Asurlular tarihi, başkenti ve özellikleri: Asurlular kimdir, nerede kuruldu ve neyi buldu?
Sami ırkına mensup olan Asurlular; öne çıkan İlk Çağ Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesidir. Zaman içinde sahip oldukları ticaret kolonileriyle sınırlarını genişleten Asurlular nerede kuruldu? Yazıyı Anadolu'ya getiren ilk uygarlık olarak tarihi kaynaklarda yerini almış olan Asurlular nerede yaşadı? Heykelcilik ve kabartma sanatlarında ön plana çıkan ve Eski Asur, Orta Asur ve Yeni Asur Çağı olarak üç bölümden oluşan Asurlular nasıl yok oldu? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Gerçekleştirdikleri ticari faaliyetlerle şehirlerini stratejik birer merkez haline getiren Asurlular başkenti neresidir? Asurlular Türk mü? İşte, Asurlular tarihi hakkında merak edilen tüm detaylar...
Asurlular Kimdir?
M.Ö. 2025 ile M. Ö. 612 yılları arasında hüküm sürmüş olan Asurlular; devletlerini ilk başta Dicle Nehri kıyısında bulunan Asur şehrinde kurmuşlar ve doğu ile batı arasında ticaretten faydalanarak gelişen ve topraklarını genişleten bir imparatorluğa dönüşmüşlerdir. Doğu Anadolu bölgesini de içine alan bir coğrafyaya hükmetmiş olan Asurlular başkenti Ninona’dır.
Asurlular Tarihi
Mezopotamya’nın en önemli devletlerinden biri olan Asurlular tarihi 3 dönem içinde değerlendirilmektedir.
Eski Asur Dönemi (M. Ö. 2025 – M. Ö. 1522)
Asurlular tarafından yazının Anadolu’ya taşındığı bir dönem olan Eski Asur Dönemi; devletin büyük bir imparatorluğa dönüştüğü bir evredir. Bu dönemde Anadolu’da birçok ticaret kolonileri oluşturulmuş doğu ile yapılan kalay ticareti kontrol altına alınmıştır.
M. Ö. 1450’den itibaren Mittanilere bağlı olarak varlığını sürdüren Asurlular; Mittanilerin zayıflamasının ardından yeniden bağımsızlıklarını kazanmışlar ve Orta Asur İmparatorluğu dönemi başlamıştır.
Orta Asur Dönemi (M. Ö. 1397 – M .Ö. 1056)
Asurlular bu dönemde sınırlarını Fırat’a kadar genişletmiş ve Mezopotamya, Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye’de büyük güç kazanmıştır. M. Ö. 1208 yılında gerileme dönemine giren Asurlar, Aramilerin gerçekleştirmiş oldukları akınlarla oldukça yıprandılar. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen büyük kentleri elinde tutmayı başaran Asurlular, Yeni Asur Dönemi’ni başlattılar.
Yeni Asur Dönemi (M. Ö. 911 – M. Ö. 619)
Yeni Asur dönemi Elam ülkesinin de Asurlular tarafından ele geçirildiği bir dönemdir. Sanatta da önemli gelişmelerin yaşandığı Yeni Asur Dönemi; gerçekleşen Kimer, Med ve İskit akınları sonucunda sona ermiş ve Asur İmparatorluğu yıkılmıştır.
Asurlular Özellikleri
Konuya ilgi duyanlar tarafından cevabı en çok merak edilen soru ise Asurlular neleri icat etti? sorusudur. Orta Doğu’nun en büyük imparatorluklarından biri olan Asur İmparatorluğu; yazıyı Anadolu’ya getiren ilk uygarlık olarak dikkat çekmektedir. Bunların yanında oluşturmuş oldukları süvari birliği ve kurulan kütüphane, dünya tarihindeki ilkler arasında yerini almaktadır.