İstanbul'a büyük müjde!
Ataköy-Yeşilköy arası yeşil alan, plaj ve yaya yolu olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kanun hükmünde kararnameyle aldığı ve kamuoyunda geniş tartışma yaratan imar planlarında re’sen değişiklik yapma yetkisini ilk kez Ataköy’deki TOKİ’ye ait arazi için kullandı. C Motelleri’nden Ayamama Deresi’ne kadar olan bölgede mevcut imar planı askıya alındı, bugüne kadar verilmiş ruhsat ve izinler iptal edildi, yeni yapılacak binalarda inşaat alanları yarı yarıya düşürüldü.
‘BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ’
Ataköy’de Ayamama Deresi’ne kadar uzanan sahilde 50 metre genişliğinde yeşil alan ve yaya yolu açılacak ve deniz kıyısında uygun yerlere plaj yapılacak. Ayamama Deresi de belediye tarafından ıslah edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile Bakırköy Belediyesi ve Kaymakamlığı’na gönderildi. Bakan Bayraktar, İstanbul’da düğmeye bastığı “çılgın” projesinin ayrıntılarını aralarında HABERTÜRK’ün de bulunduğu bir grup gazeteciye anlattı.
Bayraktar, toplam 422 bin 538 metrekarelik alanın bir kısmının gelir paylaşımı modeliyle satıldığını, bir kısmının da ihaleye çıkarıldığını belirtirken, kamuoyundan gelen tepkileri dikkate alarak bölgeye ilişkin tüm plan ve projeleri yeniden gözden geçirme kararı aldıklarını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla yapılan değişiklik çerçevesinde mevcut plan, proje işlemlerini durdurduklarını, ruhsat ve izinler ile kat irtifaklarını iptal ettiklerini bildiren Bayraktar, sahilde 50 metrelik yeşil alan yapacaklarını, yeşil alanın gerisindeki yapılaşma adalarında da yapılaşma yoğunluğunu azaltmak amacıyla emsali yarıya indireceklerini söyledi.
‘İSTEMEYEN ARSAYI GERİ VERSİN’
Yeşil alan içerisinde 10 metrelik yaya yolu olacağını ifade eden Bayraktar, isteyen vatandaşların buralardan denize girebileceğini, marina projesinin de gerçekleştirileceğini dile getirdi. Yapılaşma oranının yarıya indirilmesi dolayısıyla arazinin 124 bin metrekarelik bölümünü gelir paylaşımı modeliyle 850 milyon liraya alan yatırımcıları da mağdur etmeyecek bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Bayraktar, yapılaşma oranı yarıya inse bile daha kaliteli yapı inşa ederek daha iyi fiyata satabileceklerini söyledi. Bayraktar buna rağmen yatırımcıların artık arsayı istemediklerini belirtmeleri durumunda dava açabileceklerini veya arsayı kendilerine iade edebileceklerini belirterek, “İstemeyen arsayı geri versin. Şimdi iki misli fiyata satabiliriz” dedi.
SURLARDAN FLORYA’YA KADAR
Bayraktar, Topkapı surlarından Florya’ya kadar yeni bir düzenleme yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, belediyelerle konuştuklarını, mimari açıdan uygunsuz olan, kent siluetine aykırı ne varsa yıkacaklarını anlattı. Bayraktar, İstanbul’un turizmde cazibesini artırabilmek için marina yatırımlarına ihtiyaç olduğunu, bu nedenle Ataköy’deki marina yatırımından vazgeçilmeyeceğini bildirdi.
Ahmet KIVANÇ / ANKARA / GAZETE HABERTURK