Tarihin en büyük Bitcoin dolandırıcılıkları
Bitcoin tarihi maharetli siber korsanların ve kolay yoldan zengin olmak isteyen mağdurların arasında oynanan bir köşe kapmaca oyununa benziyor. Bugüne kadar milyarlarca dolar değerinde Bitcoin, kimi vakalarda bir hayli komik yöntemler kullanan dolandırıcılar eline geçti ve kayıplara karıştı
Bitcoin ilk ortaya çıktığında, arkasındaki blok zinciri teknolojisinin kripto paraları nasıl koruduğu ve şeffaf bir altyapı sağladığıyla güven kazanmıştı.
Ancak Bitcoin’leri muhafaza eden dijital cüzdanlar hâlâ siber saldırılara açık, aynı şekilde insanlar da boş vaatlerin peşinden gitmeye meyil gösteriyorlar.
Bugüne kadar sayısız kripto para dolandırıcılığı ve hırsızlığı yaşandı.
Bitcoin özelinde baktığımızda, dolandırıcılar çoğunlukla gülünç sebeplerden faydalanarak milyonlarca dolar çaldıkları ve kayıplara karıştıkları görülüyor.
İşte dünyanın en popüler para birimi Bitcoin’in tarihinde yaşanan en büyük dolandırıcılık olayları:
MT. GOX VAKASI
Mt. Gox, Bitcoin’in hızla popüler olduğu dönemde, 2010’ların başında Bitcoin transferlerinin büyük çoğunluğuna aracılık ediyordu.
Tokyo merkezli Bitcoin borsası, birkaç yıl içerisinde dev siber saldırılara hedef oldu ve müşterilerinin milyonlarca dolar değerinde kripto parasını çaldırdı.
Öte yandan ödeme işleme sistemlerindeki problemler nedeniyle birçok yatırımcı borsada duran Bitcoin’lerini geri almakta zorlandı.
Bardağı taşıran son damla ise Mt. Gox’un o zamanlar 450 milyon dolar değerinde olan 850 bin Bitcoin’i çaldırması oldu.
Çalınan Bitcoin’lerin günümüzdeki değeri ise 8 milyar dolar!
Bu olayın ardından Mt. Gox çalınan paraları yerine koyamayacağını açıklayarak iflas etti.
Paraları çalınan binlerce yatırımcı ise elleri kolları bağlı kaldılar.
BITCOIN SAVINGS AND TRUST
Kripto para dünyasının en kötü dolandırıcılık yöntemlerinin başında sahte kripto para arzları (ICO) geliyor.
Günümüzde de bir hayli popüler olan bu dolandırıcılık yöntemi, yeni bir kripto para piyasaya sürüyormuş gibi görünen siber korsanların, yatırımcıların paralarıyla sırra kadem basmasıyla sonuçlanıyor.
Çoğu dijital arz dolandırıcılığı aynı yöntemi kullanarak, yatırımcıları gerçek bir arza katılıyormuş gibi ikna ediyor. Kimi dolandırıcılar ise inandırıcılıklarını artırmak için kripto para dünyasından ünlü kişiler adına açtıkları sosyal medya hesaplarını kullanarak insanları kandırıyor.
Bugüne kadar kripto para dünyasının gördüğü en büyük ICO dolandırıcılık vakalarından bir tanesi de Bitcoin Savings and Trust idi.
Geleneksel bir Ponzi düzmecesi olarak başlalayan Bitcoin Savings and Trust, yatırımcılara her hafta yatırdıkları paranın yüzde 7’sini kâr olarak alacakları sözünü vermişti.
Sonuç ise 265.000 Bitcoin buhar olmasıydı.
2012 yılında çöken dolandırıcılık tezgahının sorumlusu olduğu saptanan Trendon Shavers, o zamanlar 97 milyon dolar değerinde olan Bitcoin’leri çaldığı gerekçesiyle hapis cezasına ve 40 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
SILK ROAD E-POSTA TUZAĞI
Silk Road, internet dünyasının en ünlü karaborsa pazarlarının başında geliyordu.
Kripto paralardan önce suçlular bu karaborsa pazardan çalıntı kredi kartları kullanarak silah, uyuşturucu ve diğer yasa dışı ürünleri satın alıyordu.
Bitcoin’in ortaya çıkışıyla birlikte, derin web yeni para birimini bulmuş oldu.
Ancak diğer tüm karaborsa web pazarları gibi, Silk Road da güvenlik güçleri tarafından çökertildi.
FBI, el koyduğu zararsız ürünleri satmak için ilgililere e-postalar göndermeye başladı. Bunlar arasında Bitcoin’ler de vardı…
E-postada yapılan bir hata nedeniyle, ABD devleti tüm potansiyel alıcıların birbirinin isimlerini ve e-posta adreslerini görmelerine sebep oldu.
Ellerini çabuk tutan siber korsanlar, bu listeyi hemen kopyalayarak, Bitcoin dolandırıcılıkları için ana hedef listesine dönüştürdüler.
Devletten geliyormuş gibi gönderilen e-postalarla, söz konusu listedeki insanların birçok kez siber korsanlar tarafından gafil avlandıkları belirtiliyor.
CANADIAN BITCONS
En kötü dolandırıcılık vakaları, düzmecenin Çiftlik Bank gibi çok bariz olduğu durumlarda bile insanların bir şekilde inandıklarından oluşuyor.
Canadian Bitcoins isimli kripto para borsası, Kanadalı yatırımcıların Bitcoin yatırımlarını yönetiyordu.
2014 yılında hack’lenen borsa, müşterilerinin o zamanlar 100.000 dolar ederi olan Bitcoin’lerini çaldırmıştı.
Bu olayın listemize girmesini sağlayan şey ise tek bir siber korsanın bunu büyük bir soğukkanlılıkla gerçekleştirmeyi başarmış olması.
Canadian Bitcoins borsası, Rogers Data Centre isimli veri merkezinde kiraladığı sunucular üzerinden hizmet veriyordu.
Kayıplara karışan siber korsan, bu sunucuya gönderdiği mesajda kendisinin Canadian Bitcoins CEO’su James Grant olduğunu ve tüm güvenlik kodlarını istediğini söyledi.
Rogers veri merkezi çalışanları, Canadian Bitcoins CEO’sunun isminin James Grant olduğunu doğruladıktan sonra, siber korsana inanarak tüm güvenlik kodlarını ona gönderdi.
Sonrasını tahmin edebilirsiniz, çok kısa bir süre içerisinde Canadian Bitcoins’in müşterileri adına yönettiği tüm kripto paraların yerinde yeller esiyordu.
BTG CÜZDAN KANDIRMACASI
Bitcoin Gold (BTG) ilk ortaya çıktığında, siber korsanlar ellerini çabuk tutarak ‘mybtgwallet.com’ isimli bir sitesi açtı ve insanlara ücretsiz Bitcoin Gold cüzdanları yaratabileceklerini söyledi.
Bitcoin Gold cüzdanı yaratmak için kullanıcıların tek yapması gereken şey kripto para cüzdanlarını koruyan özel parolaları paylaşmalarıydı.
Binlerce kişi bu oyuna düşerek, kripto para cüzdanlarını koruyan tek parolayı siber korsanlara teslim etti.
Dolandırıcılar, parolalarına ulaştıkları cüzdanlardan değerleri 3 milyon doları geçen Bitcoin çalarak kayıplara karıştı.