Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

GÜÇLENDİRİLMİŞ parlamenter sistem etrafında bütünleşen muhalefetteki 6 parti liderinin üçüncü buluşmasından çıkan sonucu üç başlıkta toplamak olası.

1-Sandığın güvenliğinde birlik, 2- Adayda ve sistemde birlik, 3- Söylem dilinde birlik…

Yasamada ise bugünden karar almak yerine zamanı gelince birliğin modeline karar verilmesi üzerinde mutabakata varılmış…

DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisinin satır aralarında da bunu görmek olasıydı…

İlk zirvede oturma düzeninden, konuların ele alınış biçimine kadar birçok soru işareti vardı.

Oturma düzenine ilişkin sorun, tek kadın olan İYİ Parti Lideri Akşener’e eşitler arasında öncelik verilmesiyle aşılmıştı.

Millet İttifakı'nın adının değişmesine yönelik diğer liderlerden gelen talepler de çoğunluğun tercihi kapsamında devre dışı kalmıştı.

Kurulan komisyonun hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin yol haritası benimsenmiş ve ikinci zirvede de liderler imza altına alarak kamuoyuna açıklamıştı.

SİYASİ MÜDENDİSLİĞE KARŞI SANDIK GÜVENLİĞİ

DEVA Partisi ev sahipliğinde gerçekleşen önceki akşamki zirvede de liderler birbirine saygıyı eksik etmemiş.

Oturma düzeninde ise bu kez bir yöntem belirlenmeden, dileyen dilediği şekilde oturmuş.

DEVA Genel Merkezi’nde gerçekleşen, Bilkent Otel’den gelen garsonların servis ettiği yemekte mercimek çorba, zeytinyağlılar, tandır, içli köfte, pastırmalı börek ve tatlı olarak da baklava sunulmuş.

Zirvede liderler yemek sırasında AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan Siyasi Partiler ve Seçim kanunları değişikliği üzerinde durmuş.

“Siyasi mühendislik içinde getirilen bu düzenlemeye karşı bir duruş gösterilmesi gerektiği” konusunda hepsi de hemfikir olmuş.

İktidar kesiminden gelen kanun değişikliği atağına karşı, sandık güvenliği konusunda bir komisyon kurulması ve işbirliği olanaklarının burada belirlenmesi konusunda hemfikir olunmuş.

Bu kapsamda daha önce DEVA Partisi tarafından hazırlanan ve liderlere yollanıp üzerinde çalışması yapılan metin üzerinde değişikliğe gidilmiş.

TÜSİAD AÇILIŞINDA ZİRVE SOHBETİ…

Nitekim TÜSİAD’ın yeni Ankara Temsilciliği binasının açılışı sırasında sohbetimizde DEVA lideri Ali Babacan da önceden metnin hazırlandığını, partilerin üzerinde görüş bildirdiğini, zirve sırasında da liderlerin tercihi doğrultusunda metnin yeniden oluşturulduğunu belirtti.

Babacan’ın bizzat katıldığı TÜSİAD Temsilciliği açılışına diğer partiler yönetici düzeyinde hazır bulundu.

İktidar tarafından ise sınırlı sayıda milletvekili vardı, onlar da kısa süre kalıp ayrıldı.

LİDERLER SÖYLEDİ YENEROĞLU YAZDI

TÜSİAD açılışında da en çok konuşulan önceki akşam gerçekleşen 6 liderin zirvesiydi.

Babacan’ın da sohbetimizde aktardığı gibi liderler metin üzerinde zirve sırasında da çalışmış.

Zirvenin bir anında salona laptopu ile gelen DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Mustafa Yeneroğlu liderlerin taleplerini yazılı hale getirmiş ve bildirinin oluşmasına katkı vermiş. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da başlangıçta ekonomi ağırlıklı olan metne, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile ilgili bir paragrafın da eklenmesini önermiş.

Ekonomik ağırlıklı bir metin, daha politik hale gelirken, metine bu kapsamda eklemeler yapılmış.

ÇALIŞMA GRUPLARI

Zirve bildirisine de yansıyan, iki komisyonun kuruluşuna ilişkin de görev kapsamı yine zirvede belirlenmiş.

Geçiş sürecinin yol haritasını belirleyecek ilk grup önümüzdeki günlerde buluşup parlamenter sisteme geçişte hangi kanunlarda değişiklik yapılacağı, Anayasa’nın hangi maddelerinde düzenlemeye ihtiyaç duyulacağı ve bunun halka ne gibi faydalar sağlayacağı konuları üzerinde çalışacak.

Seçim güvenliğine ilişkin çalışma grubu da yasa değişikliği ile düzenlemeye gidilecek il ve ilçe seçim kurulu başkanlarından başlayarak Anayasa Mahkemesi’ne itiraz sürecine bakacak.

Sonrasında ise güvenliği için sandık kurullarının oluşturulması üzerinde duracak.

Ortak eğilim de dahil olmak üzere 6 parti listelerini birlikte belirleyecek.

YÜRÜTMEDE ŞİMDİ, YASAMADA SONRA

Liderler, yürütmeye ilişkin olarak Cumhurbaşkanı’nın ortak belirlenmesi konusundaki kararlılıklarını zirvede bir daha dile getirmiş.

Yasamanın, yani milletvekili seçiminin nasıl yapılacağına ilişkin olarak bir model çıkmamış.

Liderlerin konuşmasından anlaşılan her partinin yarışa kendi başına girmesi veya bazılarının ortak listeye yönelmesi şeklinde.

Ancak bunun için kesin bir karara varılmamış, bunu konuşmak için çok erken olduğu görüşünde uzlaşma sağlanmış.

İktidar kanadının da kararını tam veremediği, erken genel seçime gitme durumunda değişikliği uygulayamayacağı; dolayısıyla bugünden bir karar almanın sakıncalı olacağı üzerinde durulmuş.

Zamanı gelince bu konunun konuşulması, bu süreçte iktidara karşı ortak mücadelenin ve birlikte görüntünün verilmesinin önemini bütün liderler kayda geçirmiş.

Liderlerden biri dün sohbet ederken şunu kayda geçirdi:

“Yasamada maksimum yararı nasıl alırız, en çok milletvekilini hangi yöntemle çıkarırız? Rekabetten çok maksimum faydanın nasıl sağlanacağı üzerinde duracağız…”

AKŞENER’İN CHP’YE ELEŞTİRİSİ

Zirvede İYİ Parti lideri Meral Akşener de Siyasi Partiler ve Seçim kanunları değişikliği TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınırken CHP’li komisyon üyelerinin tutumunu eleştirmiş.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili ortak bildiride Türkiye barajını %3 olarak belirlediklerini ve bunu kamuoyuna duyurduklarını anımsatmış.

Bu durum ortada iken CHP’li üyelerden bazılarının komisyonda HDP ile sıfır barajı savunduğunu belirtmiş.

“Biz karar aldığımız konularda daha ilk adımda uyumsuz bir tutum içinde hareket edersek, bunun toplumda algılanması arzu ettiğimizin dışında olur. Milletvekilleri alınan kararlara uyumlu bir söylem içinde olmalılar. Genel Kurul görüşmelerinde ortak dil birliği sağlanmalı…”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, arkadaşlarının buna uymalarını sağlayacağını belirtirken, diğer liderler de değişikliklerin bu hafta Genel Kurul’daki görüşmesi sırasında belirlenen ortak dile uyacaklarını bildirmiş.

Oluşturulan çalışma grubunun bu kapsamda bir söylem dili geliştirmesine karar verilmiş.

SONRAKİ DP’NİN EV SAHİPLİĞİNDE

Alfabetik sıra ile ilk olarak CHP’nin ardından DEVA’nın ev sahipliğinde gerçekleşen yemekli zirve, gelecek ayın sonunda Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde iftar sofrası halinde gerçekleşmesine karar verilmiş.

Liderler önceki akşam 5,5 saat süren toplantıdan memnundu.

Ancak kafalarında henüz milletvekili seçimine ilişkin nasıl bir yöntem izleyecekleri konusunu aşamamıştı.

Üzerinde tartıştıkları, belirli sayıda milletvekiline kadar olan seçim çevrelerinde kim güçlü ise onun listesinden aday göstermekti.

Onun nasıl sağlanacağı konusunda ise net bir duruş ortaya koyamıyorlardı…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar