Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Esin Övet Issız bir adaya düşmüş gibi, yalnız, hissiz ve uzakta
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sosyal medya platformu Instagram engellendi. Sebep; milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması.

        "Fenomenler panikte, şirketler strateji değiştirecek, kim ne yapıyor, nerede geziyor? Şimdi bilmem ne ne yapıyor? VPN indirelim mi, indirmeyelim mi? Hangisi güvenli, hangisi değil?" diye diye ve daha fazlasının söylendiği koca bir gün geçirildi ve görünen o ki, geçirilmeye devam edecek. Çünkü Instagram hala yok ve akıbeti de belli değil.

        Uyanır uyanmaz ilk iş Instagram'a bakan bir ahalinin panik ile geçirdiği ancak kimileri için "Eee benim Instagram hesabım yok ki bana ne!!!" dediği kimisinin de, "Issız bir adaya düşmüş gibi yalnız, hissiz ve uzaktayım" diye bunalıma girdiği kocaman bir günü geride bıraktık.

        Kendi adıma öncelikle Instagram sadece artık "Geziyorum, giyiyorum, dolaşıyorum" mantığından çok uzaklaşmış bambaşka bir yer haline dönmüştü. Evet kimisi hala "Geziyorum, dosta düşmana kendimi gösteriyorum" tadında da takılıyordu ve hatta kendini fotoşop kurbanı yapıp el aleme rezil edip, tanınmak için kendini şekilden şekle sokan, marka kıyafetleri göstere göstere paylaşan, business uçak biletini, araba kullanırken saatini, kahve içerken yüzüğünü gösteren insanların aksine “Instagram”ın yarar sağladığı çok alan da yok değildi. Artık Instagram'da bu tipler ciddiye alınmıyor öncelikle küçük esnafın kendini tanıtabildiği, en başta ev hanımlarının kendi yaptığı ürünleri sattığı, deprem zamanı birçok kişiye ulaşılabildiği, kaybolan hayvanını bulabildiği, sesini duyurabildiği kocaman bir alan haline dönmüştü. Ve hatta turizm acısından ciddi katkı sağladığı da bir gerçekti. Yani artık "Infulencerler, para kazanan ünlüler, kendini ünlü yapan tipler, şaklabanlardan" kısmen uzaklaşmıştı. Evet var, hala varlar ama onların artık eskisi gibi çok popülerliği kalmamıştı.

        Fakat olan oldu!!!

        Ya da beklenen şey gerçekleşti diyelim.

        Zaman zaman Instagram'a ulaşılma sorunu yaşandığında gözler hemen infulencerlara çevriliyordu tıpkı önceki gün gibi. Ve "Şimdi ne yapacaklar?" deniyordu. Hatta Instagram'a engel yaşandığı günlerde, "E şimdi siz alt yapısı olmayan ve sadece Instragram sayesinde tanınan, para kazanan insanlar ne yapacaksınız?" diye çok yazı yazdık, eleştirdik, didikledik. Şu anda da genel kanı bu yönde. "O tipler ne yapacak" olarak düşünülebilir.

        Belli ki, uzun bir süre veda edeceğiz Instagram'a. Keza birçok kişi VPN indirmeyecek ve kullanmayacak. Şirketler strateji değiştirecek. Ünlüler ve siyasiler yerel gazetelerden ya da diğer platformlardan yardım alacak ve kullanmaya başlayacak. Artık yediğini, içtiğini, gezdiğini değil daha anlamlı ve daha mantıklı şeyler paylaşacak.

        Yukarıya kaydır dönemi için bambaşka alanlar yaratılacak ve aranacak.

        Keza hayat "Dur bir kare fotoğraf paylaşayım da para kazanayım"dan çok daha fazlası.

        Ama yok "Ben para kazanmıyorum gezelim, görelim, öğrenelim, kim ne yapmış, nerede dolaşmış, şu anda nerede. Bilmem ne tatiline gideceğim dur bir bakayım nasılmış" diye gezinenlerdenseniz işte o tayfaya da yapacak bir şey yok. Eskisi gibi; eşten, dosttan, gazetelerden, diğer mecralardan öğrenmeye çalışacaksınız.

        Gerçekten keşke sadece sahte tiplerin platformu sadece laf sokmak, kötülük yapmak için kullananların yok olduğu silindiği bir karar çıksaydı. Fake hesapların tamamen yok olduğu. Gerçek kimlikleri ile ancak sayfalara bakılabilir özelliğinin olduğu bir uygulama olsaydı. O daha çok memnun ederdi.

        Tamamen kapanması üzdü.

        ***

        Herkesin merak ettiği; Instagram tipleri ne yapacak?

        Gün içinde en merak edilen konu da buydu en başta bahsettiğim gibi. Onlara mini bir tavsiye;

        -Biraz geri çekilin.

        -Az biraz düşünün.

        -Instagram olmazsa ben yaparım?

        -Nasıl kendimi gösterir, duyururum.

        -Hatta başkalarının hayatları bu kadar umursamaktan nasıl vazgeçerim.

        -"Fake hesap açarak başkalarına iftiralar atıyordum şimdi nereden saldıracağım" diyen sen, bence sen de az biraz kendini dinle. Düşün "Ben nerede hata yaptım, neden mutsuzum. Bak şimdi bu da gitti elimden" de.

        -Instagram'da fotoğraf paylaşmak dışında benim başka hangi yeteneğim var" diye uzun uzun düşün.

        -Filtresiz bir hayata kendini alıştırmaya çalış.

        -Özüne, ailene, sevdiklerine dön.

        -Fake hesap ile gizli gizli izlediğin güzel ve kaliteli hayatı sen de yaşayabilirsin. Düşün!!!

        -Oku, izle, keyif yap.

        -Başkalarının hayatlarına özenme, kendi hayatını inşa et.

        Bu da aslında tam zamanı ve gerekli bir sınav. Keşke bu sınav "Yasak" ve "Yasakçı" zihniyeti ile olmasaydı da kendiliğinden olsaydı. Bu sebeple Instagram açılana kadar kendini bu konuda eğit.

        Ve şöyle ki!!!

        Bir gün her şey yok olabilir. Ve ben kendimle kalabilirim. İşte o zaman etrafıma inşa ettiğim gerçek iş, dost, arkadaş beni ne kadar mutlu ediyor.