Çip krizi Bursa'da bir fabrikayı daha vurdu
Yıl başında bu yana devam eden küresel 'çip' krizi, hem küresel hem de Türk otomotiv sanayisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son olarak, Tofaş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Bursa'daki fabrikanın üretim faaliyetlerine 2 hafta süreyle ara verdiği belirtildi. Açıklamada, "Mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar fabrikamızda üretim faaliyetlerine ara verilecektir" denildi. Toyota, Honda ve Volvo gibi üreticiler de yaşanan çip tedariki sorunu nedeniyle birçok fabrikada üretimi durdurduklarını açıkladı
Küresel otomotiv endüstrisinde derinleşen çip krizi, markaların üretimlerinde kesintiye yol açmaya devam ediyor.
Yaşanan kriz, Türk otomotiv sanayisinde bir fabrikada daha üretime ara verilmesine yol açtı. Geçtiğimiz hafta Bursa'daki üretimine ara verdiğini açıklayan Oyak Renault'un ardından, bu seferde yine Bursa'da üretim yapan Tofaş faaliyetlerine geçici olarak ara verdiğini duyurdu.
Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) sabah saatlerinde yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz yıldan beri tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle otomotiv endüstrisi de dahil olmak üzere küresel ölçekte birçok sektörü etkileyen elektronik bileşen (mikroçip) tedarik sorunu yaşanmaktadır. Tofaş, ürünlerindeki yüksek teknoloji, giderek artan elektronik bileşim kullanımı ve dünya ile bütünleşik üretim sistemi sebebiyle söz konusu mikroçip tedarik sorunundan etkilenmektedir" denildi.
2 hafta süreyle üretim faaliyetlerinin askıya alındığının belirtildiği açıklamada, "Söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikamızda üretim faaliyetlerine ara verilecektir. Kararın etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla, üretime ara verilen süre içerisinde üretim tesislerinin bazı periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, şirketimizin üretim dışında kalan operasyonları faaliyetlerine devam edecektir" bilgisi paylaşıldı.
DÜNYADA BİRÇOK FABRİKADA ÜRETİM DURDU
Söz konusu kriz Türkiye haricinde dünyada da derinleşmeye devam ediyor. Son olarak, Japon üreticiler Honda ve Toyota, Kuzey Amerika'daki fabrikalarında çip tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle üretimlerine ara verdiklerini duyurdu.
Toyota'dan yapılan açıklamada, şirketin Kentucky, Batı Virginia ve Meksika'daki tesislerinde bir hafta süreyle üretime ara verildiği kaydedildi.
Verilen bilgiye göre, Toyota'nın ve Lexus'un Camry, Camry Hybrid, Avalon, Avalon Hybrid, RAV4 Hybrid, Lexus ES 350, Lexus ES 300h, Tacoma modelleri üretime verilen aradan etkilenecek.
Bir diğer Japon üretici Honda da, ABD ve Kanada'daki tesislerinde üretimi durduğunu açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, çip tedarikinde sorunlar, kış şartları ve COVID-19 salgınının üretime verilen 1 haftalık arada etkili olduğu kaydedildi.
Öte yandan, İsveçli Volvo'nun da ABD ve Çin'deki tesislerinde çip tedariki nedeniyle geçici olarak üretimi durduğu açıklandı.
OYAK RENAULT DA ARA VERDİ
Küresel otomotiv endüstrisinde yaşanan çip krizi Türkiye'de de etkisini gösterdi. Geçtiğimiz hafta Oyak Renault'tan yapılan açıklamada, şirketin Bursa'daki fabrikasında tedarik sıkıntıları nedeniyle üretimde kesintiye gidileceği belirtilmişti.
Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, yaşanan küresel kaynaklı elektronik bileşen tedarik sıkıntısı nedeniyle 15-22 Mart tarihleri arasında üretime ara vereceklerini duyurmuştu.
Öte yandan, araştırmalar dünyada birçok markanın üretimini etkileyen çip tedarikindeki krizin, sektörde binlerce adetlik kayıp yaratacağını ortaya koyuyor.
IHS Markit’in analizine göre, küresel otomotiv sektörünün çip tedarikinde yaşanan sıkıntı nedeniyle 2021'in ilk çeyreğinde 672 bin adet kayıp yaşayacağı öngörüldü. AutoForecast Solutions tarafından yapılan araştırmada ise, küresel otomotiv endüstrisinin çip tedariki nedeniyle yıl boyunca 964 bin adetlik kayıp yaşaması öngörülüyor.