İstanbul Havalimanı yiyecek içecekte Avrupa'nın en pahalısı mı? İşletmeci firmadan açıklama
İtalyan gazetesi Corriere della Sera, Avrupa'daki 17 havalimanına ilişkin yaptığı araştırmada İstanbul Havalimanı'nın yiyecek ve içecek ortalamasında en pahalı havalimanı olduğunu açıkladı. İGA İstanbul Havalimanı'nın yeme içme alanları işletmecisi TUM&TRU CEO'su Saadettin Cesur ise konuya ilişkin açıklamasında "İGA İstanbul Havalimanı temel ihtiyaçların karşılanabilmesi hususunda uluslararası rakiplerine göre çok daha iyi bir noktadadır. Su, kahve, sandviç, kruvasan, hamburger gibi temel F&B ihtiyaçlarının yanı sıra, her ürün grubunda her bütçeye hitap eden fiyatlar sunulmaktadır" ifadelerini kullandı
Hemen hemen tüm havalimanlarında bir sandviç veya simit, havaalanının dışında olduğundan daha pahalı oluyor. Ancak son dönemlerde ortalama enflasyonun çok üzerinde artan fiyatlar 2024 yılında rekor seviyelere ulaştı.
Moodie Davitt'e göre 2023 yılında kıtadaki havalimanlarında 'yiyecek ve içecek' ürünlerinin satışından elde edilecek gelir 11 milyar euroya ulaşırken, yolcu başına ortalama on euro civarında bir masraf çıkardı. İtalya'da Fiumicino ve Ciampino havaalanlarını yöneten Aeroporti di Roma'nın mali tablolarını incelendiğinde ise geçen yıl İtalya'nın ana havaalanında 'yiyecek ve içecek' için yapılan ortalama harcamanın yolcu başına 6,8 euro (yıllık toplam yaklaşık 20 milyon euro) oldu.
İtalyan Corriere della Sera muhabiri Leonard Berberi tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa havalimanlarındaki rekor fiyat listelerini ortaya çıkardı. Araştırmada 17 havalimanı ziyaret edildi ve buradaki temel yiyecek ve içeceklerin fotoğrafları da çekilerek euro cinsinden ortalamaları elde edildi.
Son dönemlerde enflasyon ile birlikte yiyecek ve içecek ürünlerinin maliyetleri o kadar arttı ki, birçok havaalanı yönetimi radikal kararlar almak durumunda kaldı. Habere göre belki de en temel ihtiyaç olan su konusunda durum oldukça ciddi.
SU FİYATLARINDA DİKKAT ÇEKEN RAKAMLAR
Araştırmaya göre yarım litrelik şişeler birçok havalimanında bulunmazken, rekor yarım litre Evian su için ortalama 6 euro ödenen İstanbul Havalimanı'nda görüldü. Ortalama fiyat Berlin'de 5,9 euro, Frankfurt'ta 4,75 euro, Brüksel'de 4,6 euro, Londra Luton'da ise 4,5 euro olarak öne çıktı.
KAHVE, SANDVİÇ VE KRUVASAN DA YÜKSEK
Kahvede de benzer fiyatlar dikkat çekiyor. İstanbul Havalimanı'nda espresso için 6 euro veya bir cappucino için 9 euro ortalama fiyat mevcut.
Haberde "Kıtalararası uçuş yapanlar için de önemli bir merkez olan Türkiye'deki İstanbul Havalimanı, kırılması zor bir rekora daha imza atıyor" denilirken sade bir kruvasan için 16,5 euro, jambonlu ve peynirli sandviçlerin de 16,5 euro ortalamaya sahip olduğu ifade edildi. Portakal suyu fiyatları ise Palermo'da minimum 3,1 euro ile en düşük rakamken, İstanbul'da bu fiyatlar 8 euroya kadar çıkabiliyor.
"UÇAKLARDA DAHA UCUZ HALE GELDİ"
Araştırmaya göre fiyatlar Avrupa'da o kadar fırladı ki, bazı ürünleri uçakta satın almak neredeyse daha ucuz hale geldi. Örneğin yarım litre suyun fiyatı havalimanlarında yüksek olmasına karşın RyanAir'de 3 euro easyJet'te ise 3,5 euro olarak öne çıkyıor. Yine kahve ve cappucino da 3,15 ila 3,8 euro arasında değişiyor.
Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi'nde profesör ve havaalanı yönetimi uzmanı olan Blaise Waguespack açıklamasında organizasyon modelinin fiyatı etkilediğini vurguluyor ve ekliyor: "Amerika Birleşik Devletleri'nde havalimanları operasyonları, bazı hükümet yetkilileri tarafından kontrol edilirken, AB'de daha fazla özelleştirilmiş havalimanları var. Ayrıca , bazı düşük maliyetli ürünlerin azalmasına veya ortadan kalkmasına rağmen, yıllar geçtikçe operatörlerin yolcuların turist çekmesine yönelik seçenekler çeşitliliği artırıyor."
"MÜDAHALE YETKİMİZ YOK"
Uluslararası Avrupa Havalimanları Konseyi Genel Müdürü Olivier Jankovec konuya ilişkin açıklamasında "Havalimanlarında yer kiralayanlar kendi fiyatlarını belirleme konusunda ticari özgürlüğe sahip bizim bu konuya müdahale etme yetkimiz yok" diyerek fiyatların yüksek olduğunu doğruladı.
Jankovec, en azından suyun ücretsiz veya kontrollü fiyatlarla sunulması için çok şey yaptıklarını da söyledi. Bununla birlikte Oslo Havalimanı gibi bazı havalimanlarında su şişelerini doldurmak için su çeşmeleri bulunuyor ve bu tamamen ücretsiz uygulama giderek daha fazla havaalanında görülüyor.
İGA'NIN YEME-İÇME İŞLETMECİSİNDEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
İtalyan gazetesi Corriere della Sera'nın yemek fiyatlarına ilişkin haberine; İGA İstanbul Havalimanı'nın Food&Beverage (Yeme&İçme alanları) işletmecisi olan TUM/TRU CEO'su Saadettin Cesur'dan açıklama geldi.
Cesur açıklamasında "İGA İstanbul Havalimanı bünyesinde faaliyet gösteren yeme-içme mekânları, bir bütün olarak ele alınmakta ve aynı çatı altında farklı bütçelere uygun konsept ve ürün çeşitlerinin sunulmasına özen gösterilmektedir. Dünyanın önemli havalimanları arasında yer alan Amsterdam, Kopenhag, Dubai, Frankfurt ve Londra-Heathrow gibi havalimanları ve genel yolcu profili, fiyat belirleme politikasında genel olarak referans alınmakla birlikte ayrıca her bütçe ve ihtiyaca uygun çözümler de ek olarak havalimanımızda sunulmaktadır. Terminal kapsamında, Kahve dükkanı, Fast Food, Paket Servis, Üst Segment Restoranlar gibi ana konseptlerin yanı sıra, şehir market fiyatları ile paralel konumlandırdığımız otomat cihazları ve ücretsiz su sebil noktaları gibi kolay erişimli hizmet alanları da her kesimden yolcu ihtiyaçları gözetilerek sunulmaktadır" ifadelerini kullandı.
"HER ÜRÜN GRUBUNDA HER BÜTÇEYE HİTAP EDEN FİYATLAR SUNULMAKTA"
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"İGA İstanbul Havalimanı temel ihtiyaçların karşılanabilmesi hususunda uluslararası rakiplerine göre çok daha iyi bir noktadadır. Su, kahve, sandviç, kruvasan, hamburger gibi temel F&B ihtiyaçlarının yanı sıra, her ürün grubunda her bütçeye hitap eden alternatif fiyatlı ürünler yolcularımızın tercihine sunulmaktadır.
Ayda en az dört kez düzenli denetimler yapılmakta ve son derece titiz, yolcu dostu uygulamalarla servis verilmeye devam edilmektedir. Bu yaklaşım, yolcularımıza çeşitli seçenekler sunarak, onların bütçelerine uygun alternatifler sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
Uluslararası Havalimanlarındaki örnek su fiyatları aşağıdaki gibidir:
Uluslararası Havalimanlarındaki örnek sandviç fiyatları aşağıdaki gibidir:
Açıldığından bu yana her yıl 'Dünyanın en iyi havalimanı' dahil pek çok kategoride ilk sıralarda yer alan İGA İstanbul Havalimanı’yla ilgili yurtdışı basında çıkan ve gerçeği tam olarak yansıtmayan haberlere dair ayrıntılı bilgi almak için her zaman bize başvurulabileceğinin bir kez daha altını çizmek isteriz."