Dünya bu görüntüyü konuşuyor!
Siz olsaydınız ne yapardınız?
ABD'de metroda trenin altında kalan 58 yaşındaki Ki-Suck-Han'ın 'ölmeden önceki anının' fotoğraflanması tartışma yarattı. Adamı kurtarmayı denemeyip fotoğraf çeken fotoğrafçıya da kareyi manşetine taşıyan The New York Post gazetesine de tepki yağıyor.
Amerika ’da yayımlanan tabloid gazete ‘The New York Post’ manşetine taşıdığı haber yüzünden eleştiri yağmuruna tutuldu. Manşette, metroda trenin altında kalarak ezilen 58 yaşındaki Ki-Suck-Han’ın ölümüne saniyeler kala çekilmiş fotoğrafı yer alıyor. ‘Ölüme Mahkum’ başlığıyla manşete taşınan haber nedeniyle The New York Post’a ve fotoğrafı çeken Umar Abbasi’ye tepki yağdı. Times Meydanı yakınlarındaki bir metro istasyonunda gerçekleşen olayda, Ki-Suck Han metronun altında kalarak yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, Han’ın etraftakileri rahatsız eden bir kişiyi sakinleştirmeye çalışırken kimliği belirsiz olan bu kişi tarafından raylara itildiğini söyledi.‘Serbest fotoğrafçı’ Umar Abbasi’nin ölüm öncesi Han’a yardım etmek yerine ‘an’ı ölümsüzleştirme’yi tercih etmesi tartışma yarattı.
Twitter ’da yaşanan yoğun tartışmalarda kullanıcılar, The New York Post’u iğrenç ve etik dışı olmakla suçladı. Gazete ise yaptığı savunmada Abbasi’nin ‘trene doğru koştuğunu ve görevliyi uyarmak için sürekli olarak flaşını yakıp söndürdüğünü’ belirtti. Atlantic Wire’dan Alexander Abad-Santos, savunmayı eleştirerek, “Flaşla kondüktörün dikkatini çekmek hatta kendisini bu yolla kör etmek, metronun peronuna asılı halde duran bir insana yardım etmenin yolu gibi görünmüyor” dedi.
New York Post’un manşete taşığı kare, Afrika ’da açlıktan ölmek üzere olan bir kız çocuğunun ve hemen arkasında onu ‘yemeyi’ bekleyen bir akbabayla beraber çekildiği, 1994 Pulitzer ödüllü ‘o’ fotoğrafı akla getirdi. Fotoğraflardaki ‘kurbanların’ ölüm şekilleri farklı olsa da ‘anı ölümsüzleştiren’ fotoğrafçılar, aynı ‘soğukkanlılığın’ izlerini taşıyor.
Umar Abbasi'den açıklama
Fotoğrafın sahibi Umar Abbasi gelen tepkilere anlam veremediğini belirterek olayın nasıl yaşandığını anlattı:
"Metroyu beklerken birden itişip kakışma sesleri duydum. O sırada trenin geldiği anonsu yapıldı ve bir anda metro raylarına düşen birini gördüm. Bir anda koşmaya başladım, kameramın ayarları bile yapılmamıştı ve rastgele fotoğraf çekip flaş patlattım. O anki tek düşüncem ve amacım kondüktörün flaşları farkedip treni durdurmasıydı. Neyi görüntülediğimin bile farkında değildim, sadece yaklaşmakta olan trene bakıyordum."
"Her şey çok çabuk oldu. Tren 22 saniye içinde adama çarptı. O sırada adamı raylara iten kişi bana doğru koşuyordu ve beni de aşağıya itecek diye korktum. Olayın gerçekleştği noktaya oldukça uzaktım ve ne yaparsam yapayım yetişemezdim. Ben ona yetişene kadar tren çoktan adama çarptı ve olayın yakınındaki hiç kimse adamı yukarı çekmek için hamlede bulunmadı."
"Sürekli kafamda dönüp duran şey ise adamın hiç yardım için bağırmamış olması. Hiç yardım istemedi, hiç sesi çıkmadı. Laura Kaplan adında genç bir doktor vardı. Hemen yardıma geldi ama yapılacak bir şey yoktu ama yine de çabaladı. Bir anda herkes video ve fotoğraf çekmeye başladı. Ben onlara geri çekilmeleri için bağırdım çünkü doktor işini yapamıyordu ve doktor bana teşekkür etti."
"Olaydan sonra fotoğraflara bakmadım bile, çünkü fotoğraf çektiğimin bile farkında değildim. Daha sonra ofise geldiğimde hafıza kartını bilgissayara taktım ve dedektifler fotoğrafları incelemeye başladı. Ben ise fotoğraflara çok sonra, gece baktım ve kalbim yerinden fırlayacaktı. Çok üzücü bir andı benim için."
"Fotoğraflara gelen tepkiler beni çok şaşırttı. Koltukları başından beni eleştiren insanları dikate almayacağım çünkü onlar olay anında orada değildiler. Olsalardı ne yapacaklarını bilemezlerdi. Benim kamerayı kurup, ayarlarını yapıp fotoğraflar çektiğimi sanıyorlar. Ben halbuki trene doğru koşuyordum. Asıl üzücü olan şu ki olaya yakından tanık olan kişiler vardı ve hiçbiri adamı yukarı çekmek için hamle yapmadı. O insanları fotoğraflarda da görebilirsiniz. Gerçek şu ki yetişemezdim, eğer imkanım olsaydı yardım ederdim ama tren benden çok daha hızlıydı."
"Onu raylara ittim ve trenin çarpmasını izledim"
Ki Suk Han'ı tren raylarına iterek ölümüne sebebiyet veren kişinin 30 yaşındaki evsiz Naeem Davis olduğu belirlendi.
Davis polise verdiği ifadede olaydan sonra orada durup trenin adama çarpmasını izlediğini söyledi.
Davis durumu kendi açısından, "Beni yalnız bırakmasını söyledim fakat o beni rahatsız etmeye devam etti ben de onu kendimden uzaklaştırmak için ittim" diye açıkladı.