Ölümcül beyin kanaması yaşayan 57 yaşındaki hastaya kasığından beyin ameliyatı yapıldı
100 bin kişinin 10'unda görülen hastalıktan kurtuldu
İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan 57 yaşındaki emekli Müzeyyen Sever, özel bir hastanede yapılan operasyonla hayata döndü. Çok şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve şaşkınlık haliyle hastaneye sevk edilen Sever'in beyin tomografisinde, beyin zarlarının altında meydana gelen subaraknoid denilen beyin kanaması saptandı. Beyninde oluşan anevrizmaların kanaması sonucu beyin kanaması yaşayan Sever, anevrizmalarının yeniden kanamaması için kapalı yöntemle ameliyata alındı. Doktorlar, kasıktaki ana atar damarın içine girip beyin damarlarının içine kadar ilerledi ve platin sarmal yerleştirerek anevrizmayı tıkadı. 100 bin kişiden 10'unda rastlanılan hastalığından kurtulan Sever, taburcu oldu.
"BEYİN KANAMASININ ÇOK ÖLÜMCÜL BİR FORMU"
Operasyonu gerçekleştiren doktorlardan Nöroloji Uzmanı Egemen Vardarlı, şu bilgiyi verdi: "Bu, beyin kanamasının çok ölümcül bir formu. Hastaların yarısı kanama sırasında ölüyor diğer yarısı da hastaneye geldikten sonra tedaviye rağmen kaybedilebiliyor. Bu kanamaya sebep olan doğuştan veya daha sonra kazanılmış anevrizma dediğimiz baloncuklar mevcuttur. Bu baloncukların tekrar kanamayacak şekilde ortadan kaldırılması gerekiyor. Hastamızdaki durum, beyin kanamalarının oldukça düşük bir yüzdesini temsil ediyor. Bu hastanın kendine has bir durum vardı. Buna yönelik farklı yaklaşmak lazımdı. Bu yüzden kapalı yöntemle anevrizması tamamen kapatıldı ve şuanda tekrar kanama riski yok."
"İKİNCİ KANAMADAN SONRA HER 10 HASTADAN 8'İ KAYBEDİLİYOR"
Sever'in beyninin her iki yarım küresinde de anevrizmaya uyumlu görüntü tespit ettiklerini kaydeden operasyonu gerçekleştiren doktorlardan Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Çağın Şentürk de, "Beyindeki her iki yarım küreye de aynı damardan kan gittiği için o bölgeden damarı kaybetmeniz durumunda beynin her iki yarım küresinin de etkilenme riski vardı. Beyin anevrizması dediğimiz baloncuk, her 100 kişiden 5'inde görülüyor. Ancak herkeste kanamaya yol açmıyor. 100 bin kişinin 10'unda baloncuk kanamaya yol açabiliyor. Oldukça ölümcül seyreden ve yüksek oranda sakatlığa yol açan bir hastalık. Anevrizmanın tedavi edilmesinin nedeni, birinci kanamadan sonra ikinci kanamayı engellemektir. Birinci kanamada ölüm riski yüksektir ancak ikinci kanamadan sonra her 10 hastadan 8'i maalesef kaybedilir. Açık cerrahinin hastaya getireceği risklere nazaran kapalı yöntem daha az sorun yaşanmasını sağlıyor. Hastanın kaybedilme veya sakat kalma riski açık cerrahiye göre daha az" diye konuştu.
SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Sağlığına kavuşan Sever, yaşadığı olayı ve duygularını şu sözlerle ifade etti: "Sabah mide bulantısı yaşadım. Bir lokma ekmek almaya gittim, ondan sonra yığıldığımı hatırlıyorum. En son 'üzerime soğuk su dökün' dediğimi hatırlıyorum. Sanki beynimin içindeki teller kopmuş gibiydi. Bunu hissettim. Sonra 15 gün burada yoğun bakımda yatmışım. Şuan çok iyiyim. Buradan çıktıktan sonra ilk yapmak istediğim şey gezmek. 26 yıl çalıştım, artık sadece gezmek ve sağlığımı düşünmek istiyorum. Hiçbir sorunum yoktu. Böyle bir olay başıma gelince şaşırdım."
İHA