Bilmemiz gereken süper gıdalar nelerdir?
Süper gıdalar (super foods) insan sağlığına son derece faydalı, en kuvvetli ve konsantre formda besin değerlerine sahip gıdalara verilen ad. Peki süper gıdalar nelerdir? Sağlık ve Beslenme Danışmanı Aslı Çakar yazdı...
Süper gıdalar (super foods) insan sağlığına son derece faydalı, en kuvvetli ve konsantre formda besin değerlerine sahip gıdalara verilen addır. Süper gıdalar bizlere enerji, kuvvet ve dayanıklılık verir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve tüm hastalıkların baş sebebi olarak bilinen kronik enflamasyona engel olur. Vücuttan toksinlerin arınmasına yardımcı olarak ve bedeni alkalize ederek detoks görevi görür.
İşte bu mucize besinlerden bazıları:
Deniz Yosunu, Kelp
İyot, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller bakımından çok zengin olan yosunlar, içerisindeki yüksek lif oranıyla sindirim sistemine yardımcı olurlar. Tiroit ve hormonal aktiviteyi güçlendirirler. Birçok kansere karşı koruyucu etki gösteren yosunlar, araştırmalara göre özellikle meme kanserine karşı riski azaltmaktadır.
Micro Algler, Spirulina ve Chlorella
Dünyanın en yüksek mineral oranını içeren vejetaryen protein kaynağı olan algler, ek olarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürücü etkiye sahiptir.
Maca Tozu
Peru’da yüzyıllardır tüketilen temel besin maddesi olan maca (ma.ka) kök bitkisi, enerji, dayanıklılık ve doğurganlığı artırma özeliğine sahiptir. Kemik sağlığına iyi gelen maca, osteoporozu engeller. Hafızayı güçlendirir. Yüksek oranda lif ve aynı zamanda yüksek protein değerine sahiptir. Yeşil çay türü olan macha (ma.ça) tozu ile karıştırılmamalıdır.
Kakao Çekirdeği ve Ham Kakao Tozu
Amazon ormanları ağaçlarının meyvesi olan kakao, dünyanın en yüksek antioksidan seviyesine sahip bitkidir. Magnezyum, demir ve lif bakımından zengin olan kakao, kalp ve kemik sağlığına faydalıdır. Kakao tozu alırken ham kakao (cacao) olmasına dikkat edilmelidir çünkü hazır paketlerde satılan ve paketlenmiş çikolatalar içerisinde bulunan kakao (cocoa), yüksek işlem görerek sağlığa yararlı enzim ve mineralleri kaybeder.
Kenevir Tohumu (Hemp)
Protein yapı taşı olan 20 adet amino asitin 10 adetini vücut kendisi üretemez ve bu sebeple besinlerden almamız gerekir. Hayvansal gıdalar tam protein (10 amino asit bir adet gıdada bir arada bulunur) bitkiler ise tam olmayan (1 adet gıdada bütün amino asitler bulunmaz), proteinlerdir. Kenevir tohumu ise, tüm esansiyel proteinleri bir arada bulunduran olan çok nadir bitkilerden biridir. Vejetaryen bir protein kaynağı olan kenevir tohumu, demir, çinko, fosfor, magnezyum bakımından zengindir. Ek olarak beyin sağlığı için çok önemli olan omega 3 yağ asitlerini bulunduran, tam anlamıyla gerçek bir süper gıdadır.
Mantarlar:
Kansere karşı koruyucu etkiye sahip mantarlar, araştırmalara göre aromataz inhibitör etkileri sayesinde (fazla östrojen üretimini engeller) meme kanseri riskini yüzde 64 oranında düşürmektedir. Anjiogenik aktiviteleriyle abnormal hücrelerin kan damarlarına ulaşmalarına ve beslenip büyümelerine engel olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kronik enflamasyonu düşürür.
Diğer süper gıdalar arasında ginseng, ashwaganda, chia tohumu, goji berry (kurt üzümü), aynı zamanda çok yakından tanıdığımız zencefil, zerdeçal, fesleğen (reyhan), zeytin yağı, kefir, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, baklagiller, soğan ve sarımsak, yaban mersini, gerçek ham bal (ısıl işlem görmemiş şekerli su ile beslenmemiş arıların balı), arı poleni gibi sayısız gıdalar bulunmaktadır. Özetlemek gerekirse, aslında doğanın yarattığı bütün besinler insan sağlığına sayısız faydası olan birer süper gıdadır. Aslında süper gıda aramak için çok uzağa bakmaya gerek yok ve ülkemizde bulunan sayısız süper gıdalarla (zeytin, zeytin yağı, sayısız sebze ve meyve, baklagiller, kefir ve yoğurt, bal, badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler vb.) sağlığımızı koruyup sağlıklı beslenmek o kadar da zor ve pahalı değil.