Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

ALTILI Masa’nın bugünkü toplantısından ne aday ismi çıkacak, ne de iki maddelik Anayasa değişikliğine ilişkin ortak karar.

Çünkü her ikisi için de 6’lı Masa’nın önünde bir ay kadar süre var.

Liderler Zirvesi’nde bugün ele alınması hedeflenen iki ana başlık var.

Komisyonlar tarafından hazırlanan hükümet programı ve geçiş sürecine ilişkin yol haritası.

Yani seçimi kazanmaları halinde geçiş sürecine kadar hükümeti nasıl yöneteceklerine ilişkin kararların alınması.

Sondan başlarsam; öne çıkan iki konu var…

Bunların arasında da en önemlisi liderlerin Cumhurbaşkanı yardımcısı görevini üstlenip üstlenmeyecekleri...

LİDERLER VEKİL ADAYI OLACAK MI?

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu konuda 6’lı Masa’ya, “Hepimiz bu kez milletvekilliğinden feragat edelim ve Cumhurbaşkanı yardımcıları olarak görev üstlenelim; birlikte yönetelim” önerisini getirdiği biliniyor.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın sadece eşitler arası önceliğinin olması, yönetim erkinde 6’lı Masa’da gerçekleştiği gibi, kararların kabine toplantılarında da ortak alınmasını kolaylaştıracağına vurgu yaptığı da aktarılan bilgiler arasındaydı.

Ancak bu konuda bir gelişme kaydedilmedi; Saadet Partisi’nden gelen “eşgüdüm kurulu” önerisi de kabul görmedi.

Bu konuda farklı öneriler bulunmakla birlikte 6’lı Masa’nın ağırlıklı bölümü genel başkanların sistemin içinde olması gerektiği konusunda hemfikir.

CHP’nin ara yol önerisi, “liderler olmak istemiyorsa, TBMM’de uygulanan grup başkanı sistemine benzer şekilde, bir cumhurbaşkanı yardımcısı önerir, o da kabinede görev üstlenir” yönünde.

Bugün belirlenecek yol haritası aslında aday ismi konusunda bir eşiğin daha geçilmesini sağlayacak.

YENİ BİR TANITIM

Hükümet programı ve yönetim planlaması ile ilgili liderler bugün üzerinde anlaşmaları halinde, bir önceki toplantıda Anayasa hazırlığında olduğu gibi yeni bir toplantı ile bunu kamuoyuna açıklamayı hedefliyorlar.

Dolayısıyla Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak bir sonraki toplantının süresi uzamayacak ve bu toplantıda liderler hükümet programlarını kamuoyu ile paylaşacak.

ANAYASA KONUSU

Liderler Zirvesi’nin bugün asıl konusu ise iki maddelik Anayasa değişikliğinde izlenecek yol haritası.

CHP liderinin başörtüsü ile ilgili kanun teklifi, AK Parti’nin de bunu el yükseltip Anayasa değişikliği haline dönüştürmesiyle 6’lı Masa’da ciddi bir kriz yaşanmıştı.

CHP baştan beri Anayasa değişikliği görüşmelerine katılmak istemiyor.

Buna karşın SP milletvekili AK Parti ve MHP’nin ortak metnine imza koydu; Gelecek Partisi ise benzer bir tutum sergiliyor…

İYİ Parti ise milletvekilleriyle istişarelerini sürdürüyor; ancak ağırlıklı kesim Anayasa değişikliğine katılmamanın uygun olmayacağını düşünüyor.

Nitekim İYİ Parti lideri Akşener, GİK’in ardından geçen pazartesi de milletvekilleriyle yemekli toplantıda bu konuyu ele aldı.

Aktarıldığına göre Genel Başkan yardımcıları Uğur Poyraz ve Tolga Akalın, getirilen iki maddelik teklifin olumsuz yönlerini milletvekillerine aktarmış.

Bu haliyle çıkması halinde yaşanacak olumsuzluklara dikkat çekmiş.

Getirilen teklifte yer alan, “Hiçbir kadın, dini inancı sebebiyle başını örtmesi…” diye başlayan cümlenin, “başı açık olanlar dini inanca sahip değilmiş” gibi bir algıya neden olacağına dikkat çekerek, bunun başörtülü olmayan kadınlar açısından daha büyük soruna yol açabileceğine dikkat çekmiş.

Kadınların “kılık kıyafetlerinin tartışma konusu edilememesi gerektiğine” vurgu yapılmış.

Milletvekillerinden bazıları, “Biz seçmene bunu anlatamayız, o nedenle oy verelim, yoksa sıkıntıya gireriz” yaklaşımı göstermiş.

Bazı milletvekilleri de geçen hafta sonu Ankara’da yapılan kadın kurultayında başı açık kadın sayısının çokluğuna atıf yapıp, “başı açık kadınların durumunu da göz ardı etmeyelim” önerisinde bulunmuş.

Sonuçta partinin hukukçularının yeni bir metin hazırlaması ve bu metnin geçmesinin savunulması konusunda uzlaşıya varılmış.

İYİ Parti, hem evet ve hem de hayır demenin maliyetinin ağırlığını gördüğü için, CHP’nin neden olduğu sorunun altından çıkışın en iyi yolunu arıyor.

CHP DE METİN HAZIRLIYOR

CHP’nin dünkü MYK toplantısında da bu konunun ele alınacağı varsayılıyordu.

Ancak CHP liderinin hukukçu milletvekillerine bu konuda bir çalışma yapmaları ve bunun üzerinden TBMM’de görüşmelerin sürdürülmesini sağlamalarını istemiş.

Görünen o ki CHP de İYİ Parti ile metin ortaklaştıracak…

Nitekim SP yöneticileri de böyle bir metin ile yola çıkılmasının kendileri açısından da yararlı olacağına inanıyor.

Özetle 6’lı Masa’nın bugünkü liderler zirvesinin önünde, geçen iki toplantısında olduğu gibi kriz beklentisine yol açabilecek mesele bulunmuyor…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar