'Bir çocuktan canlı bomba da olur astronot da, bu elimizde'
Maya Vakfı’nın 2014 yılında travma geçirmiş Suriyeli göçmen çocuklar için başlattığı sanat terapisi programı Avrupa’nın kalbi Brüksel’e taşındı. Turkcell’in de destekçiler arasına katıldığı program şimdi UNICEF’le tüm dünyaya tanıtılacak
Ağlayan anne yüzleri, kızarmış gökyüzü, uçaklar, bombalar, derme çatma evler, siyahlar, kırmızılar. Yaşları 6-12 arasında değişen Suriyeli çocukların resimlerine bakıyoruz. Hiçbir şey bilmesek, görmesek, duymasak bile bu resimler yeter. Üstelik biz görüp izlediklerimize ek olarak bir grup psikoloğun bu çocuklarla gerçekleştirdiği travma terapisinin bulgularını da dinlemişiz. Resimler daha da kararıyor, iç acıtıyor. İki yıldır çocuklarla yüz yüze görüşen klinik psikologlar “Çocukluk travmaları tedavi edilmezse çok tehlikeli yetişkinler yetişir. Bir çocuktan canlı bomba da olur ama astronot da olur. Bu bizim elimizde” diyor.
“Bugün bizler için bir başlangıç. Mülteciler konusunda sizin öneri ve beklentilerinizi karar alıcılara aktaracağız.”
Bu sözler de Avrupa Demokrasi Vakfı İcra Direktörü Roberta Bonazzi’ye ait. Maya Vakfı’nın travma geçirmiş Suriyeli mülteci çocuklara yönelik olarak 2014 yılında başlattığı “Project Lift-Tut Elimi”adlı programı, geçtiğimiz hafta Avrupa’nın kalbi Brüksel’e taşındı. Avrupa Birliği’nin Suriyeli göçmenlerle ilgili çekincesi sürerken bu sunumu izleyen Bonazzi’nin tepkisi böyle oldu. Bu oturum sürerken, Suriyeli çocukların proje kapsamında yaptığı resimler ve sanatçı Kaan Çuhacı’nın fotoğraflarından oluşan “Bir Çocuğun Gözünden: Suriyeli Mülteci Hikâyesi ve Empati” sergisi de parlamento binasında sergilenmeye başladı. Bu hafta UNICEF ile bir anlaşma imzalanarak bu programın dünyaya yayılması sağlanacak.
Maya Vakfı’nın Brüksel’deki sunumuna biz de tanıklık ettik. Kısaca hatırlatmak gerek. 2014 yılında henüz 16 yaşındaki Emir Özsüer’in girişimiyle başlayan Project Lift travma rehabilitasyon programının Suriyeli mülteciler için geliştirilen “Tut Elimi Projesi” zaman içinde gelişerek Maya Vakfı’nın kurulmasına yol açmıştı. Uzman travma terapistleri ile geliştirilen programla mülteci çocukların içlerindeki korku ve öfke ortaya çıkarıldı, bunlarla başa çıkabilmeleri ve duygularını sanatla açığa çıkarabilmelerini amaçlayan bir program izlendi.
Bir konuda gerçekten faydalı bir şeyler yapabilmenin önemli koşullarından biri, önce egolarımızdan sıyrılmak, birlikte hareket edebilmek belki de. Bunun için böyle işbirlikleri bir işaret fişeği gibi. Dileriz devamı gelir. Destekçiler çoğalır. İnsanlığı ilgilendiren her sorun için böyle işbirlikleri bir model olur.
İNTİHARI DÜŞÜNÜYORLAR
Klinik psikologların araştırmasından çıkan bulgular da Avrupa Parlamentosu’ndaki sunumda ortaya kondu. Buna göre her beş mülteciden birinin aklında intihar var. İslam’da günah olmasına rağmen.
‘Suriyelilerin 1.2 milyonu müşterimiz’
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin Suriye’den kaçışın başladığı günlerden bu yana sınır bölgesindeki altyapı hizmetlerini artırdığını, Türkiye’deki 2.7 milyona yakın Suriyelinin 1.2 milyonuna Turkcell’in hizmet verdiğini söyledi. Turkcell’in Türkiye’de Arapça çağrı merkezi hizmeti veren tek şirket olduğunu belirten Terzioğlu, Siirt’teki bu merkezin ve bayilerdeki Arapça konuşan çalışanların, Suriyeli mültecilerin sorunlarını çözmek için seferber olduğunu anlattı. Turkcell yakında Suriyeli mülteciler için yeni bir eğitim programına imza atacak. Çalışmalarına başlanan uygulama tamamlandığında, mülteciler hem cep telefonlarından Türkçe öğrenecek, Türk kültürüne adaptasyona yardımcı olacak içeriklere ulaşabilecek.
- Zengin, fakir, market sahibi ekmek herkesin derdi6 yıl önce
- Gençlik para orta yaş anlam peşinde6 yıl önce
- 'Benim torun bienale katılıyor'6 yıl önce
- Ne kadar yerliyse o kadar kârlı6 yıl önce
- Ana gibi yâr, baba gibi diyar yokmuş6 yıl önce
- 'Süt spora yakıştı sponsorluğumuz kısa süreli değil'6 yıl önce
- Dünyayı güzellik kurtaracak bir de sosyal girişimler6 yıl önce
- Telefona sığmayan parmak eski sevgiliyi 'like'lamış olabilir6 yıl önce
- Doğu ve Güneydoğu gecelerinin sosyalleşme alanı e-ticaret oldu6 yıl önce
- Lüks tüketimi sosyal medya büyütüyor6 yıl önce