Balkabağının faydaları saymakla bitmiyor
Yemeği, çorbası, tatlısı... Balkabağının her hali damak tadını mest ediyor. Peki ya faydalarını biliyor musunuz?
Yurtdışında da oldukça sık tüketilen balkabağı ülkemizde de özellikle kış aylarında tatlısı yapılarak yenilmektedir. Balkabağının çorbası bile yapılıyor, ancak maalesef tadı herkese hitap etmiyor. Kabak tatlısı yanında cevizle birlikte oldukça masum tatlılardan biri. Çünkü kesinlikle faydası çok fazla! İşte balkabağının faydaları ve faydalarından yararlanmanın farklı yolları...
Mineral bakımından çok zengin
Potasyum, bolca demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir.. Özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.
Doğal ve çok güçlü bir antioksidan
Balkabağı, çok yüksek miktarda beta karoten içerir ve beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Eşinize, çocuklarınız ve kendiniz için harika bir besin kaynağı olan balkabağını kış aylarında bolca tüketin.
Düşük Kalorili bir lif kaynağı
Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde ve diyetlerde de önemi büyüktür. Kabızlık ve Hemoroid problemi olan kişiler için doğru adres olduğu kesin.
Çok iyi bir A vitamini kaynağıdır
A vitamini deri ve hücre yapısı için çok önemlidir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır
Kuruyan ciltlere birebir
Son yıllarda kozmetik kremlerin içerisinde sıkça kullanılmaya başlanan balkabağı ilgileri üzerine çekti. İçerdiği beta karoten cildin yenilenmesini sağlar, lekeleri azaltır ve cildi serbest radikallere karşı korur. Siz de bebek gibi yumuşacık bir cilde sahip olmak istiyorsanız balkabağından şaşmayın.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Bir su bardağının üçte biri kadar Balkabağı tüketilirse günlük çinko ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar ki çinko ise saç dökülmesini önler. Prostat büyümesi ve kemik erimesi başlangıcı olanlar mutlaka tüketmeli
Bal kabağının içerdiği bir diğer antioksidan olan zea-xanthin, ultra-viyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardım eder. Bu da ileri yaşlarda oluşabilecek ve körlüğe kadar varabilecek makuler dejenerasyon hastalığının önüne geçer.
Şimdi sizlere kışın nemsiz kalan cildiniz için bir balkabağı maskesi önerisi:
2 çay kaşığı püre haline getirilmiş balkabağının içerisine yarım çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı yağsız süt ilave ederkek iyice karıştırın. Karışımı ince bir tabaka halinde yüzüne sürün ancak göz altlarınıza değdirmeyin. Yaklaşık 15 dakika yüzünüzde beklettikten sonra, yüzünüzü ılık suyla yıkayın, narin bir şekilde havlu ile kurulayın ve nemlendirici sürün. Gözeneklerinizin açılacağını göreceksiniz.