Türkiye'den en az bir 'Napa' çıkmalı
Türkiye’nin dört bir yanından festival haberleri geliyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali, Alaçatı Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Didim Vegan Festivali, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı. Nisan, bahar demek, doğanın uyanışı demek. Türkiye, doğal güzellikler cenneti, istense daha ne festivaller çıkar, bütün coğrafyalardan.
Tam da bu davetler sıralanmışken, Türkiye’de ilk kez düzenlenen Gastroekonomi Zirvesi’nde, ABD’den bir başarı öyküsü dinledim. Bu harika zamanlamaya da müteşekkirim.
Yeme içme kültürü, turizm için bir kaldıraç olabilir mi diye tartışılırken kilometrelerce öteden gelen Napa Valley’in Kurucu Başkanı Clay Cregory, bir vadiden nasıl bir cennet yarattıklarını anlattı. San Francisco şehir merkezine 1 saat uzaklıkta, 50 kilometre uzunluğundaki Napa Valley ABD’de koruma altına alınan ilk tarım arazisi. Buradaki Akdeniz iklimi dünyanın sadece yüzde ikisinde var. 2009 yılında 3 kişi ve 400 bin dolar bütçeyle kurulmuş, bugün 28 kişi ortaklı. Ancak kamu ve özel sektörden 400 farkı kişi bu vadideki yatırımları destekliyormuş. Vadi, şarap bağları, yeme içme alanları ve sosyal tesisleriyle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçiler, kasım-nisan döneminde de kongreler için cazibe merkezi haline getirilmiş. Başarısını çok fazla kişinin projeye inanmasına ve geniş kapsamlı pazarlama aktivitelerine borçlu olan vadiyi şimdi yılda 3 milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Konaklamalı harcamada 4 kişi 357 dolar bırakıyor. Vadinin yıllık geliri 13 milyar dolara ulaşmış. ABD’den sonra en fazla Çinlilerin geldiği vadiye tekrar gelme oranı çok yüksek, yüzde 92.
İşte bu örnekten bakınca Türkiye’nin her coğrafyasında Napa Vadisi olmayı hak eden ne kadar çok bölge var diye düşünüyor insan. Madem 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolarlık turizm geliri hedefliyoruz, madem denizgüneş- kum ve tarih turizminde Türkiye doyma noktasına geldi... Güçlü bir pazarlama etkinliği ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle böyle alanlar yaratılamaz mı?
Sadece şu anda düzenlenen ve henüz çok küçük bir turizm hareketliliği sağlayan festivaller bile daha geniş kapsamlı destekler ve işbirlikleriyle daha büyük organizasyonlar için ilham kaynağı olamaz mı?
DİDİM VEGAN FESTİVALİ 20-23 NİSAN’DA DİDİM’DE
Veganlık dünyada giderek yaygınlaşan bir felsefe. Şu anda dünya nüfusunun yüzde 9-10’u vegan/vejetaryen olarak besleniyor. Türkiye’de net bir sayı olmamakla birlikte nüfusun yüzde 2’sinin bu şekilde beslendiği düşünülüyor. Didim Belediyesi de bir süredir vegan dostu olma yolunda çalışmalar yürütüyor. Etkinliklerde havai fişek kullanımı iptal edildi, yeni fayton ruhsatı verilmiyor. Halen kullanımda olanların da elektrikli olanlar ile değiştirilmesi planlanıyor. Didim’de ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Vegan Festivali’ni 60 bin kişi ziyaret etmiş. Bu yıl 4 güne çıkarılan festivalde yerel lezzetlere de vurgu yapılan etkinlikler olacak. Bu yıl hedef 200 bin ziyaretçiye ulaşmak.
URLA’DA ENGİNAR DİKİM ALANI ARTTI
Urla’da bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Uluslararası Urla Enginar Festivali de bölgede canlılık yaratan organizasyonlardan. Bu yıl 27-29 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek festivale İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Delice destek veriyor. Festival aynı zamanda Dünya Gurme Şehirler Ağı’na (DELICE) üye olan İzmir’in bu bağlamdaki ilk festivali. Geçtiğimiz yıl festival sırasında üç günde 2 milyon baş enginar satılmış. Ve bu festival sayesinde üreticinin enginar ekimine ilgisi de artmış.
ALAÇATI OT FESTİVALİ TUR ROTALARINDA
Türkiye’nin her yerinden 2 bine yakın tur otobüsünün geldiği, sadece Çeşme bölgesindeki otel ve pansiyonları değil, Seferihisar, Urla, Kuşadası ve İzmir’deki otelleri de dolduran Alaçatı Ot Festivali geçtiğimiz yıl 200 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Bu yıl 5-8 Nisan tarihleri arasında 9’uncu kez düzenlenecek festival için geçen yılın üzerinde ziyaretçi bekleniyor.
PORTAKAL ÇİÇEĞİ 100 BİN KİŞİ BEKLİYOR
5-8 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, beşinci yılında Adana’ya gelen turist sayısını iki kat artırmış. Bu yıl karnavala 100 bin kişinin gelmesi ve 85 milyon liralık bir harcama gerçekleşmesi bekleniyor. Karnaval, Seyhan Nehri kıyısında dev bir yerleşke ile yaklaşık 50 dönüm alanda gerçekleşiyor.
BU VADİ YILDA 3 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLIYOR
Napa Valley’in Kurucu Başkanı Clay Cregory, bir vadiden nasıl bir cennet yarattıklarını Gastroekonomi Kongresi’nde anlattı.
San Francisco şehir Merkezine 1 saat uzaklıkta, 50 kilometre uzunluğundaki Napa Valley, ABD’de koruma altına alınan ilk tarım arazisi. Vadiyi şu anda yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor.
- Zengin, fakir, market sahibi ekmek herkesin derdi6 yıl önce
- Gençlik para orta yaş anlam peşinde6 yıl önce
- 'Benim torun bienale katılıyor'6 yıl önce
- Ne kadar yerliyse o kadar kârlı6 yıl önce
- Ana gibi yâr, baba gibi diyar yokmuş6 yıl önce
- 'Süt spora yakıştı sponsorluğumuz kısa süreli değil'6 yıl önce
- Dünyayı güzellik kurtaracak bir de sosyal girişimler6 yıl önce
- Telefona sığmayan parmak eski sevgiliyi 'like'lamış olabilir6 yıl önce
- Doğu ve Güneydoğu gecelerinin sosyalleşme alanı e-ticaret oldu6 yıl önce
- Lüks tüketimi sosyal medya büyütüyor6 yıl önce