Komisyonda EYT görüşmeleri başladı
EYT yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı. Komisyonda paylaşılan SGK'nın etki analizine göre EYT'nin merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194.4 milyar lira olacak. Yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için 2.2 milyon kişi hemen emekli olabilecek. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "EYT düzenlemesini önümüzdeki hafta salı günü genel kurul gündemine almayı planlıyoruz" dedi
EYT yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "EYT düzenlemesini önümüzdeki hafta salı günü genel kurul gündemine almayı planlıyoruz" dedi.
Zaman zaman muhalefet ve AK Parti arasında teklif üzerine tartışmalar yaşanıyor. CHP'li komisyon üyeleri staj ve deprem mağdurlarının sorunlarının kanun teklifi ile giderilmediğini, kademeli yaş şartı getirildiğini savunuyor.
SGK'DAN ETKİ ANALİZİ
Görüşmeler sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan, özel sektördeki 4/a (SSK) ve 4/b’lilerin (BAĞ-KUR) tamamının, kamudaki 4/a’lılar ile 4/c’lilerin (memur) yüzde 25’inin hemen emekli olacağı varsayımına dayanarak etki analizine yer verildi.
Etki analizine göre, EYT’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 2023 yılındaki maliyeti 144.7 milyar lira olacak. 49.7 milyar liralık kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194.4 milyar lira olacak. Halen çalışmakta olan 4/a’lıların hepsinin çalışma hayatından çekilmesi ile oluşabilecek SGK prim kaybı da 45.5 milyar lira olarak hesaplandı.
'4.8 MİLYON KİŞİNİN BULUNDUĞU TESPİT EDİLDİ'
SGK’nın etki analizinde şöyle denildi:
“Yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişi bulunmaktadır. Hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişinin, 1,7 Milyonu 4/a’lı, 89 Bini 4/b’li, 496 Bini ise 4/c’lidir. 4/a’lı 3,5 Milyon, 4/b’li 619 Bin, 4/c ise 669 Bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4,8 Milyon kişinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/a ve 4/b statüsündeki sigortalılarının tamamının, kamuda çalışan 4/a ve 4/c kapsamındaki sigortalıların ise %25’inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınacağı varsayımı ile düzenlemenin 2023/Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK’ya maliyeti 144,7 Milyar TL olup; 49,7 Milyar TL’lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti 194,4 Milyar TL olarak öngörülmektedir. Kamu personeli bütçe etkisinin hesabında kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkı ile yeni personel alımı dikkate alınmıştır.
EYT düzenlemesinden etkilenen 4/a kapsamındaki sigortalıların %87’si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer almaktadır. SGDP teşviki ve yeni istihdam ile birlikte 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmemektedir. Ancak çalışmamaları durumda ise 4/a kapsamındaki sigortalılar için oluşabilecek azami SGK prim kaybı 45,5 Milyar TL olmaktadır.”
EYT’LİLERİN ORTALAMA YAŞI 48.5
SGK’nın etki analizinde, yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişinin ortalama yaşının 48.5 ve ortalama emekliliğe kalan süresinin ise 6.3 yıl olduğu belirtildi.
Mevcut durumda yıl içinde emekli olanların ortalama yaşının kadınlarda 54.1, erkeklerde ise 54.3 olduğu kaydedildi. Hemen emekli olabilecek 1.7 milyon işçinin yaklaşık yüzde 87’sinin (1.4 milyon) aktif çalışma hayatında yer almakta olduğu ifade edildi.
5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİNİN MALİYETİ
Yasa teklifi, EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçiler için ödenen sosyal güvenlik primi işveren payında 5 puan indirim öngörüyor. Emekli olan EYT’lilerin tamamının aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda 6.3 milyar; yüzde 75’inin devam etmesi durumunda ise 4.7 milyar lira maliyet oluşacağı belirtildi.
“YENİ ŞART GETİRMEDİK, MEVCUT 3 ŞARTTAN BİRİNİ KALDIRDIK”
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, teklif hakkında bilgi verirken, yeni kademeli yaş şartı getirildiği iddiasının “yalan, bühtan” olduğunu iddia etti. Akbaşoğlu şöyle konuştu:
“Bu teklif ile yeni bir şart getirildiği apaçık bir yalandır. Şu teklifimiz ile yeni bir şart getirildiği veyahut da kademeli prim şartı bu teklifle getirildiği sözü iftiradır, yalandır, teklif sahiplerine en büyük bühtandır. Teklifimizde hiçbir eksiklik yok, teklifimiz basit, sade, uygulanabilir ve en geniş kapsamlı ve eşitlikçi bir şekilde ister BAĞ-KUR’lu, ister Emekli Sandığı, ister SSK’lı olsun… Bütün bu statülerde çalışan ve kanuna göre eğer 1999’dan bu tarafa, AK Parti iktidarından önce kurulmuş ve yürürlükte olan, bugün de yürürlükte olan 3 şarttan yani prim gün sayısı, çalışma süresi ve yaş şartından 2 şartı yerine getirenler, yani prim gün sayısını dolduranlar ve çalışma süresini dolduranlar istisnasız herkes emekli olmaya hak kazanacaklar. Yaptığımız düzenlemenin özü bu. Bu kadar, başka bir şart ileri sürmek, başka bir şart ilave etmek asla ve kata söz konusu değildir.”
İŞVEREN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK EYT'LİLERİN TEKRAR İŞE BAŞLAMASI İÇİN 3 AY SÜRE İSTEDİ
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 puanlık indirime rağmen emekli işçiler için ödenen sosyal güvenlik destekleme primi ile normal işçi çalıştıran işçi için ödenen sigorta primi işveren payı arasında 2 puanlık fark olduğunu belirterek, aynı işyerinde çalışmaya devam edecek EYT’liler için bu farkın giderilmesini istediklerini söyledi. Koç, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edecek işçiler için öngörülen on günlük sürenin de teknik sebeplerden dolayı yetersiz olduğunu düşündüklerini, 3 ay olarak revize edilmesini talep ettiklerini belirtti. Koç, emekli olan EYT'lilerin bir süre aileleriyle, çocuklarıyla vakit geçirip ondan sonra yeniden çalışmak isteyebileceklerini, bu nedenle ilave süreye ihtiyaç duyduklarını anlattı.