Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Brexit Türkiye ekonomisini nasıl etkiler? - İş-Yaşam Haberleri

        İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrası Avrupa piysaları başta olmak üzere küresel piyasalarda bir panik havası yaşanmaya başladı. Piyasalar açısından oluşan bu karamsar tablonun ne kadar süreceği, önümüzdeki günlerde yaşanacak yeni gelişmelere göre netlik kazanacak.

        Peki bu süreçlerden Türkiye ekonomisi nasıl etkilenecek? Avurpa'da yaşanabilecek olası bir durgunluk Türkiye'yi nasıl etkiler? Herkesin merak ettiği bu soruları HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ olarak işin uzmanlarına sorduk...

        "OLASI BİR DURGUNLUK DIŞ TİCARETİMİZİ OLUMSUZ ETKİLER"

        İntegral Menkul Değerler Araştıra Müdürü Tuncay Turşucu, Birleşik Krallık'ta Brexit sonrası alınan AB'den ayrılma kararını ve Türkiye ekonomisi üzerine etkilerini değerlendirdi.

        Brexit'in Avrupa'da yaşanacak olan olası bir durgunluk nedeniyle Türkiye açısından en önemli etkisinin dış ticaret rakamları üzerine olabileceğini belirten Turşucu, "İngiltere ve Avrupa Birliği Türkiye ihracatı için çok önemli bir pazar olduğunu hatırlattı. Turşucu şöyle devam etti:

        "Fed'in Brexit sonucu sonrası fazileri artırma ihtimalinin ortadan kalktığı bir senaryoda ise Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde kısa vadede olumlu bir hava oluşabilir. Fed'in faiz hamlesi yapmadığı bir ortamda petrol fiyatları da yeniden düşmeye başlayabilir. Türkiye gibi enerjisini ithal eden ülkelerde enerji fiyatları dolayısıyla dış ticaret rakamlarında bir miktar iyileşme görülebilir. Piyasalardaki faiz baskısı ortadan kalkacağı için bir miktar destekletici bir etki olabilir. Ancak, Avrupa ekonomisi için bir durgunluk söz konusu olduğunda buradan bir fırsat çıkarmak pek mümkün değil. Sonuç olarak bu ülkeler ile aynı gemideyiz ve Türk ticareti için buralar çok önemli bir pazar. Orta ve uzun vadede bu durgunluk bize çok net bir şekilde olumsuz yönde sirayet edebilir."

        "DOLARDAKİ ARTIŞLAR BİR REFLEKS HAREKETİ"

        Piyasada oluşan rakamları da değerlendiren Turşucu, dolardaki ve altındaki bugün yaşanan hareketleri refleks tepki olarak yorumladı. Bu haeketlerin yanıltıcı olabileceğini de hatırlatan Turşucu, "Dolar için 2,92 seviyelerinden +/- 3 kuruş aralığındaki seviyeleri dolar için kalıcı seviyeler olarak görüyoruz ve 2,80 liranın altına inmesini beklemiyoruz. Altın için ise büyük resimde hala düşüş grafiğinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Altında anlamlı bir artış trendi için 1350 dolar üzerinde kalıcı olmasını beklemek gerekiyor. Ancak o zaman 1500 dolar seviyelerinden bahsedebiliriz." şeklinde konuştu.

        ÇINAR: SONUÇ DERİNDEN ETKİLEYECEK

        Brexit Referandumunun Türkiye Ekonomisi üzerindeki etkilerini yorumlayan ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar da, Brexit'i Türkiye'nin ihracat rakamlarını etkileyebilecek bir gelişme olarak değerlendirdi. Çınar'ın yorumları şöyle:

        "Uzun ve duygu yüklü bir referandum süreci sonrası Britanya trajik bir şekilde oyunu AB’den ayrılma yönünde kullandı. Referandumun finansal piyasalar üzerindeki kısa süreli etkisini bir kenara bırakacak olursak bu kararın sonuçları Dünya ve Türkiye ekonomisini derinden etkileyecek.

        FED'İN FAİZ TAVRI TÜRKİYE'Yİ RAHATLATACAKTIR

        Neredeyse İhracatının yarıya yakınını AB ülkelerine yapan Türkiye referandum sonrası oluşacak belirsizliğin tüketici tercihlerine yansıması halinde AB’ye ihracat tarafında kayıplar yaşayabilir. Diğer yandan Brexit sonrası oluşan belirsizliğin dünya ticareti üzerinde olumsuz bir etki oluşturma ihtimali FED’i atacağı adımlarda temkinli olmaya zorlayacaktır. FED’in Brexit nedeniyle güvercin tavrını koruması diğer gelişen ülkelerle birlikte Türkiye’yi de rahatlatacaktır. Brexit sonrası Türkiye AB ilişkilerinin geleceğine dönük belirsizliklerin ekonomi üzerine etkileri sınırlı kalsa da muhtemel siyasi etkileri olacaktır."

        ERKAN: BORSA 66 BİNE DOĞRU AÇILABİLİR

        Kapital FX Araştırma uzmanı Enver Erkan ise oluşan kriz ortamında Türkiye'nin pozitif olarak ayrışableceğini düşünmüyor. Erkan'ın yorumu şöyle:

        Muhtemelen Avrupa Merkez Bankası, genişleme programını artırmak ve uzatmak zorunda kalacak. Fed’in de böyle bir ortamda faiz artırması çok zorlaşır. Bize yansıması ise şimdilik bir küresel risk fiyatlamasıdır. Ekonomik etkisi ise daha çok Avrupa üzerinden dış ticaret hacmi kanalıyla olur. Brexit süreci ne kadar yumuşak olursa, piyasaların seyri açısından o kadar hayırlı olur. Ancak taşlar yerinden oynadı, bazı şeyler eskisi gibi olmayacak.

        Türkiye açısından senaryolar son derece karışıktır. Şu anda küresel risklerden pozitif ayrışacak bir ortama sahip olduğumuzu düşünmüyorum. En önemli çekincelerimden birisi de, Avrupa’da düşen alım gücünün ihracata, bu kanal üzerinden de büyümeye yapacağı baskının Merkez Bankası’nın ana odak noktasını “büyüme görünümü”ne çevirmesidir. TL cinsi varlıklar böylesine bir para politikası eğiliminden zarar görebilir, çünkü enflasyon uzun vadede düzelmiş bir gösterge görünümü sergilememektedir. Kısa vadede ise kurda yine belirleyici olacak enstruman dolar endeksi olacaktır. Brexit’in faydasından çok zararı olur, kurda yukarı yönlü baskının devam etmesini bekliyorum. 2016’nın son bölümünde 3 – 3,10 aralığına yerleşebilir. Borsa İstanbul’da ise; Brexit gerçekleşmeseydi 82.500 – 85.000 aralığına doğru ilk etapta; üst bandı 88.000 olabilecek bir hareket beklentim mevcuttu, ancak negatif senaryo gerçekleştiği için ben bu sefer 71.500 - 70.000’e doğru bir baskı beklemekteyim. Daha uzun vadeli riskleri de işin içine katarsak bu aralık 66.000’e doğru da açılabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ