'Facebook delil olmaz'
DAVAYA bilmeden taraf olan da davanın sonucu da son günlerdeki tartışmaları etkileyecek kadar ilginç... Olay geçen eylül ayında Ayhan Ç.’nin, Eyüp S.G’nin Facebook sayfası üzerinden Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla başlıyor. Ayhan Ç., Eyüp S.G.’ye ait olduğunu iddia ettiği Facebook sayfasında Cumhurbaşkanı’na hakaret içeren cümlelerin yer aldığı çıktıyı da suç delili olarak sunuyor. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan yargılama yapılabilmesi için izin gerektiğinden Adalet Bakanlığı’na başvuruluyor. Bakanlık dava açılmasına “olur” verince, iddianame hazırlanıyor. Eyüp S.G. Facebook hesabından Gül’e hakaret etmediğini, hakkında suçlamada bulunan kişiyle geçmişte başka bir nedenle davalık olduklarını söylüyor. Ayrıca Facebook sayfasının geçmişte dijital saldırıya uğradığını, bu tarihten itibaren de kapattığını savunmasına ekliyor.
GÜL SAYFASINA HACK
Sanık müdafi Avukat Mustafa Gökhan Tekşen de savunmasında suçlamaları reddetmekle kalmıyor, şunları söylüyor: “Facebook paylaşımı hukuka uygun delil değil, hukuka aykırı deliller içerir. Bu nedenle delil olarak kabul edilmesini kabul etmiyoruz...” Avukat Tekşen bununla kalmıyor, Facebook üzerinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sayfasına giriyor, III. Nükleer Güvenlik Zirvesi ile ilgili bilginin yer aldığı fotoğraf altı haberin içine şu cümleyi yerleştirip çıktı alıyor: “Fethullah Gülen ile Tayyip’in kavgası canımı çok sıkıyor; iki arada bir derede kaldım...”
BİLİRKİŞİ RAPORU
Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi bunun üzerine konuyu bilirkişiye sevk ediyor. Bilirkişi raporunda aynen şöyle diyor: “Dosyada bulunan ve delil olarak sunulan Facebook çıktılarının orijinal belge olup olmadığının bilinmesi imkânsızdır. Birçok bilgisayar programı ve tekniği kullanılmak suretiyle yapay olarak bir Facebook profil sayfası oluşturmak mümkündür...” Bilirkişi raporunun sonuna da ortaya konulan delillerin gerçek olup olmadığının ancak IP numaralarının Facebook’tan elde edilmesiyle anlaşılabileceğini belirterek şu tespiti yapıyor: “Mahkeme tarafından bilinmesi gereken bir diğer konu, Facebook adlı sosyal paylaşım sitesinin ABD yasalarıyla korunan özel bir şirket olduğu ve Türkiye’de herhangi bir ofis veya temsilciliğinin bulunmadığıdır.” Avukat Tekşen de mahkeme heyetinin önünde Cumhurbaşkanı’na ait Facebook sayfasına girip bilgisayar programları aracılığıyla oynanabileceğini bir daha ispat ediyor.
BERAATİNE...
Mahkeme bütün bunlar sonunda Facebook’tan IP numaraları talebine bile gerek duymuyor ve davayı sonuçlandırıyor: “Sanığın üzerine atılı sabit suç olmadığından CMK 223/2-e maddesi uyarınca BERAATİNE...” Avukat M. Gökhan Tekşen ile dava üzerinde sohbet ederken dikkat çeken bir tespitte bulundu: “Burada önemli olan Facebook’a dayalı isnadın hukuka aykırı elde edilmiş, güvenilir nitelikte delil olmayacağına hükmedilmesinin ilk olması ve emsal oluşturmasıdır...” “Yani?” dedim; açıkladı: “Hani Twitter mıvittır davaları var ya; onlara da emsal olur...” Bir acayip iş vesselam...
- Uzun menzilli füzeler yakındakileri etkiledi...25 saniye önce
- İktidar kapışması…1 gün önce
- Gülmek ve ağlamak…4 gün önce
- Kitlelerin hayal gücü…1 hafta önce
- Olayın Olacağı Oda...1 hafta önce
- Mustafa Kemal'i anmak…1 hafta önce
- Kemerlerinizi bağlayın…1 hafta önce
- Utangaç muhafazakarlar yine sol gösterdi sağ yaptı2 hafta önce
- Bu iş mahkemede mi biter?2 hafta önce
- Hangisine oy verirdiniz?2 hafta önce