"Elektronik sigara sigaradan daha az zararlı, bırakmaya faydası olabilir"
Kraliyet Sağlık Akademisi yayımladığı "Dumansız nikotin: Tütün zararının azaltılması" raporunun elektronik sigara kullanımına teşvik niteliğinde olması konuyu dünya tıp camiasının bir kez daha gündemine getirdi
Türkiye'de uzun vadedeki olası zararlarının henüz bilinmemesi ve sigaradan daha az zararlı olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmaması nedeniyle yasak olan elektronik sigaralar, dünyada da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kraliyet Sağlık Akademisi yayımladığı “Dumansız nikotin: Tütün zararının azaltılması” raporunun elektronik sigara kullanımına teşvik niteliğinde olması konuyu dünya tıp camiasının bir kez daha gündemine getirdi.
İngiltere’de 2007 yılından bu yana piyasada bulunan elektronik sigaralar gerek tıp çevrelerinde, gerekse toplumda zaman zaman fikir ayrılıklarına yol açıyor. Kraliyet Sağlık Akademisi’nin tespitlerine göre, elektronik sigaralar, sigara kullanımına bir geçiş aracı değil. Sigara kullanımının normalleşmesine yol açmadığı gibi, sigaranın bırakılmasında yardımcı bir geçiş işlevi görüyor. Her ne kadar elektronik sigaraların uzun vadede sağlığa olası zararını tam anlamıyla tahmin etmek mümkün olmasa da, veriler sigara ve tütün kullanımına atfedilen risklerin yüzde 5’ini geçmeyeceğine işaret ediyor.
Raporda aynı zamanda elektronik sigaralar için uygun bir yasal çerçeve oluşturulması gerektiği ifade edilirken, düzenlemelerin sigara kullanan yetişkin bireylerce tercih edilebilecek zararı azaltılmış ürünlerin kullanımı ile gelişimine engel teşkil etmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca yasal düzenlemelerin ürün güvenliğini sağlamadaki önemine vurgu yapılırken, bu tip ürünlerin tütün yerine kullanılmasının teşvik edilebileceği bir zemin oluşturulması ve tütün kontrolü ile ilgili genel hedeflerin gözetilmesinin gereği belirtiliyor.
Raporu değerlendiren Kraliyet Sağlık Akademisi Tütün Danışma Kurulu Başkanı Profesör John Britton, “Elektronik sigaranın giderek artan oranda, sigaranın yerine kullanılması olası riskleri ve faydaları açısından pek çok tartışmaya sebep olmaktadır. Rapor bu ürünler hakkında var olan şüphelerin neredeyse tamamını bir tarafa bırakarak, bilinçli bir yasal çerçeve ile elektronik sigaraların, İngiltere’de, sigara kullanımının neden olduğu erken ölüm, çeşitli hastalık ve sağlık konusundaki sosyal adaletsizliklerin önüne geçilmesi yolunda ciddi bir katkı sağlanabileceğini ortaya koymaktadır” dedi.
Raporda aktarılan bu görüşlerin ABD'de tartışılmaya yol açması muhtemel. Elektronik sigara, kansere yol açan katran ve kimyasal maddeler olmaksızın nikotin sağlıyor. Bazı toplum sağlığı uzmanlarına göre elektronik sigara, 40 milyon Amerikalı tiryaki için ilk gerçek sigarayı bırakma şansı sunuyor. Ancak Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi gibi bazı diğer kurumlar, elektronik sigaraların çocukların normal sigaraya başlamasın yol açabilmesi veya dumanının uzun dönemde sağlığı etkilemesi gibi potansiyel zararlarına odaklandı.
Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nden Kenneth E. Warner, İngiltere ve ABD'nin zıt görüşte olduğunu söyledi. Warner, "bir ülkenin sadece varsayıma dayalı, ancak hiçbiri kanıtlanmamış risklere odaklanırken, diğeri potansiyel faydalara odaklanıyor," dedi. Kaliforniya Üniversitesi'nden Stanton A. Glantz da elektronik sigaraları eleştirdi ve elektronik sigaraların sigarayı bırakma şansını azalttığına kanıt olarak kendi analizine atıfta bulundu.