Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İspanya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye, terörle mücadele ve İspanya’yla vizelerin kaldırılması konusunda açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Suriye’de İdlib’de ağır bombardıman oldu. ABD yönetiminde çok değişik bir tavır yok. Bu katliamı uluslararası hukuk açısından durdurmanın yolu yok mu?

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) devreye girmiş olsa ve oradan karar çıksa bunun bir yaptırımı olur. Pazartesi günü Putin geliyor. Onunla bu konuları enine boyuna görüşeceğiz. Şu anda bir yerde kilit Rusya’nın elinde. İran bile kilit olmaktan çıkmış vaziyette.

Muhaliflerle konuştuğumuzda hep silah beklentilerini dile getiriyorlar. Zannediyorum muhalefet o temini yapıyor ki mücadeleyi sürdürüyor. Esad’ın karada mücadele gücü yok. Havadan yapıyor. I I Uçuşa kapalı bölge konuşuluyordu, arkası gelmedi?

Çünkü BMGK bu yönde bir karar almadı. BMGK kararı olmadan yapılacak girişimler ve orada yapılacak her türlü yerleşim ciddi sorun çıkarır.

ABD’nin yaklaşımı tatmin ediyor mu?

ABD şu ana kadar tatmin edici bir yaklaşım göstermedi. Seçim dendi, Seçim yapıldı artık yeni kabine deniyor. Bayan Clinton’ın ayrılması gündemde vs. Benim üzerinde durduğum konu, Rusya, Çin, İran üçlüsünün yaklaşımı. Onların tavrındaki değişiklik bölgeyi etkiler.

Batılı ülkeler sık sık Suriye muhalefetiyle ilgili endişeler dile getiriyor. Radikal hareketler vurgusu yapılıyor.

Saçma sapan bir şey. Suriye’de şu anda bir koalisyon oluştu. Birçok ülke kabul ediyor bu yapıyı. Batı da tanımaya başladı. Hatta kendilerine ülkelerinde ofis açma izni veriyorlar. Bu koalisyonun içinde aynı zamanda bir de Hıristiyan var. Çok farklı yapıların temsilcileri koalisyonun içinde. Fakat buranın özelliği arazi ile Suriye dışını bütünleştirmesi. Daha önceki konseyde bu yoktu.

El Kaide’nin Suriye’ye savaşmak için militan gönderdiği söyleniyor. Bu Suriye’yi yeni tehlikelere açık hale getirmez mi?

El Kaide’nin Suriye’de esamisi okunmaz. Muhalefet orada neticeye varsın, orada Kaide filan diye bir şey kalmaz. Geçenlerde biliyorsunuz, Resulayn’da ele geçirme operasyonu yapmak istedi PYD, PKK filan. Koalisyon güçleri müdahale ederek hemen kendilerini Haseki’ye Kamaşlı’ya kadar sürdüler. Resulayn şu anda tamamen onların kontrolünde. Ellerinde bir güç var, yeter ki o gücü onlara sağlayan imkânlar devam etsin. Çember daralıyor ifadeleri gündeme girmeye başladı. Hakikat payı biraz fazlaysa bu iş bir yere doğru yaklaşıyor demektir.

‘Başka bir ülkeye gidebilirler sözlerimin arkasındayım’

PKK’ya yönelik “Silah bırakırlarsa giderler” açıklamanız çok tartışıldı. Bu açıklamanıza tepki geldi mi?

Bu yeni bir şey değil. Silah bırakıp farklı yerlere gitmek isteyenler varsa olabilir. Tepkilerin de kim den geleceği belli. Alıştık artık. Biz kendi düşüncemizi söylüyoruz. Silahların susması değil bırakılması.

Daha önceki açılım sürecinde üst düzey kademenin üçüncü ülkeye gitmesi görüşü vardı. Ancak pek çok süreç başladı ve bitti. Şimdi açlık grevleri sonrasında yeni bir süreç mi başladı?

Saptırmayalım. Söylediklerimin arkasındayım. Akşam başka sabah başka konuşan biri değilim ki, beni farklı kılan da bu. Bizim Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’yle ilgili söylediklerimiz neyse hâlâ arkasındayız. Zerre kadar sapmamız olmaz. Ama İmralı ile ilgili olayda da biz daha önce siyasetçi olarak görüşmeyiz, mücadeleye gelince... İmralı’dakiyle neyin mücadelesini yapacağım, o zaten mahkûm. Ama istihbarat teşkilatımız terör olaylarının önlenmesi gibi konularda gerekirse kalkar görüşmelerini yapar. Ama ben siyasetçi kimliğimle teröristle herhangi bir vekil arkadaşımı görüştürtmem. Teröristle sarılıp kucaklaşanlarla kalkıp da görüşmem, arkadaşlarımın görüşmesine de sıcak bakmam. Benim haberim olmadan görüşmüştür ayrı, ama haberim olduğu anda kesinlikle böyle bir şeyi doğru bulmam. O işe karışmayanlarla siyasi parti olarak şu ana kadar arkadaşlarım, Adalet Bakanım görüştü görüşüyor. Ama onlar da sözlerini hiçbir zaman tutmadılar, tutmuyorlar.

Osman Öcalan’ın yerini biliyorsunuz ama bir hareket yok.

Bakın burada İspanya’da bu meseleleri de konuştuk. ‘Ne yaptınız ne ettiniz’ dedim. ‘Çok açık silahı bıraktırdık, siyaseti provoke edenleri de siyasetten el çektirdik’ diyorlar. ‘Şu anda işler yoluna giriyor’ diyorlar. Şu anda IRA da, ETA da Türkiye’dekilerin benzeri değil. Medya sık sık atıf yapıyor ama çok farklı. Benzerlik şu; eğer siyaseti terörize edersen önünü kaparlar. Siyaseti siyaset gibi yaparsan da alkışlanırsın.

'İspanya ile vizeler kalkabilir'

- İspanyol Başbakan'ın Türkiye'nin AB yolunda destek verilmesi önündeki sözlerini nasıl değerlendirdiniz? Bir hızlanma olacak mı ?

Beklenebilir. Biz Güney Kıbrıs ile zaten her şeyi donduracağımızı söylemiştik. Bir ay sonra İrlanda'nın dönemi başlayacak. Bu dönemde yeni bir canlanma gelebilir. Tabii bunlar benim düşüncem. İspanya'de Rajoy ile çok farklı şeyler de konuştuk. Mesela vizelerin kalkması yönünde. AB'de para birliği var ama İngiltere buna uymuyor. Gelin farklı birşey yapalım, siz bize karşı vizeyi kaldırın biz de size karşı kaldıralım. Ne olacak yani AB sizi atacak mı? dedim.

- Böyle bir durumda İspanya'nın Shengen den çıkması gerekmez mi ?

Hayır. İkili anlaşma yaptım der. İstisnai durumlar olabildiğine en iyi örnek İngiltere'nin durumudur. Bütün mesele o ülkenin ortaya koyacağı tavırdır ortaya koyacağı özgüvendir. İspanya gibi bir ülke bunu yapabilir. Çalışalım görüşelim dediler, vize konusunda ne yapılabilir bakacaklar.

KISA KISA MESAJLAR

Ergenekon daha hızlı olabilirdi

- Ergenekon sona geldi savcı mütaalasını verecek. Ama hız memnun edici değil. Daha hızlı olabilirdi.

- (Demokrasi Bakanlığı önerisi) Bakanlık pazarı kuracak değiliz. 35 bakanlık aldım. 25'e indirene kadar akla karayı seçtim. Keşke 15'e indirebilsek.

'İki Meclis sistemi ağırlaştırıyor'

- Başkanlık sistemiyle ilgili olarak ABD sistemi olumlu örnek olarak verilir. Ama ABD sistemi çift Meclislidir. Siz ise tek Meclis öneriyorsunuz, neden?

İki Meclis sistemi ağırlaştırıyor. Bush döneminde Amerika'dan helikopter istedik. Karar daha yeni çıktı. İki Meclis netice almayı zorlaştırıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar