Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Selahaddin Eyyubi kimdir? Selahaddin Eyyubi anılıyor

        Eyyubiler Mısır ve Suriye SultanıSelahaddin Eyyubi, ölümünün 824. yılında çeşitli anma etkinlikleriyle anılıyor. Peki Selahaddin Eyyubi kimdir?

        SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR?

        Selahaddin Eyyubi, 1138 yılında Irak'ın Tikrit şehrinde doğdu. Babasının vali olarak atadığı Baalbek ve Şam'da büyüyen Selahaddin Eyyubi, ayrıcalıklı bir çocukluk geçirmedi ve iyi bir eğitim aldı.

        Sadece askeri eğitimler değil, aynı zamanda dini derslere de merak saldı. Öte yandan sanat ve ilim ile uğraştı. Selahaddin Eyyubi'nin biyografisini yazan El-Wahrani, O'nun astronomi, Öklid geometrisi, matematik ve aritmatik konularında uzman bir kişi olduğu belirtti.

        Mantık, felsefe, sosyoloji, fıkıh ve tarih öğrenen Eyyubi, Eğitim hayatını Şam'da yer alan Dar'ul Hadis'ten mezun olarak tamamladı.

        REKLAM

        26 yaşında iken, amcası tarafından eğitilmek için kendi hizmetine alındı. Mısır'ın güçlü aşiretlerinden Ruzzaiklerin ele geçirilmesinde Fatımi halifesinin yanın savaştı. Ardından Haçlılar'ın elinde bulunan Bilbeis şehrini ele geçirmek için görev aldı.

        Amcasıyla birlikte katıldığı savaşlarda üstün başarılar gösterdi. Kaleye saldıran Mısır haçlılarını Selahaddin'in ordusu durdurdu ve kaleyi savundu.

        Selahaddin Eyyubi, 49 yaşındayken Kudüs'te kurulu olan Kudüs Kralı'nı ve ordusunu Hıttin'e kadar getirmeyi başardı. Kuyularıyla ünlü olan Hıttin şehrindeki kuyuları boşalttı ve düşmana bir damla bile su bırakmadı.

        Hıttin'e günlerce yürüyüş sonrası gelen Kudüs ordusu, 4 Temmuz 1187 tarihinde tükenmiş ve bitkin bir şekilde Selahaddin'in ordusu ile karşılaştı. Hıttin Muharebesi'nde Selahaddin, Kudüs Kralı'nı ve haçlı ordusunu yenmeyi başardı.

        Müslümanlar tüm Kudüs'ü ele geçirmeye başladı ve 3 ay içindeAkka, Betrun, Beyrut, Sayda, Nasıra, Gaman, Caesarea, Nablus, Yafa ve Aşkelon ele geçirildi.

        Selahaddin Eyyubi, 88 yıl Frankların elinde kalan Kudüs'e 2 Ekim 1187'de teslim alarak ele geçirdi.

        REKLAM

        Kudüs'ün düşmesiyle sarsıntıya uğrayan Batılılar, yeni bir Haçlı seferi için çağrıda bulundu ve Üçüncü Haçlı Seferi çok sayıda büyük soylu ve ünlü şövalye ile birlikte üç ülkenin krallarını da savaş alanına çekti.

        İngiltere Kralı I. "Aslan Yürekli" Richard, hiçbir sonuca ulaşamadı ve Haçlılar Doğu Akdeniz'de sadece güvensiz bir toprak parçasını ellerinde tutabildiler.

        Selahaddin Eyyubi, 1193 yılında hayata 55 yaşında gözlerini yumdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ