Ramazan ayında oruç açarken neden hurma tercih edilir?
Müslümanların bir ay boyunca oruç ibadetini gerçekleştirdiği Ramazan ayında birçok gelenek hala yaşatılıyor. Bunlardan birisi de renkli iftar sofralarında yer alan hurma. Ayrıcalıklı ve kutsal bir yere sahip olan hurma genellikle oruç açarken ilk tüketilen yiyecek oluyor. Peki, hurma neden oruç açarken tercih ediliyor?
RAMAZAN SOFRALARINDA HURMANIN YERİ AYRIDIR
Dünya genelinde birçok Müslüman Ramazan ayında orucunu hurma ile açmaya özen gösteriyor. Aynı zamanda oldukça şifalı olan bu yiyecek, genellikle Ramazan'da en sık tüketilen besinlerden birisi oluyor.
Müslümanlar için Ramazan ayında orucu hurma ile açma geleneği Hz. Muhammed'in söylediği sözlere dayanır. İslam literatüründe Hz. Muhammed, “Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir" dediği söylenir.
HZ. MUHAMMED'İN SÖZLERİ HURMAYI KUTSAL KILMIŞTIR
Bununla beraber yine Hz. Muhammed yine hurmayla ilgili "Müminin sahurunun hurma ile olması, ne güzeldir. Oruçlu hurmayla iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir" sözleri kaynaklarda yer alır.
Bu nedenle Ramazan ayında hurma iftar ve sahur sofralarında özel bir konum kazanır.
SON DERECE FAYDALI BİR BESİNDİR
Dini ve kültürel değerinin yanı sıra hurma son derece faydalı bir yiyecektir. Bazı çalışmaların ortaya koyduğu verilere göre hurma özellikle kalp hastalıklarına ve mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Ayrıca hem protein hem de karbonhidrat bulundurduğu için son derece enerji kaynağı olmasından dolayı yüksek lif ve tokluk sağlar.