Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, 4 yıl önce şirketlerin yönetim kurullarını kadın direktörler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın yıllık sonuçlarından biri olan “Türkiye’de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler 2015” raporu önceki akşam Zorlu Center’da düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Buna göre BİST’te işlem gören 417 şirketin 178’inin yönetim kurulu tamamen erkeklerden oluşuyor. Son 4 yılda Borsa İstanbul’da halka açık şirketlerde görev alan kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5’ten sadece yüzde 12.9’a yükseldi.

Raporun sonuçlarını açıklayan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, “Bu rakam ortalama olarak yılda yüzde 3.4 oranında bir artışa dek geliyor. Bu hızla devam edilirse SPK’nın minimum hedef olarak öngördüğü yüzde 25 kadın üye oranına 20 senede ulaşılacak. Yüzde 25 kadın üye oranına ulaşmak için 574 yönetim kurulu sandalyesindeki erkeklerin yerine kadınların oturması gerekecek” dedi. “Oysa” diye ekledi Ararat: “İngiltere’de tamamen gönüllülük esasına dayanan bir kampanyayla Türkiye ile aynı seviyede olan kadın direktör oranı 5 yılda yüzde 100 artarak yüzde 26’ya ulaştı.”

Raporun verilerine göre, 2015 yılında 422 şirketin 26’sının yönetim kurulu başkanı kadın. Bu rakam tüm şirketler içinde yüzde 6.2’lik bir oranı oluşturuyor. Yönetim kurullarında görev alan kadın CEO sayısı ise sadece 13. Bu rakama göre halka açık şirketlerin yüzde 3.1’inde kadın CEO görev yapıyor.

‘POZİTİF AYRIMCIYIM 3 KIZ YAPTIM’

Bu raporun açıklanmasından bir gün sonra, dün sabah da özel sektörde kadın istihdamı, kadın liderliğinin artması, yeni nesil kadın çalışanların iş hayatındaki yeri gibi konuların ele alındığı Kadın Liderlik Platformu Zirvesi’ni izledim. Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), TurkishWIN ve UPS’in ortaklığı ile 3 yıldır gerçekleşen Kadın Liderlik Platformu, özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimleri örneklerinin paylaşılmasını ve bu konudaki fikir önderlerinin düzenli bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını amaçlıyor.

3 ayrı panelin düzenlendiği zirvede, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar’ın yönettiği “Kadın İstihdamı Konusunda Sıradışı Deneyimler” paneli, güzel bir gelişmeye de vesile oldu.

UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan ve Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci, kadın istihdamında karşılaştıkları sıra dışı deneyimlerini paylaştıktan sonra Erdal Karamercan, “Kadın konusundaki pozitif ayrımcılığın en tipik örneğiyim. 3 kız çocuk yaptım” diyerek sözü aldı ve bir imzayla sonuçlanacak konuşmasının devamını getirdi:

“Kızlarımın erkeklerden üstün olduğu birçok konuyu kendi yaşamımda gözlemledim. Anneannelerimiz, annelerimiz evi çekip çevirirdi, çünkü duygusal zekâları yüksekti. Başarının yüzde 80’i duygusal zekâ ise yüzde 20’si IQ’dur. Davos diyorsunuz, güldürmeyin. Orada da katılımcıların yüzde 18’i kadındı. Lütfen bu derneği bir kız kardeşlik zinciri olarak görmeyin. Sorunu erkek sorunu olarak görün, sokaklarda o kız kardeşlere yine ağabeyler kol kanat geriyor. Kadınla erkek istihdamı eşitlendiğinde küresel gelir yüzde 26 artıyor. Milli gelir ABD’de yüzde 30, Euro Bölgesi’nde yüzde 13 artıyor. CEO’ların önüne bu rakamları koyarsak ikna olurlar. Üyeliği erkeklere de açarsanız, 1 numaralı üyeniz olurum. Bunu daha önce de teklif ettim.”

Toplantı sonrasında KAGİDER Başkanı Oktar ve Eczacıbaşı CEO’su Karamercan ile bir araya geldik. Oktar, dernek tüzüğünün erkek üye alınmasına uygun olduğunu söyledi. Ve dün, Oktar ve Karamercan, üyeliği gayriresmi olarak başlattı. Şimdi Karamercan’dan, holdingde gerçekleştirdiği pozitif ayrımcılık örneklerini genele yayacak öneriler bekliyoruz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar