Türkiye'nin yeni YHT'si kapılarını ilk kez açtı
TCDD Taşımacılık, Alman Siemens'in kısa süre önce teslim ettiği ve Ankara'ya getirilen yüksek hızlı trenin (YHT) kapılarını, ilk kez HABERTÜRK'e açtı. Yeni YHT'de, yolcu talepleri doğrultusunda yapılan düzenlemeler dikkat çekti. Yetkililer, yolcuların daha çok kafetaryada yolculuk yapmayı tercih ettiğini, bu çerçevede kafeterya bölümünde koltuk ve masa sayısının artırıldığını söyledi. Kafeterya bölümünde koltuk ve masa, vagonlarda cep telefonu ve bilgisayar şarj priz sayıları artırıldı. Eski trenlerde, kafeteryada toplam 16 kişilik koltuk bulunuyordu. Koltuk sayısı, 36'ya yükseltildi. Müzik ve sinema odaklı "eğlence sistemi"nde yer alan programlar zenginleştirildi ve genişletildi. Saatte 300 kilometre hıza uygun olarak tasarlanan tren, doğal olarak "yeni" kokuyor. Yetkililer, "Yeni arabalarda da benzer bir koku vardır. Bu koku, birkaç yıl devam ediyor. Bazı yolcular şikayet ediyor. Değişik yöntemlerle bu kokuyu dağıtıyoruz. Oda kokusu kullanıyoruz" dedi.
TCDD, 2018 yılında, İslam Kalkınma Bankası’nın finansmanını sağladığı 12 YHT üretimi için Alman Sıemens’le el sıkıştı. Sıemens, bu setlerden ilkini kısa süre önce teslim etti. Kalan setler de bu yıl sonuna kadar peyderpey teslim alınacak.
İlk set, Ankara’ya getirildi. TCDD’nin, Etimesgut’ta bulunan Yüksek Hızlı Tren Bakım Merkezi’ne çekildi. YHT, 2 ay kadar teste tabi tutulacak. 2020 yılında ihtiyaç duyulan yüksek hızlı tren hatlarında hizmete sunulacak.
TCDD Taşımacılık’ın, halen 19 adet hızlı tren seti bulunuyor. Bunun 12’sini İspanyol CAF, 7’sini Alman Sıemens üretti. Sıemens, son olarak siparişi verilen 12 tren setini de teslim ettiğinde toplam hızlı tren sayısı 31’e çıkacak.
HABERTÜRK, test hazırlıkları sürdürülen yeni YHT’yi gezdi. Peki, yeni ile eski YHT’ler arasında ne fark var? Tren, büyük ölçüde Siemens’in daha önce üretip teslim ettiği setlere benziyor. Ancak, yolculardan gelen talep üzerine bazı dikkat çeken değişiklikler de yapılmış.
Yetkililer, yolcuların daha çok kafetaryada yolculuk yapmayı tercih ettiğini, bu çerçevede kafeterya bölümünde koltuk ve masa sayısının artırıldığını söyledi. Eski trenlerde, kafeteryada toplam 16 kişilik (6’sı bistro) koltuk bulunuyordu. Koltuk sayısı, 36’ya (8’i bistro) yükseltildi.
Vagonlarda cep telefonu ve bilgisayar şarj priz sayıları artırıldı. Müzik ve sinema odaklı “eğlence sistemi”nde yer alan programlar zenginleştirildi ve genişletildi.
Her bir trende iki kişilik engelli yolcuların seyahat edeceği bölüm bulunuyor. Yetkiler, engelli yolcuların bedelsiz seyahat ettiğini kaydetti.
Saatte 300 kilometre hıza uygun olarak tasarlanan tren, doğal olarak “yeni” kokuyor. Bazı yolcuların, bu kokudan rahatsız olduklarını anlatan yetkililer, “Yeni arabalarda da benzer bir koku vardır. Bu koku, birkaç yıl devam ediyor. Bazı yolcular şikayetlerini dile getiriyor. Biz de değişik yöntemlerle bu kokuyu dağıtıyoruz. Örneğin, oda kokusu kullanıyoruz” dedi.
Ankara-Eskişehir yüksek hızlı demiryolu hattı 2009'da işletmeye alındı. 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Eskişehir-Konya ve 2014'te Eskişehir-İstanbul ile Konya-İstanbul hatları ile yüksek hızlı tren işletmeciliği genişletildi. 2020 yılında Ankara-Sivas hattının da belli bir bölümünün işletmeye alınması hedefleniyor. YHT'lerde bugüne dek 52-53 milyon yolcu ağırlandı.