Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bahar yorgunluğundan kurtulmak için 8 öneri | Sağlık Haberleri

        Yaz kapıda, güneş ışıl ışıl parıldıyor, doğa rengarenk giysileriyle içinizi kıpırdatıyor ama gelin görün ki, yorgunluk peşinizi bırakmıyor! Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyor, uykunuzu alamadığınızı hissediyorsunuz. Kas ve eklemleriniz ağrıyor, daha önce yaptığınız günlük aktiviteleri yaparken çabuk yoruluyorsunuz. Enerjiniz gün içerisinde kısa sürede tükeniveriyor. Altında ciddi başka bir hastalık yatmıyorsa bu belirtiler bahar yorgunluğuna işaret ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, bahar yorgunluğuna karşı etkili 8 maddelik reçeteyi Haberturk.com okurları için yazdı:

        Düzenli beslenin

        Mevsim meyveleri ve sebzelerini tüketmeye gayret edelim. Bedenimizin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller her mevsimde farklılık arz etmekte olup; en güzel temin yolu doğal ve zamanında olan gıdaları tüketmektir. Sabah yapılan iyi bir kahvaltı gün içinde ihtiyacımız olan enerjiyi bize sağlayacaktır. Gün içinde enerjinizin tükendiğini hissettiğinizde avuç içi kadar kabuklu kuruyemişler, incir, kayısı gibi enerji deposu olan kurutulmuş meyveleri çantanızda bulundurmanızda fayda var. Önümüzdeki yaza formda girmek amacıyla aç kalarak metabolizma hızınızı azaltmanız, yorgunluğunuzu arttıracağı için diyetisyen kontrolünde öğün atlamadan, aç kalmayacak şekilde beslenme alışkanlığı geliştirmelisiniz.

        Unutmayınız ki aç kalarak zayıflanamaz. Aç kaldığımız taktirde günlük aldığımız kalori miktarı kadar metabolizmamız da kendini düşürerek yorgunluğa sebep oluyor. Aynı zamanda kilo verme hızımızı da azaltmış oluyoruz.

        Vitamini doğal yollardan alın

        Bahar yorgunluğu ile insanlar vitamine sarılıp kendilerini tatmin etmeye çalışırlar. Bilinmeli ki vitaminlerin eksikliği gibi fazlalığı da toksik etkiler yapar. Bu bağlamda doktor kontrolünde eksik görüldüğü tetkiklerle sabitlenirse vitamin desteğinde bulunmak doğru olur.

        Baharda artan vitamin ihtiyacımızı doğal yollarla karşılamak en doğru seçimdir. B ve C vitaminleri tahıl, sebze ve meyvelerde; potasyum üzüm, kayısı, pekmez, domates ve patateste bol miktarda bulunuyor.

        Yürüyüş ve egzersiz yapın

        Her gün 40 dakika veya haftada 4 gün bir saat yürüyüş yaparak metabolizmayı hızlandırarak kendimizi daha zinde hissedebiliriz. Bu kadar yürüyüşe ayıracak vakit bulamamanız durumunda her sabah aç karnına 5 dakika açık havada yürüyüş yapmak bile yeterli.

        Düzenli egzersizle metabolizma hızlanır ve vücudumuz daha fazla enerji oluşturur. Özellikle kendimizi yormayacak şekilde aerobik, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir.

        Su için

        Havaların ısındığı bu günlerde metabolizmamızı hızlandırmak ve vücudumuzun ihtiyacı olan suyu karşılamak için günde 2,5-3 litre su için. İhtiyacınız olan suyu bir seferde değil de gün içine yayarak içmeye özen gösteriniz.

        Düzenli uyuyun

        Vücudumuzdaki iç saatimiz gündüz uyanık kalmaya, gece uyumaya ayarlanmıştır. Gece geç saatlere kadar uyanık kalarak biyolojik ritmimizi bozmamaya; ihtiyacımız olan enerjiyi depolamaya özen göstermeliyiz. Günlük 5-8 saatlik uyku vücut için yeterli kabul edilmektedir.

        Sosyalleşin

        Sevdiğimiz filmi seyrederek, sevdiğiniz yazarları okuyarak, tiyatro ve konsere giderek mutluluk hormonları olan dopamin ve seratonini daha fazla salgılattırabiliriz. Böylece de yorgunluğumuzun dindiğine şahit olabiliriz.

        Alkolden kaçının

        Alkol kullanıyorsanız, daha az alkol ihtiva eden içecekler tercih edilmeli ve 1-2 kadehten fazla tüketilmemelidir. Yorgunluktan kurtulmak amacıyla alkole sarılmak yorgunluğunuzun daha da artmasına sebep olmaktadır.

        Tatile çıkın

        Günlük hayatınızın yorucu ve yoğun temposuna rağmen kısa süreli de olsa tatili ihmal etmeyin. Bu kısa süreli tatillerde tüm iş yükünüzü, sıkıntıları geride bırakarak hem zihinsel hem de bedensel açıdan dinlenmeye dikkat edin.

        Doktor kontrolü

        Tüm bu önlemlere rağmen yorgunluğunuz dinmezse kronik yorgunluk nedenlerinin araştırılması amacıyla doktorunuza gidip muayene ve gerekirse tetkik edilmeniz gerekir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ