Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Komedi ikilisi deyince hâlâ ilk onlar geliyor akla... 1921-1951 arasında 107 filmde oynadılar. Sessiz filmlerle başladıkları kariyerlerinde 23 uzun metrajlı yapıma da imza attılar. Stan Laurel beceriksiz, çocuksu, sulugözlü ve içedönük bir İngilizdi. Boylu poslu Oliver Hardy ise fevri bir Amerikalı... Oliver çok çabuk kızabilir, tepkisini hemen gösterirdi. Stan'in ise ne yapacağını tahmin etmek zordu... İkisini bir arada gördüğünüzde felaketin yakın olduğunu bilirdiniz. Basit bir olay kısa sürede çok büyük bir tahribata dönüşebilirdi. Mükemmel bir ikiliydiler. Onları seyretmek hâlâ çok komik ve keyifli. Özellikle de inatlaştıkları anlarda...

En iyi filmleri: Sons of the Desert (1933)

Bob Hope - Bing Crosby

İlk kez 1932’de bir sahne gösterisinde bir araya geldiler. 1940’da Crosby’nin şarkıcı, Hope’un ise komedyen olarak çok ünlü olduğu bir dönemde “Road to Singapore” filminde yeniden buluştular. Öykü çok parlak değildi ama film gişede büyük başarı kazandı. Sahne tecrübelerinden kalma şov yetenekleriyle seyircileri çok eğlendirdiler. Daha sonra birlikte “Road to...” ile başlayan 6 film daha çektiler... 1977'de “Road to the Fountain of Youth” adında bir film daha yapacaklardı ama Crosby o yıl geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Filmleri belirli film türlerinin parodisi niteliğini taşırdı. Hope ve Crosby planlar yapıp para kazanmaya çalışan adamları canlandırırlardı genelde. Crosby fikirleri bulurdu. Zor işler ise hep Hope'a kalırdı...

En iyi filmleri: Road to Morocco (1942)

Bud Abbott - Lou Costello

William “Bud” Abbott ve Lou Costello, 1941 - 1956 arasında birlikte 36 film yaptılar. O yılların en sevilen komedi yıldızları arasındaydılar. Laurel ve Hardy'yi tahtlarından indirdikleri söylenebilir. İşbirlikleri 1935 yılında tiyatro sahnesinde başlamış ve radyoda sürmüştü. Radyoda ulaştıkları popülaritenin ardından Hollywood’a transfer oldular. İlk filmlerinde radyo ve sahnedeki komedilerine uygun senaryolarla çalıştılar. Daha sonra ise başta korku olmak üzere türleri ti’ye alan filmlerde oynadılar. Bir süre sonra, Dean Martin ve Jerry Lewis'in popülaritesiyle baş edemediklerini belirtelim.

En iyi filmleri: Abbot and Costello Meet Frankenstein (1948)

Jerry Lewis - Dean Martin

Her şey gece kulüplerinde başladı. Martin şarkı söylüyor, Lewis ise komedyenlik yapıyordu. Sahnedeki uyumlarını radyo, televizyon ve sinemada da sürdürdüler. 1949’dan 1956’ya kadar birlikte 16 filmde başrol oynadılar. Ama Martin romantik jönü oynamaktan sıkıldı. Haksız değildi. Lewis komedi yeteneklerini sergilerken Martin, sadece ona eşlik ediyordu... Herkes Lewis'i övüyor, Martin'i ise sadece bir eşlikçi olarak görüyorlardı. Dağılıp kendi yollarına gitseler de hep unutulmayan bir ikili olarak kaldılar.

En iyi filmleri: Canciğer Kardeşler Perili Evde (Scared Stiff 1953)

Yavru ile Katip

İngilizce konuşan dünyanın pek tanımadığı bu muhteşem İtalyan ikili, özellikle 1970'li yıllarda Türkiye'de çok popülerdi. Sicilya kökenli Franco Franchi ve Ciccio Ingrassia, İtalya’da “Franco ve Ciccio” diye anılıyordu. Türkiye’de önce Bıdık ile Düdük, sonra “002 Yavru ile Katip” olarak tanındılar... Abartılı mimikleriyle bilinen ve yüzünün her yanını ayrı oynatan Yavru’yu Erol Günaydın; uzun boylu, sinsi ve sakin Katip’i ise Altan Erbulak seslendirirdi. Her ikisinin de sinema kariyeri yıllarca sürdü. Fellini ve Taviani Kardeşler gibi usta yönetmenlerin filmlerinde de oynadılar. Özellikle “Kaos” filminde yer alan “Küp” hikâyesindeki performansları çok iyidir.

En iyi filmleri: Kaos (1984)

İlk kez “The Fortune Cookie”de (1966) bir araya geldiler. “The Odd Couple”da (1968) çok komiktiler ama kariyerlerinin en parlak döneminde çift olmayı tercih etmediler. Bunun için biraz yaşlanmayı beklediler ve 1990’lı yılların popüler komedi ikilisi oldular. Farklı kuşaktan seyircileri yakalamış olmaları şaşırtıcıdır. Lemmon, huysuz, geveze, kaygılı ve hassas adamı; Matthau ise aksi, sessiz, kaygısız ve sert karakterleri canlandırdı. Aralarındaki “şahane uyumsuzluk” dikkat çekici ve gerçekten çok komiktir.

En iyi filmleri: The Odd Couple (1968)

Tiyatro sahnesinde başlayan işbirliklerini 1970’lerde sinemada sürdürdüler ve efsane bir ikili oldular. Sürekli aynı tipleri canlandırmaktan kaçınıp farklı karakterlere yöneldiler. Bu açıdan komedi ikilileri arasında sadece bizde değil, tüm dünyada özel bir yere sahip olduklarını söylemek gerek. Diğer komedi ikilileri belirli bir model üzerinden ilerlerken, Zeki – Metin ikilisinde formüle edilebilecek bir rol dağılımı yoktu. Bazen arkadaş, bazen rakip olurlardı. 1970’li yıllarda Alasya, genellikle çocuksu, saf, şirin ve sakar karakterleri canlandırırdı. Aniden öfkelenip kendini kaybeder ve başını belaya sokardı. Akpınar ise onu toparlayan arkadaşı olurdu. Buna karşılık, “Hastane” dizisinde Alasya idealist bir doktoru, Akpınar ise üçkağıtçı bir görevliyi canlandırmıştı.

En iyi filmleri: Salak Milyoner (1974)

Her şey 1975 yılında çekilen “Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı” ile başladı... Gişelerde büyük başarıya ulaşan ilk “Hababam Sınıfı”nın başarısının ardından çekilen devam filminde Şener Şen, beden öğretmeni Badi Ekrem olarak çıktı karşımıza... Derste yaptırdığı koşularıyla sınıfı zorlamasını seven, Semra Hoca'ya (Semra Özdamar) hava atmasını çok seven Badi Ekrem'in İnek Şaban'la olan diyalogları filmin, en komik sahneleri arasında yer alır. Badi Ekrem'in otoriter ciddiyeti ile Şaban'ın safdilliği ve beceriksizliği, şahane bir mizaha vesile olur, seyirciler kahkahalara boğulurlar. İkili, benzer durumlar yaşayan benzer karakterleri 1975-1978 arasında 8 filmde daha canlandırdılar. Hababam serisi dışında, “Süt Kardeşler” (1976), “Tosun Paşa” (1976), “Çöpçüler Kralı” (1977), “Şaban Oğlu Şaban” (1977) ve “Kibar Feyzo”da (1978) bir araya geldiler. İkili 3 yıl sonra Kartal Tibet'in yönettiği “Davaro”da oynadı. Aradan neredeyse 45 yıl geçmesine rağmen ikilinin filmlerde oynadığı sahneler bizi hâlâ güldürüyor, Youtube'da izlenmeye devam ediyor.

En iyi filmleri: Kibar Feyzo (1978)

1976’da “Silver Streak” için ilk kez bir araya geldiklerinde kimse onların ikili olmasını beklemiyordu. O yıllarda ABD’nin sevilen komedi oyuncuları arasındaydılar. “Silver Streak”ten sonra da hemen ikili olmadılar. Ama 4 yıl sonra bir araya geldikleri “Stir Crazy”nin gişe başarısı üzerine ikili olarak anılmaya başladılar ve birlikte iki film daha çektiler. Richard Pryor daha çok söze dayanan esprileri, Gene Wilder ise slapstick yetenekleriyle güldürdüğü için çok uyumlu bir ikiliydiler. Son filmleri “Another You” oldu.

En iyi filmleri: Stir Crazy (1980)

Sadece üç filmde oynamalarına rağmen unutulmaz bir ikili olmayı başardılar. ABD’nin en sevilen komedi şovu “Saturday Night Live” ile tanınmışlardı. “Cazcı Kardeşler” (Blues Brothers) onlara büyük bir şöhret getirdi. “Neighbors” (1981) da kaliteli ve ince mizahıyla öne çıkan özel bir filmdi. 1979’da Spielberg’in “1941”inde de oynamışlardı. Belushi 33 yaşında hayatını kaybetmese kuşkusuz daha çok film çekeceklerdi çünkü tam da şöhretlerinin tüm dünyaya yayıldığı ve herkesin onları birlikte seyretmeye alıştığı bir dönemdi... Özellikle John Belushi'nin, bedenini ilk bakışta kendinden beklenmeyecek kadar iyi kullandığını hatırlatalım.

En iyi filmleri: Cazcı Kardeşler (1980)

Bir araya geldikleri ilk film Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1978 yapımı “Kibar Feyzo”dur... Türk sinemasının üç büyük komedyenini buluşturan bir filmdir. Zeki Ökten'in yönettiği “Çöpçüler Kralı”nda (1977) yine Kemal Sunal ve Şener Şen'le birlikte oynar. Şener Şen'le başrolü paylaştığı ve ikili oldukları ilk film 1979 yapımı “Erkek Güzeli Sefil Bilo”dur... Şener Şen çıkarcı, güçlü, sahtekar, hinoğluhin karakterleri canlandırırken İlyas Salman, sömürülen, istismar edilen saf Anadolu delikanlısıdır ama finale doğru daha güçlü ve bilinçli bir karakter haline gelir. 12 Eylül darbesinden sonra sinemacıların yaşadığı o zor dönemde “Banker Bilo” (1980), “Çiçek Abbas” (1982), “Dolap Beygiri” (1982) gibi nitelikli komedi filmlerinde oynarlar... 1983'te Yavuz Turgul'un yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği “Şekerpare”nin ardından Şener Şen'in “Namuslu” (1984) gibi tek başına başrol oynadığı filmlere yönelmesiyle işbirlikleri biter.

En iyi filmleri: Çiçek Abbas (1982)

Edgar Wright’ın yönettiği üç filmde birlikte oynadılar: “Shaun of the Dead” (2001) zombi; “Hot Fuzz” (2007) polis ikilisi; “The World’s End” (2013) ise uzaylı istilası filmleriyle dalga geçiyordu. Filmleri Edgar Wright ile yazan Simon Pegg, genelde gergin, hiperaktif karakterleri canlandırırken Frost’un karakterleri daha değişkendi. Zekâ dolu ince bir İngiliz mizahının ürünü bu üç film, eleştirmenleri mest etti. Bu arada “Grindhouse”da (2007) filmin sürpriz konuk oyuncusu olduklarını ve üç animasyonun seslendirme kadrosunda birlikte çalıştıklarını hatırlatalım. Setler dışında da arkadaş olan Pegg ve Frost’un işbirliklerinin önümüzdeki yıllarda sürmesini umut ediyoruz. Geçen yıl, “Truth Seekers” adlı bir dizide bir araya gelecekleri konuşuluyordu. Geçtiğimiz haftalarda ise “Svalta” adlı seri katil filminde yeniden oynayacaklarına dair bir haber çıktı...

En iyi filmleri: Hot Fuzz (2007)

Sinema tarihinin ilk yıllarından itibaren komedi ikilileri genelde iki erkekten oluşur. Uzun vadeli erkek – kadın komedyen işbirliğinin çok fazla örneği yoktur. Daha çok romantik komediler için bir araya gelen Tom Hanks – Meg Ryan gibi ideal çift örnekleri vardır. Ata Demirer ve Demet Akbağ ise 2010'daki “Eyyvah Eyvah”tan bu yana benzerine nadir rastlanan bir komedi ikilisi oldular... Hüseyin (Demirer), insanlara karşı tahammülsüz, duygusal, sinirli ve çocuksudur. Firuzan (Akbağ) daha çok kendisiyle ilgilidir. Yıldızlık hevesi ve şımarıklıkları vardır. En önemli ortak noktaları ise kendileri olmaktan memnun olmalarıdır. Her ikisi de eski Yeşilçam filmlerindeki gibi halk kültürünü temsil ederler. Birlikte şarkı söylemeyi, eğlenmeyi, oynamayı bilirler. Kendilerinden utanmazlar, hayatta en çok sevgi, dayanışma ve dostluk ararlar. Demirer ve Akbağ, senaryosunu Demirer'in yazdığı “Niyazi Gül Dört Nala” ve “Hedefim Sensin”de de başrolleri paylaşmaya devam ediyorlar.

En iyi filmleri: Eyyvah Eyvah 3 (2014)

Aslında tipik bir ikili değiller. İkisinin de farklı kariyerleri var. Ama yıllar önce televizyonda “Saturday Night Live” ile başlayan bir birliktelikten söz edebiliriz. Kaldı ki, son yıllarda birlikte tören sunuyor, yeni projeler planlıyorlar... Birlikte oynadıkları ilk film 2004 yapımı “Mean Girls”dü ama orada başrolde değillerdi ve bir komedi ikilisi olarak karşımıza çıkmamışlardı... Komedi ikilisi olarak karşımıza çıktıkları filmlerin sayısı şimdilik ikiyle sınırlı... İlki, 2008'de Michael McCullers'ın yazıp yönettiği “Baby Mama”ydı. Süper bir film olmasa da Fey ve Poehler her zamanki gibi yine çok eğlenceliydiler. 2015'te Maya Rudolph'un da katılımıyla “Sisters”i çektiler. 2013'te “Anchorman 2: The Legend Continues” filmindeki konuk oyuncu olarak kısa birlikteliklerini de unutmayalım. Umarız gelecekte yeni filmlerde daha çok birlikte olurlar. Her koşulda, komedi ikilisi kavramını erkek tekelinden kurtarmaları itibarıyla bu seçkide yer almayı hak ettikleri kesin.

En iyi filmleri: Sisters (2015)

Ahmet Kural – Murat Cemcir

Ayrı ayrı yollardan yürüyüp sonra bir araya gelmediler. En başından beri birlikteydiler... Düşük bütçeli ilk filmleri 2011 yapımı “Çalgı Çengi”den bu yana bir komedi ikilisi olarak karşımızdalar. Televizyon dizileri sayesinde onlar seyirciye, seyirci de onlara ısındı... “Düğün Dernek”te kendileri dahil kimsenin tahmin edemediği büyük bir gişe başarısına imza attılar ve Türk sinemasına damga vuran bir komedi ikilisi oldular. İşbirliklerini sürdürdükleri “Çalgı Çengi İkimiz” (2017), “Düğün Dernek 2: Sünnet” (2015) ve “Ailecek Şaşkınız” (2018) da gişede başarılı oldu. Filmlerinde daha çok belirli sorunları çözmeye çalışan arkadaşları canlandırıyorlar. Ahmet Kural beden kullanımına ağırlık verdiği fiziksel becerileri, Cemcir ise mimikleriyle öne çıkıyor. Çılgın, abartılı ve enerjik tarzlarıyla seyirci onların filminde her türlü tuhaflığı bekliyor.... Onları diğer komedyenlerden ayıran özelliklerden biri de eski usul slapstick tarzını hatırlatan fiziksel komediyi çok kullanmaları, hareketin mizahını aramaları... Ayrıca sözel yanları da güçlü...

En iyi filmleri: Ailecek Şaşkınız (2018)

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar