Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

SEÇİM tarihinin 18 Haziran sonrasına ötelenme ihtimalinin olmadığı bizzat AK Parti’nin en yetkin ağızlarından dile getiriliyor.

Buna karşın muhalefette hala, “AK Parti kendisini seçim istiyor gösterip, ‘Ne yapayım YSK öteledi’ diyebilir” kaygısı sürüyor.

Hatta kulislerde, doğruluğu teyit edilmeyen "YSK'ya ne yapıp edin bu işi halledin…” talimatının verildiğine yönelik iddialar dolaşıyor.

Durum böyle olmakla birlikte Ankara’da her parti seçim hesabını 14 Mayıs’a göre yapıyor.

Ancak iktidar partileri bu iddiayı doğrulamadığı gibi seçimin erkene alınacağını vurguluyor.

Ancak deprem bölgelerinde seçmen askı listeleri ile seçmen kütükleri açısından sorunun nasıl çözüleceği ortaya çıkmış değil.

YSK'nın bu konuda çalıştığı ve deprem bölgelerinde sandık yerleri ve seçmen görevlilerinin belirlenmesi konusunda siyasi parti yetkilileriyle görüştüğü biliniyor.

Çünkü geçmişte kamu görevlilerinin üstlendiği sandık kurulu başkan ve üyelerinde bu kez sorun yaşanması ihtimali yüksek; buna neden de kamu binalarının yıkık olması ve memurlarının başka illere taşınması…

Seçmen sayısında da azalma olacağı göz önüne alınarak yine de yeteri sayıda görevli bulunabileceğine vurgu yapılıyor.

GEÇMİŞ ÖRNEK

Yetiştirilememesi durumunda nasıl bir çözüm üretileceği konusunda ise arayış sürüyor.

Çünkü Cumhur İttifakı bileşenleri seçimin 18 Haziran’da yapılması durumunda 70 bin kadar seçmenin Hac için Suudi Arabistan’da olacağı gerekçesiyle seçimi bu tarihe götürmemekte kararlı.

Yetişmemesi halinde bulunan yol ise geçmişte yurt dışına çalışmak için zorunlu giden işçiler için YSK’nın ürettiği ara formül…

YSK yurt dışında yerleşik olmamakla birlikte bu işçiler seçim takvimi boyunca gittikleri ülkede kalacaklarını öngörerek kendilerini yurtdışı seçmen olarak kabul etmiş ve giderken gümrük kapılarında oy kullanmalarına fırsat tanımış.

Hacılar için de YSK’nın bir genelge yayınlayarak yurt dışı seçmen yazılmalarının önünün açılıp açılamayacağı hususunda YSK’daki muhalefet temsilcilerinin de nabzı yoklanmış.

Eğer böyle bir yol açılırsa görünen o ki sandıkların depremden zarar gören üç ilde daha sağlıklı oluşturulması için bir ay daha süre kazanma sağlayacak.

Muhalefet bu konuda henüz bir karar almamış ancak kategorik ret içinde olmadıklarını dünkü sohbetlerimde de gördüm…

MİLLETVEKİLİ DEĞİŞMEZ

Gelelim son günlerde özellikle de sosyal medya üzerinden tartışılan deprem bölgesinin milletvekili sayılarına ilişkin iddialara…

Hemen belirteyim ki Hatay ve Adıyaman dahil hiçbir ilin milletvekili sayısı değişmeyecek.

Bunu dün hem Cumhur, hem de Millet ittifakının konuyla ilgili yetkilileri dile getirdi; YSK’nın da zaten böyle bir niyeti yok.

Ayrıca seçmen kütüklerinde yapılacak yazılım da bu durumu değiştirmeyecek.

Neden de Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5’inci maddesinin şu hükmü:

“Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısı, YSK tarafından, genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç altı ay içinde, 4'üncü madde uyarınca tespit edilerek Resmi Gazete, radyo ve televizyonla ilan edilir...”

Bu ilan geçen Aralık ayında gerçekleşti ve illerin milletvekili sayısı kesinleşti.

O nedenle hangi il olursa olsun milletvekili sayısında bir değişim söz konusu olmayacak.

Ayrıca olmaması da yararlı, örneğin Hatay’ın 11 milletvekilinin parlamentoda bulunması, afetten kaynaklanan sorunların daha çabuk çözümünü de sağlar.

Bu da onlar için yeni bir moral olur.

Kanun okumadan, meseleye vakıf olmadan söylenen sözler ise o insanları kırar…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar