Çedene nedir? Çedenenin faydaları nelerdir?
Farklı yörelerde; menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık gibi isimlerle anılan çenede, içeriğiyle pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Bazı yörelerimizde kahve için de kullanılan çenede, lezzetiyle de çok seviliyor. Peki çedene nedir? Çedenenin faydaları nelerdir? Çedene neye iyi gelir?
Çedene; fıstık familyasına mensup olan bir bitkidir. Farklı yörelerde; menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık gibi isimlerle anılır. Çalı türünde olan çedenenin meyvesi yaz aylarında olgunlaşır ve toz haline gelir. Meyvenin olgunlaşmış hali yeşil renktedir. Meyve vermediği diğer aylarda ise sadece çiçek açar. Meyvesi toplanırken ellere zeytinyağı sürülmesi gerekir. Aksi halde yoğun bir renge sahip olduğu için elleri boyar ve boya uzun süre çıkmaz. Toplanan meyveler güneşte birkaç gün kurutulur. Tadı antep fıstığını andırır. Kavrularak kuru yemiş şeklinde tüketilebilir. Ya da toz haline getirilerek menengiç kahvesi yapılabilir. Saplarında farklı boyutlarda yer alan lifler, kumaş yapımında kullanılır. Çedene; Türkiye’de daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da Elazığ, Gaziantep, Siirt ve Şanlıurfa illerinde yetiştirilir. Genel olarak sıcaklığı ve kuru toprağı daha çok sever.
Çedenenin Kalorisi Ve Besin Değeri Nedir?
5 gr Çedenede;
Kalori: 30 kcal
Yağ: 2,58gr
Karbonhidrat: 0,82mg
Protein: 1,04gr
Çedenenin Faydaları Nelerdir?
Çedenenin yapısında vücudun üretemediği, dışarıdan günlük olarak alınması gereken 9 farklı esansiyel amino asit yer alır. Aynı zamanda vücudun demir mineraline olan ihtiyacının yarısını karşılamaya yetecek niteliktedir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko, kadmiyum, selenyum, mangan mineralleri, A vitamini, C vitamini ve E vitamini, omega-3, omega-6 yağ asitleri, bitkisel protein, alfa tokoferol açısından zengin içeriğiyle vücuda birçok faydası bulunur.
Çedene Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Çedene kahvesi, soğuk kış aylarında ortaya çıkan kuru öksürük, balgam gibi hastalık belirtilerini yok eder. Aynı zamanda içeriğindeki mineraller ile boğazın yumuşamasını sağlar ve öksürüğe neden olan etkenleri ortadan kaldırır. Ses tellerinin deforme olması sonucunda ortaya çıkan sesin kısılmasına karşı ses tellerini iyileştirir.
Antiseptik özelliği ile boğazın kurumasını engeller. Göğüste hastalık sonucu oluşan hırıltıyı azaltır ve göğsün yumuşamasına yardımcı olur. İçerisinde yer alan bitkisel protein ağız kokusunun oluşumunu engeller. Nefesin ferahlamasına ve uzun süre güzel kokmasına yardımcı olur. İnsan vücudunun demir ihtiyacının büyük bir bölümünü içeriğinde barındıran çedene, bu sayede vücuda dinçlik katar, halsizlik, yorgunluk gibi sorunları ortadan kaldırır. Aynı zamanda vücudun daha kuvvetli olmasına yardımcı olur.