerini atan hümanizm akımı temsilcileri kimlerdir? Kime hümanist denir? İşte, tüm detaylar…
Hümanizm Nedir?
Hümanizm; insanı ve insan aklını tek ve en yüksek değer olarak gören ve bireyin gelişimini hiçbir doğaüstü alana başvurmadan, yalnızca kendi aklı ile doğal yoldan gerçekleştirebileceğini savunan bir düşünce akımıdır. Kökleri Antik Yunan’a kadar dayanan bu akım, Rönesans döneminde gelişmiş insanın evren içindeki yerini kavrayamaya yönelik fikri çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Hümanizm Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Hümanizm; 14. yüzyılda İtalya'da doğmuştur. Bu düşüncenin doğuşunda, kilise ve devlet baskısına dayanan Ortaçağ zihniyetine karşı özgür düşüncenin tepkisi ve eski Yunan ve Latin edebiyatlarına duyulan hayranlık rol oynamıştır. Hümanizm akımı İtalya'dan başlayarak ispanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde Rönesans edebiyatı adı altında toplanan yapıtların temelini oluşturmuştur.
Tüm bu bilgiler ışığında Hümanizm akımı nerede ortaya çıkmıştır sorusunun cevabı da İtalya olacaktır.
Hümanizm Özellikleri
Hümanizm Akımı Temsilcileri
Rönesans’ın bir ürünü olarak görülen ve öne çıkan Hümanizm temsilcileri şunlardır.
Dante (1265 -1321)
İtalyan edebiyatının kurucusu ve Rönesans’ı hazırlayan şairlerdedir. En önemli eseri ise bir destan niteliğinde olan İlahi Komedya’dır.
Petrarca (1304 -1374)
Soneleriyle tanınan bir İtalyan şairdir.
Boccacio (1313-1375)
Hikâye türünü ortaya çıkaran İtalyan yazardır. En önemli eseri Decameron’dur.
François Villon (1431 -1463)
Fransız edebiyatının kurucusu sayılan şairdir.
Rabelais (1490 -1553)
Fransız yazar ve düşünürüdür. Pantagruel ve Gargantua adlı mizahi ve fantastik eserleriyle roman türünün doğmasında öncülük etmiştir.
Ronsard (1524-1585)
Rönasans devrinin Dante’den sonra en ünlü Fransız asıllı şairidir.
Montaigne (1533 -1592)
Fransız yazarı ve düşünürü olan Montaigne, serbest düşüncenin öncülerindendir kabul edilmektedir. Denemeler en önemli eserlerinden biridir.
Cervantes (1547 -1616)
Türünün ilk örneği sayılan Don Kişot romanıyla dünyaca tanınmış İspanyol yazarıdır.
Shakespeare (1564 -1616)
İngiliz ve dünya tiyatro edebiyatının büyük sanatçısıdır. Romeo ve Juliet, Hamlet, Othello, Kral Lear, Machbeth gibi tragedyaları ve Yanlışlıklar Komedisi, Hırçın Kız gibi komedyalarıyla tanınır.