Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Osmanlı dönemi 1822'de büyük Antakya (Hatay) depreminde aynı senaryo yaşandı! Türkiye'nin en büyük depremleri
        7

        EN AZ 20 BİN KİŞİ ÖLDÜ

        Deprem nedeniyle Halep, Antakya, Ayıntab ve havalisinde en az 20.000 kişi ölmüş, bir o kadarı da yaralanmış veya sakat kalmış, binlerce ev yıkılmış ya da oturulamaz hâle gelmiş, 5-6 köy tamamen yok oldu.

        8

        HIRSIZLIKLAR BİLE GÖRÜLDÜ

        Deprem ve ardından gelen artçıların neden olduğu zarar hesaplanamıyordu. Buna bir de Arap eşkıyaların doymak bilmez açgözlülükleri de eklenince güvenlik tamamen ortadan kalkmış, yöneticilerin aldıkları önlemler bile hırsızlık ve yağma olaylarını tamanen engelleyememişti.

        9

        Neredeyse yılın en sıcak döneminde gömülemeyen çok sayıdaki ceset çevreye koku ve öldürücü mikroplar yaydığından şehrin sakinleri mal ve mülklerini kurtarma ümidi olmaksızın isteksiz bir şekilde ikamet ettikleri yerleri terk ederek ve başka yerlere göç etmeye mecbur kaldı.

        10

        KOLERA BAŞ GÖSTERDİ

        Üstelik imkânlar son derece kısıtlıydı ve hayatta kalmayı başarabilenlerin ne başlarını sokabilecekleri barınakları ne de yiyecekleri vardı. Bu da yetmezmiş gibi salgın hastalıklar da baş göstermişti. Eylül ayında havanın aşırı sıcaklığı azalır azalmaz bu defa kolera salgını başlamıştı. Hastalık çok geniş bir alanda etkisini göstermiş, hatta Urfa’da bile görüldü.

        11

        Havaların soğuması ile birlikte koleranın önlenmesi yönündeki umutlar gerçekleşmeye başladı, artık bu bulaşıcı hastalık insanlar için öldürücü boyutunu yitirmişti. Veba da soğuklar sayesinde önce hız kesti, ardından da durduruldu.

        Kaynak: Sakarya Üniversitesi - 1822 Halep-Antakya Depremi ve Bölgeye Etkileri

        Fotoğraflar: Ajans - Tarihi fotoğraflar temsilidir (iStock)

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ