Önüm arkam sağım solum 'Influencer'!
Birkaç gün önce BAFTA’larda ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında ödül alan, aynı dalda Oscar’ın da en güçlü adayı olan ‘Oppenheimer’ın yıldızı Cillian Murphy filmlerin tanıtımı için yapılan gazete, dergi, TV röportajlarının çok sıkıcı olduğunu ve artık bu PR çalışmalarının modasının geçtiğini düşündüğünü söylüyor. GQ’da yayınlanan röportajında iddiasını şöyle temellendiriyor: “(Tanıtım için yapılan) Bu model çok sıkıcı! Doğrusu herkes çok sıkılıyor. Bu arızalı bir düzen. Bunun en güzel örneği de Barbie ve Oppenheimer’ın başarısı! Tam da bu filmlerin PR turları sırasında oyuncular birliği grevi başladı. Bütün röportajlar durdu. Hiçbir PR etkinliğine katılmadık ama n’oldu insanlar iki film için de çıldırdı! Peaky Blinders'ta da durum aynıydı. İlk üç sezonda hiç reklam yoktu, BBC Two'da küçük bir diziydi; sonra insanlar birbirleriyle hakkında konuştuğu için dizi patladı. Bu örnekler bile geleneksel PR turlarına ihtiyacımız olmadığını gösteriyor.”
INFULUNCER ORTAKLIĞI ŞİRKETLER İÇİN KAÇINILMAZ MI?
Gerçekten de sosyal medyada başlayan Barbenheimer çılgınlığı sonrası Barbie beklenmedik şekilde 1 milyar 445 milyon dolar, Oppenheimer ise 957 milyon dolar hasılat elde etti. Barbie’nin yapımcısı Warner Bros.'un pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Dana Nussbaum, bu beklenmedik başarı için şunları söylüyor: “Bu başarı bizim tarafımızdan tasarlanmadı. Tamamen organik bir şekilde gelişti. Bizi çok mutlu eden bir sürprizdi bu...”
‘Barbenheimer’ın büyük ölçüde sosyal medyaya dayanan bu gişe başarısı ‘influencer marketing’in son yıllarda artan önemine dair sadece bir örnek. Birkaç ay önce ülkemizde ‘influencer’ adı altında insanları dolandıran tiplere bakıp bu olguyu küçümsemeye çalışanlar olsa da birkaç ay önce BBC’de yayınlanan bir makalenin başlığı konunun o kadar da basit olmadığını gözler önüne seriyor: ‘Influencer ortaklıkları iş dünyası kaçınılmaz bir gerçeklik mi?’
50 MİLYON INFLUENCER, 250 MİLYAR DOLAR GELİR
Goldman Sachs’ın geçen yıl yayınlanan raporunda dünyada 50 milyon influencer’ın (içerik üretici) olduğu yazıyor. Bu 50 milyon içerik üreticinin ekonomik karşılığı ise 2023 yılı için 250 milyar dolar.
Toplam 911 milyon takipçisi olan ilk 10 içerik üreticisinin 2023 yılı kazancı 311 milyon dolar. İlk sırada 82 milyon dolarla sadece Youtube’da 240 milyon abonesi olan 26 yaşındaki MrBeast var.
ABD’de internet sektörü alanında uzman olan kıdemli hisse senedi analisti Eric Sheridan ve ekibinin hazırladığı rapora göre ‘Yaratıcı Ekonomisi’ (creator economy) denen bu influencer pazarı 2027’de yaklaşık 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak.
Rapora göre 50 milyon küresel içerik oluşturucunun önümüzdeki beş yıl içinde yıllık yüzde 10-20 bileşik büyüme oranında büyümesini bekliyor. İçerik üreticiler, marka tanıtımları için öncelikle doğrudan anlaşmalar yoluyla para kazanıyor, raporda da marka anlaşmalarının ana gelir kaynağının yaklaşık yüzde 70’i olduğu belirtiliyor.
Dünya çapında içerik üreticilerinin sadece yüzde 4'ü yılda 100 bin dolardan fazla para kazanıyormuş bu yüzden de profesyonel sayılıyormuş rapora göre... Goldman Sachs’ın araştırması, içerik üretimi dünyası genel olarak büyüme kaydetse de bu kesimin ekosistem içindeki payının büyümeyip aynı kalacağını tahmin ediyor...
Tüm dünyada milyonlarca kişinin geleneksel kariyer yollarını bir kenara bırakarak çevrimiçi yaratıcılar ve içerik oluşturucular olarak çalışmaya başladığı, bir dakikalık bir TikTok videosuyla bir aylık kirasının ödeyen 'fenomenler' çağındayız...
Konu uzun, bu yüzden TikTok videosu konusuna yarın devam edeceğim...
- Spotify Özeti Türkiye'yi ne kadar yansıtıyor?30 dakika önce
- Hatırlamak için unutmanın faydaları!7 dakika önce
- Yalnızlığınız yapay zekanın ne kadar umurunda?1 gün önce
- Şarkılar emekli olur mu?3 gün önce
- Sizin 'Melek Sayınız' kaç?1 hafta önce
- Tyson-Paul maçı Türkiye'de abone sayısını uçurdu!1 hafta önce
- Siz de 'Dünyanın Uğultusu'nu duyanlardan mısınız?1 hafta önce
- Sahnelerde alkış enflasyonu var!2 hafta önce
- Dünyanın en büyük kitapçısı: TikTok3 hafta önce
- Yapay zekayla 'ölümsüz sanatçılar' çağına 'Merhaba'4 hafta önce