Türk genci iyimserlikte gelişmiş ülkeleri solladı
Genç işsizliği tüm dünyanın sorunu, 70 milyon işsizden bahsediliyor. Bu, sadece ekonomik bir sorun değil, en verimli çağında iş hayatının dışında kalan bir kuşağın, ruh sağlığı problemleriyle de boğuşması demek. Bu sorun için çözüm yolları ararken tüm şirketlerin üzerine düşen görevler var. Vodafone, gençleri anlamak için YouGov şirketine bir araştırma yaptırdı. Araştırmaya 15 ülkeden yaşları 18-24 arasında değişen 6 bin genç katıldı. Dijital beceriler ve meslekler, gelecekteki yaşam şekilleri ve dijital ekonomide başarılı olmanın koşulları gibi konularda gençlere sorular yöneltildi. Araştırmada Türk gençleri gelecekle ilgili belirsizliklerin farkında ama yine de gelişmiş ülkedeki yaşıtlarına göre daha iyimser ve umutlu çıktı. Örneğin İngiltere’deki gençlerin yüzde 36’sı “ailesinin neslinin sahip olduğu yaşam standartlarına asla sahip olamayacağını” düşünürken Türkiye’deki gençlerin sadece yüzde 7’si bu düşünceye katıldı. Bunun elbette, kültürel, sosyolojik ve aile bağlarıyla ilişkilendirilecek pek çok nedeni üzerine konuşulabilir. Ve o belki de başka bir araştırma konusu olabilir.
Global ölçekte, her 5 gençten biri herhangi bir mesleği icra edebilmek için gerekli becerilerden yoksun olduğunu söyledi. Asla ev sahibi olamayacağına inananlar 15 ülke ortalamasında yüzde 17 iken Türkiye’de yüzde 6 oldu.
‘KENDİNİ KEŞFET’
Genç istihdamında dünyanın en iyi 100 işvereni arasında yer almayı hedefleyen Vodafone, araştırmadan, gençlerin geleceğin mesleklerine hazır olmadığı sonucu ortaya çıkınca uluslararası bir program başlattı. Grup, “Gelecekteki Seni Keşfet” adlı programla 18 ülkede yaklaşık 10 milyon gencin iş bulmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Vodafone bünyesinde, uzman psikologlar, kariyer danışmanları ve eğitimcilerle birlikte çalışarak geliştirilen programda sistem önce bireyin eğilim ve ilgi alanlarını anlamaya yönelik bazı sorular soruyor. Bu testten çıkan bulgular, dijital ekonominin sunduğu en uygun meslek kategorisi ile eşleştiriliyor. Diğer adımda seçtiğiniz lokasyonda bulunan Vodafone bünyesindeki iş imkânları da dahil olmak üzere belli iş olanaklarına yönlendiriliyor. Kullanıcılar ayrıca online kanallar üzerinden dijital beceri eğitimleri sunan ve pek çoğu ücretsiz olan kurslara da ulaşabiliyor.
Sistemin nasıl işlediğini anlamak için testin ilk adımını ben de çözdüm, program bana yüzde 94 ile web sitesi içerik yöneticiliği mesleğini uygun buldu. Evet bunca yıllık deneyimimi dijital dünyada yeni bir kariyere aktarmak isteseydim, bana bundan daha iyi teklif yapılamazdı. Aslında herkesin ikinci bir kariyer şansı olmalı, sadece 18-24 yaş arasında olmak gerekmez, bence siz de https:// futurejobsfinder.vodafone.com adresine girin ve testi çözün.
18-24 YAŞ ARASI GENÇLER NE DEDİ?
“Ailemin neslinin sahip oldugu yaşam standardına asla sahip olamayacağım”
“Bizim için en büyük zorluk, yüksek maaşlı ve tam zamanlı bir işbulmak”
2018’de Vodafone’un YouGov’a yaptırdıgı ve 15 ülkeden 18-24 yas arası 5.952 genç ile gerçeklestirilen uluslararası arastırmanın istatistikleridir.
‘GENÇLER İÇİN İKİ AYRI PROJE BAŞLATIYORUZ’
Vodafone Grubu CEO’su Vittoria Colao, Brüksel’de yaptığı sunumda, Vodafone olarak iyimser olmak ve gençlerin istihdamı konusunda bir şeyler yapmak istediklerini söyledi. Colao, ”Vodafone pazarlarına baktığımızda İtalya, İspanya ve Güney Afrika’da genç işsizliği yüzde 35’lerin üzerinde. Biz bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Gençlerin bunu yapabilmesi için çok ciddi bir yatırım yapacağız. İlk inisiyatifimiz ‘Gelecekteki Seni Keşfet’, 18 ülkede 10 milyon gence dijital ekonomik beceriler kazandırmayı amaçlıyor. İkinci olarak da Vodafone’da her gün 3 ay boyunca 1 haftalık bir çıraklık programı başlatacağız. Aynı şekilde kendi bünyemizde çalışan gençlerin sayısını da artıracağız. 5 yılda 100 bine yakın genç çalışana ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu inisiyatiflerimizi isterlerse diğer sektörler de aynen alıp kopyalayabilirler. Önemli olan gençler için bir şeyler yapmak” dedi.
Vodafone CEO’su Vittoria Colao, Brüksel’de dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin sorularını yanıtladı.
- Zengin, fakir, market sahibi ekmek herkesin derdi6 yıl önce
- Gençlik para orta yaş anlam peşinde6 yıl önce
- 'Benim torun bienale katılıyor'6 yıl önce
- Ne kadar yerliyse o kadar kârlı6 yıl önce
- Ana gibi yâr, baba gibi diyar yokmuş6 yıl önce
- 'Süt spora yakıştı sponsorluğumuz kısa süreli değil'6 yıl önce
- Dünyayı güzellik kurtaracak bir de sosyal girişimler6 yıl önce
- Telefona sığmayan parmak eski sevgiliyi 'like'lamış olabilir6 yıl önce
- Doğu ve Güneydoğu gecelerinin sosyalleşme alanı e-ticaret oldu6 yıl önce
- Lüks tüketimi sosyal medya büyütüyor6 yıl önce