Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kağıt bardaklar mikroplastik dolu! Her gün kullandığımız kağıt bardakların zararlarının farkında mısınız? | Sağlık Haberleri
        1

        Bilim dünyasında, kâğıt bardaklara konan sıcak içeceklerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği ortaya konmuştur. 2020 yılında yayımlanan bir araştırma 44 referans ve 59 atıf almıştır. Araştırmada “Tek kullanımlık kâğıt bardaklardan sıcak suya salınan mikro plastikler ve diğer zararlı maddeler” başlığı kullanılmıştır.

        2

        Hindistan Kharagpur Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, 5 farklı üreticinin kâğıt bardakları kullanılmış ve ortaya çıkan sonuç oldukça can sıkıcı.

        Kağıt bardakların içerisindeki kısım termoplastik türü ‘polietilen’ kaplanıyor. Bazı bardaklar ise kopolimer denilen plastik bir madde ile kaplanıyor.

        3

        MİKRO PLASTİK YUVASI!

        Araştırmacılar kağıt bardaklara 85 ve 90 derece sıcaklıkta su koydu. Bardak içerisinde su 15 dakika boyunca bekletildi. Daha sonra floresan mikroskobu ile incelendi ve sonuç şu şeklide çıktı:

        “Kâğıt bardaklar sıvıya mikroplastik parçacıklar saldı. Plastik astarlı tek kullanımlık bir kâğıt bardak (100 ml) yaklaşık 25.000 mikron boyutunda mikroplastik sızdırabilir” açıklaması yapıldı.

        4

        MİKRO PLASTİKLERİN HAYATIMIZ İÇİN TEHLİKESİ NEDİR?

        Mikroplastikler insan sağlına kısa süreli değil uzun süreli zararlar veriyor ve bilim dünyasında bu konuyla ilgili ciddi araştırmalar yapılıyor. Bugüne kadar yapılan araştırma konularında ciddi hipotezler geliştirildi. Hipotezlerden bazıları:

        -Vücutta serbest radikal (kendilerine elektron bulabilmek için tüm vücutta dolaşırlar ve dolaşma esnasında hücreler, proteinler, hatta DNA zarar görür) seviyesi, antioksidan seviyesine göre artış gösterebilir.

        5

        -DNA’da hasar ve iltihap görülebilir

        - Eğer mikoplastikler hücrelere veya dokulara girecek kadar küçülürlerse, tahriş edebilirler.

        -Kanserojen maddeleri içeride daha uzun süre tutabilir ve bu nedenle çeşitli sağlık sorunları oluşturabilir.

        6

        -İnsan patojenleri ile plastik atıkları arasında bulunan güçlü bağ nedeniyle sağlık sorunlarının artması, örnek olarak 2016 yılında kolera nedeni ile Vibrio Cholera adlı bir patojen mikro plastiklere bağlanmıştır.

        7

        Bu gibi hipotezler bilim dünyasında geliştirilmiş ancak henüz kanıtlanmamıştır. Bilim insanları kağıt bardaklardan uzak durulması gerektiğini savunuyor. Hatta Starbucks gibi dev kahve zincirleri önlemlerini almış gibi görünüyor ki kağıt bardak israfının karşısına geçmeye çalışıyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ