Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Parkinson'dan kurtulmak hayal değil!, Doç.Dr. Sabri Aydın, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi | Sağlık Haberleri
        1

        "Hareket bozuklukları hastalarının tedavisinde 'derin beyin stimülasyonu' sisteminin kullanılması, bu hastaların tedavisinde dönüm noktası oldu. Hastaların tedavi seçenekleri artık daha çok. Eskiden ilaç ile tedavi edilebilen kısım, bir süre sonra tedaviye dirençli olmaya başlarken, diğer kısım ise 'bu kadar oluyormuş' denip hayatlarını düşük standartlarda sürdürmek zorunda kalıyordu. Hastalığa bağlı oluşan istenmeyen sonuçlar çok daha fazlaydı."

        2

        Parkinson hastalarının %70 i bu yöntemle fayda görüyor!

        "20 sene önce kullanılmaya başlanan DBS sistemi ile hastalar artık daha güvenli ve konforlu. Pilin kullanımı sonrası parkinson hastaları yaklaşık %70 fayda görüyor. Bu hastaların birçoğu daha az ilaç kullanıyor ve ilaca bağlı yan etkiler daha az görülüyor. Uzun dönemde hastalığın kötüleşmesinin geciktiği ve hastalığa bağlı istenmeyen etkilerin daha az görüldüğü biliniyor. Hastalar daha rahat mobilize olabildikleri ve kendi yaşamlarını daha rahat devam ettirebildikleri için sosyal olarak hem kendileri, hem de aileri daha rahatlar."

        3

        "Bu hastalar yıllardır toplum dışında yaşamışlar. İyi seçilmiş ve ameliyat edilmiş hastalar yaklaşık %60 oranında fayda görüyor. Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan ve etraflarında her zaman yardımcı birine ihtiyaç duyan hastalar yaklaşık 9 ay sonra fiziksel olarak daha yeterli hale geliyor. Daha rahat mobilize edilen ve de ortak yaşama daha fazla katılan hastalar daha mutlu."

        4

        Yaşama kaldığı yerden devam etmek!

        "Titreme hastalığı olan hastaların bir kısmı giderek kötüleşir ve ellerini/kollarını rahat kullanamaz, bardakla su içemez, çatal-bıçak ile yemek yiyemez hale gelirler. Ameliyata uygun hastalarda başarı yaklaşık %90 dır. El titremeleri tama yakın geçer ve yaşamlarına kaldıkları yerden devam ederler."

        5

        "Son zamanlarda özellikle tedaviye dirençli depresyon ve takıntı bozukluğu hastalarında DBS sistemi uygulanmaya başlandı. Eldeki veriler bu hasta grubunda da oldukça iyi cevap alındığını gösteriyor. Yıllarca toplum dışında yaşamış insanları tekrar yaşama kazandırmak önemli olsa gerek."

        6

        Bu 'mutlu' tablo ancak iyi seçilmiş hasta grubunda geçerli…

        "Sonuçta da yapılacak olan bir ameliyat ve bir takım riskleri de var. Ama tecrübeli bir ekip tarafından ameliyat edilen hastaların da elde edecekleri faydayı düşünürsek terazinin ameliyat yönünde olduğu görünüyor."

        7

        "Bu bir nörolog, bir beyin cerrahı, bir psikiyatrist, bir psikolog ve firma görevlisi tarafından oluşturulan bir konsey tarafından yürütülen bir operasyon. Ameliyattan fayda göreceği öngörülen hastalara beyine takılan elektrik ileten kablonun cilt altına yerleştirilen pil ile bağlantısının yapılması ameliyatıdır. Beynin özelleşmiş merkezlerine konulan elektrodlar elektrik uyarı ile varolan bulguları yok etmeye çalışır."

        8

        "Ameliyat sonrasındaki pil ayarının oturması yaklaşık 6 haftayı bulur. Uzun sayılacak ve hem hasta, hem de ameliyatı yapan doktor için zahmetli olan bu ameliyatın sonrasında hastalar yeni çıkan şarjedilebilir pillerle yaklaşık 9 sene sorunsuz idare olur. Sonrasında yapılacak kısa ve günübirlik bir ameliyatla pil değişimi yapılır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ