Stres vücudumuzda nelere sebep oluyor?
Hayat içerisinde yaşanan birçok durum korku ve stres reaksiyonlarına yol açabilir... Peki, stres nelere yol açar?
Hayat içerisinde yaşanan birçok durum korku ve stres reaksiyonlarına yol açabilir. Yaralanmalar, ameliyatlar, yanmalar, üşüme, acı, düşük kan şekeri vb. bedensel stres durumlarıdır.
Sinir, korku, üzüntü, baskı ise ruhsal stres durumlarıdır.
Beden olumlu ya da olumsuz stresi birbirinden ayırmaz, her zaman aynı tepkiyi verir.
Stres reaksiyonunun nasıl olduğunu tıp şu şekilde açıklıyor; ilk önce beyinde hipotalamus ve hipofiz bezi hormon salgılayarak tepki veriyor.
Bunlar da böbreküstü bezlerini hormon salgılaması için uyarıyorlar. Her iki hormon da yağ, karbonhidrat ve protein metabolizmasına etki ediyor.
Daha sonra sempatik sinirler tarafından böbrek hareketlendiriliyor. Saniyeler içerisinde yüzde 80’i adrenalin ve yüzde 20’si noradrenalin olan bir karışım salgılanıyor.
Tansiyon yüksek, nabız hızlı, kaslar gergin, mide asit üretiyor, üreme organları az çalışıyor ve sindirim organları fazla kanla beslenmiyor.
Bizse düşmanla savaşmaya ya da kaçmaya hazır hale geliyoruz.
Nefes, kalp atışı vb. gibi fonksiyonlardan sorumlu olan otonom sinir sistemi, sempatik ve parasempatik olmak üzere kendi içinde iki ayrı sisteme ayrılır.
Sempatik sistem strese karşı dövüş ya da kaç refleksiyle karşılık verirken parasempatik sistem bedeni tekrar sakin duruma geçirmekten sorumludur.
Yeniboyutlar.com