Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hillary Clinton, Davutoğlu ile bir araya geldi | Dış Haberler

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile İstanbul'da bir araya geldi.

        Davutoğlu, uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubunun 4'üncü Toplantısı için Türkiye'de bulunan Clinton ile Sait Halim Paşa Yalısı'nda görüştü. Clinton'u yalıya gelişinde karşılayan Davutoğlu, konuk bakan ile el sıkışarak, görüntü alması için basına poz verdi. Basına kapalı görüşmenin ardından iki bakan, çalışma öğle yemeğinden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

        Davutoğlu, görüşmenin gündemi hakkında şöyle konuştu:

        "Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler dışında bölgemizdeki ve Ortadoğu'daki gelişmeleri konuştuk. Türkiye İsrail arasında ilişkilerde son yaşananlar da gündemimizde yer aldı. AB ilişkileri ve Kıbrıs'ta gelinen son aşamayı konuştuk. Teröre karşı uluslararası dayanışma ihtiyacını vurguladık. Bu doğrultuda Türkiye-ABD ilişkilerinin teröre karşı dayanışmada kullanılmasını vurguladık."

        Clinton ise Türk askerlerinin şehit olması sebebiyle üzüntüsünü dile getirdi:

        "Bu önemli tartışmalarda ülkemi temsil ediyor olmak mutluluk verici. Türk askerlerinin kaybı dolayısıyla taziye dileklerimi ifade etmek istiyorum. Türkiye ve ABD teröre karşı mücadele etmeye devam edecek. Bu konudaki işbirliğimiz asla sarsılmayacak. Türkiye bölgede demokratik geleneği temsil ediyor. Türkiye ABD'nin küresel sorunlarda ittifak yaptığı bir ülkedir.Türkiye ile ABD arasındaki büyüyen ekonomik ortaklık her iki ülke için enerji veriyor. Özellikle ticaret ve yatırımı daha fazla ilerletmek istiyoruz. İki ülke de girişimci. Yılın ilerleyen tarihlerinde önemli bir ekonomik toplantı yapılacak Türkiye'de ve Washington'da. Aynı zamanda Türkiye'deki üniversitelerle çalışıyoruz. AB üyeliğini tüm kalbimizle destekliyoruz. Türkiye'de çok canlı bir sivil toplum söz konusu. Bölgedeki diğer ülkeler açısından da Türkiye'den önemli dersler çıkacaktır. Bugünkü toplantımızda Libya, Suriye, Afganistan, Afganistan'daki Türk askerleri, terörizm ve bu bağlamda PKK'ya karşı atılacak adımları konuştuk."

        "MUHALEFET ÖRGÜTLENMESİNE İZİN VERİLMELİ"

        Clinton Suriye sorunu hakkında ABD'nin dışarıdan bir müdahalesinin olmadığını, gösterilerin Suriye hakının iradesi ile gerçekleştiğini belirtti:

        "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda önemli bir görüşme yaptık. Dün Suriye'de bugüne kadar yapılan en büyük gösterilerden birine tanık olduk. Suriye halkının reform özlemi dile getirildi. Ayrıca Suriye yönetiminin göstericilere karşı artan şiddetine de tanık olduk. Biz bütün ülkelerin muhalefet örgütlenmesine izin vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu ABD'nin yaptığı birşey değil, Suriye halkı kendi kaderini çizmek istiyor."

        Davutoğlu ise Suriye sorunu hakkında reformların şiddetsiz bir süreçle ilerletilmesini söyledi:

        "Halkın taleplerini göz önüne almayan bir siyasal sistemin yaşama şansı yoktur. Biz Suriye'de reform sürecini şiddetten uzak şekilde yönetilmemesini düşünüyoruz. Biz komşumuza reform sürecini bir an önce başlatmaları ve sivil halka karşı aşırı güç kullanmamalarını söyledik. Reform süreci çerçevesinde muhalefetin oluşması doğaldır. Muhalefet ve farklı görüşler örgütlenmeli. Tüm meselemiz Suriye'deki istikrarın güçlenmesi. Türkiye'deki toplantı Suriye'ye karşı bir tutum değildir. Şiddete çağrı yapmadığı sürece bu toplantılar yapılabilir. Umarım Suriye de reformları gerçekleştirerek bu süreçten başarıyla çıkar."

        "KIBRIS'TA 2004'TE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK"

        ABD Dışişleri Bakanı Clinton Kıbrıs'taki olası referandum hakkında ise şöyle konuştu:

        "ABD çok aktif bir şekilde 2004'te sunulan referandumu desteklemişti. Sonuç biraz hayal kırıklığı yaratmıştı. Bizce Kıbrıs'taki durum hiç kimseye fayda sağlamıyor. Yeniden BM liderliğinde ortak çabalar söz konusu ama Kıbrıs halkı kendisi bu zor kararı almak zorunda. Biz iki toplumlu çözüme ulaşılmasını istiyoruz. Bu BM'nin de söylediği birşey."

        Gül de dün akşam Clinton'u kabul etti

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u dün akşam Huber Köşkü'nde kabul etti. Köşkün bahçesindeki sohbette Gül ve Clinton'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik etti. Gül, Clinton ve Davutoğlu'nun bahçede yaptıkları sohbet sırasında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Daha sonra Gül, Clinton ve Davutoğlu bir süre görüştü. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

        HILLARY CLINTON PATRİKHANEYİ DE ZİYARET ETTİ

        Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret etti.

        Clinton'un ziyareti nedeniyle patrikhane ve çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Özel Harekat timleri de patrikhane çevresinde konuşlandırılırken, eğitimli polis köpeği eşliğinde basın mensuplarının kameraları da kontrolden geçirildi.

        Kalabalık bir araç konvoyu eşliğinde, oldukça gösterişli bir jeeple patrikhaneye gelen Hillary Clinton, yerden yüksekliğiyle dikkat çeken araçtan güçlükle inebildi. Clinton'un rahat inebilmesi için aracın önüne bir takoz konuldu.

        Basamak olarak takozun üstüne basan Clinton, araçtan inişinde Bartholomeos'un yardımcıları tarafından kapıda karşılandı. Clinton-Bartholomeos görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, konuğunu kapıya kadar uğurladı. Aynı şekilde takoza basarak araca binen Clinton, güvenlik önlemleri altında patrikhaneden ayrıldı. Bartholomeos da, konuğunu el sallayarak uğurladı.

        CLINTON, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD VE TÜMSİAD BAŞKANLARINI KABUL ETTİ

        ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Türk iş dünyasının temsilcileriyle biraraya geldi. Clinton, Türkiye ziyareti kapsamında bulunduğu İstanbul'da, Conrad Otel'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve Coca Cola Türkiye Başkanı Galya Molinas'ı kabul etti.

        Görüşmede, Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra Arap Baharı sonrasında özellikle Kuzey Afrika ile ilişkilerin geliştirilmesi için öncelik verilmesi gereken konular üzerinde durulduğu, Türkiye ile ABD arasında ve üçüncü ülkelerde yapılabilecek projelerin de değerlendirildiği öğrenildi.

        TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Clinton'a ''Yeni Başlangıçlar için Ortaklar–Türkiye'' girişimi tarafından geliştirilerek uygulanan projeler hakkında bilgi verdi. TÜSİAD Başkanı Boyner, MÜSİAD Başkanı Vardan ve TÜMSİAD Başkanı Sert de konuya ilişkin görüşlerini paylaştı.

        Yeni Başlangıçlar için Ortaklar Projesi'ne özel bir önem verdiğini belirten Clinton, bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmaları ilgiyle izlediğini ifade etti.

        ''TÜRKİYE'DE GELİŞMİŞ BİR SİVİL TOPLUM OLDUĞU AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR''

        Bu arada Clinton'un kabulünden önce iş dünyası temsilcileri, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Robert Hormats'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye'de girişimciliğin geliştirilmesi konusunda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bir sunum yaparak görüşlerini aktardı.

        Sunumun ardından konuşan Hormats şu görüşleri dile getirdi:

        ''Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik düzeyi, gerçekleştirilen projelerin içeriği ve hedef kitleye bakıldığında, Türkiye'de gelişmiş bir sivil toplumun olduğu açıkça görülmektedir. Türkiye, başta Kuzey Afrika ve Ortadoğu olmak üzere İslam dünyasına girişimciliğin geliştirilmesi için bir çok açından örnek olacak durumdadır. ABD ile Türkiye'nin ortak çalışma alanının sadece ikili ilişkileri değil, üçüncü ülkelerde de işbirliğini kapsaması gerekir.''

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ