Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 14. günü: Rus güçleri yavaşladı ama durdurulamadı!
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 14. gününde devam ederken, Associated Press'in aktardığı habere göre, Rus güçlerinin Ukrayna içindeki ilerleyişi yavaşladı ama durdurulamadı.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 14. gününde devam ederken, Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara çatışmasının başlangıcında beklenenden daha az şey başardı.
50 binden fazla askerden oluşan Rus kuvvetleri, kilit şehirleri ateş altına alırken, büyük ve muhtemelen belirleyici avantajları elinde tutuyor.
Associated Press'in aktardığı habere göre, Moskova'nın ana hedefi - Kiev hükümetini devirmek ve yerine Kremlin yanlısı bir liderlik getirmekti.
Rusya, hava ve kara kuvvetleri arasındaki koordinasyon eksikliği ve Ukrayna'ya tam olarak hakim olamama da dahil olmak üzere bir dizi başarısızlık nedeniyle yavaşladı.
Pentagon salı günü, Rusya'nın Ukrayna'da konuşlandırdığı gücünün yaklaşık yüzde 95'ini elinde tuttuğunu, imha edilen veya çalışamaz hale getirilen silah ve araçların yanı sıra ölen ve yaralanan askerleri hesaba kattığını tahmin ediyor. Bu kayıplar, ilk bakışta az görünse de, iki haftalık savaş için önemli.
İki haftadır süren savaşta son günlerde saldırılarının artmasıyla, Ukrayna'da insani bir kriz yarattı. Birleşmiş Milletler, 2 milyon Ukraynalı'nın ülkelerini terk ettiğini ve sayının artmasını beklediklerini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geri adım atacağına dair bir işaret yokken, savaşın sürmesi muhtemel görünüyor.
CIA Direktörü William Burns, Putin'in hayal kırıklığına uğradığını ve Ukrayna'da hayal kırıklığının "iki katına çıkmasının" muhtemel olduğunu söyledi.bileceğini söyledi.
Çatışmanın genişleyip yayılmayacağı veya nasıl genişleyebileceği Batı'da büyük bir endişe kaynağı, çünkü Putin Ukrayna'ya sınırsız ABD veya NATO silah tedarikine izin vermeyeceğini söyledi.
Ukrayna sınırlarına 150 binden fazla asker yerleştirdikten sonra, Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik işgalini başlattı, Güney Belarus ve Rusya'daki noktalardan güneye Kiev'e doğru ilerledi. Rusya'nın 2014'ten beri işgal ettiği Kırım yarımadasından kuzeye Doğu Ukrayna'nın en büyük şehri olan Harkiv'e doğru gitti.
Rusya'nın şehirlere yönelik füze ve roket saldırılarının sivil kayıplara neden olmasına, sivil altyapıya zarar vermesine ve büyük mülkteci krizine rağmen Ukraynalılar Putin'in beklediğinden daha şiddetli bir direniş sergilediler.