Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Netflix’in en çok yatırım yaptığı film türü aksiyon gibi görünüyor. İsimleri A sınıfı Hollywood prodüksiyonlarıyla anılan yıldızların başrolde olduğu Netflix aksiyonlarının sayısı giderek artıyor. 14 Ağustos Cuma günü seyircilerle buluşan ‘Proje’ (Project Power) de bunlardan biri…

Başrollerinde Jamie Foxx ve Joseph Gordon-Levitt’in oynadığı ‘Proje’nin hikâyesi, ilgiye değer bir çıkış noktasına sahip. Kullananlara geçici süreliğine süper güçler veren mucize bir hap var. Hapı alan herkes farklı süper güçler kazanıyor. Ama ‘Hap nereden ve nasıl geliyor?’ sorusu son bölümlere kadar yanıtlanmıyor. Bunun yerine hemen aksiyona geçiyoruz.

Filmin ilk sahnesinde tanıdığımız Biggie (Rodrigo Santoro), hapı genç torbacılar üzerinden yayıyor New Orleans’a ve şehir kısa sürede kaotik bir suç dalgasının etkisine giriyor.

Üç ana karakterimizden biri, lise öğrencisi ‘torbacı’ Robin (Dominique Fishback)… Derslerle arası iyi olmayan ve kendini rap müziğiyle ifade eden Robin, sağlık sigortası olmayan diyabet hastası annesine bakmak için güç hapı satıyor. Ama hapı kullanmaktan yana değil. Gördüğü ve yaşadıklarından sonra ‘Güç benden uzak dursun’ diye düşündüğü belli… Robin’in sadık müşterilerinden biri, üstlerine çaktırmadan hap kullanan polis memuru Frank (Joseph Gordon-Levitt)… Robin’i sokaklardaki belalardan kurtarmak isteyen Frank’in amacı, hap kullanan suçlulara karşı eşit şartlarda mücadele etmek… Jamie Foxx’un canlandırdığı Art ise başlangıçta hedeflerini anlayamadığımız gizemli bir yabancı olarak dahil oluyor öyküye…

Senaryosunu Mattson Tomlin’in yazdığı ‘Proje’ye bir süper kahraman filmi olarak bakmak mümkün… Hapı alan herkesin farklı süper güçler kazanması itibarıyla ‘X-Men’ serisini akla getiriyor. Ama ‘X-Men’ serisinde olduğu gibi, süper gücün anlamını çok yönlü olarak sorgulayan bir film olduğunu söylemek imkânsız.

‘Proje’ başka bir yanıyla narkotik suçlara odaklanan uyuşturucu konulu filmleri andırıyor. Hap, biyolojik bağımlılık yapmıyor belki ama kullananların çoğunda psikolojik bağımlılığa neden olduğunu anlıyoruz. Öte yandan, aşırı doz dahil olmak üzere tehlikeli bir alışkanlık… Ama ‘Proje’ süper güce bağımlılık ve sonuçları üzerine bir film değil kesinlikle…

Aslında ‘süper güç hapı’ hikâyesinin gidebileceği çok yer var… Sözgelimi, hapı kullananların yaşadıkları fiziksel dönüşüm üzerinden, David Cronenberg tarzında hayli etkili bir biyolojik gerilim filmi olabileceğini hissediyorsunuz. Kaldı ki, ‘Proje’nin özellikle metamorfoz sahnelerinde etkili olduğu anlar içerdiğini inkâr edemem. Sadece bu sahneleri itibarıyla bile ‘Proje’nin altan alta trajik sonuçlara yol açan madde bağımlılığı konusunda bir film olduğu söylenebilir. Soylu amaçlar için kullanan iyi adamları saymazsak hap, biyolojik anlamda bedeni deforme eden tehlikeli bir madde olarak gösteriliyor filmde.

‘Proje’ özellikle ilk yarısında, derinleşmeye uygun tüm bu temaları ve konu başlıklarını akla getiriyor ama son tahlilde, düz ve tanıdık bir ‘iyiler kötülere karşı mücadele eder’ filmi olmanın ötesine geçemiyor.

Ayrıca, ‘korunması, kurtarılması gereken genç kız karakterler’ gibi klişeler öyküyü yavanlaştırıyor. Bir aksiyon filminin kalitesinin biraz da ‘kötüler cephesi’nin iyi yazılmasıyla ilgili olduğunu düşünürüm. Burada ise son derece düz ve yavan karakterler var…

‘Proje’nin artılarına gelirse öncelikle oyunculuk diyebilirim. Jamie Foxx, Joseph Gordon-Levitt, oyunculukları ve starlık kumaşlarıyla filme belirli bir kalite getiriyorlar. Gordon-Levitt’in Robin’in annesini sorgulayan iki polise yaptığı şov sahnesi akılda kalıcı…

Robin’i canlandıran genç Dominique Fishback’in de filmin artı yanlarından biri olduğunu düşünüyorum. Film boyunca süren fon müziğini bir yana bırakırsak Robin’in rapçi kişiliği üzerinden inşa edilmiş müzikal bölümlerin filme çok olumlu bir katkısı var. Genç Robin’in iyi bir rapçi olduğunu, kendisine ve başkalarına kanıtlamaya çalıştığı sahneler akılda kalıcı. Özellikle de okul sahnesi… Yeri gelmişken, Robin’in rap şarkılarının Chica tarafından yazıldığını belirtelim.

2010’da ‘Catfish’ belgeseliyle sinema dünyasına giriş yapan, o tarihten bu yana birlikte çalışan iki yönetmen Henry Joost ve Ariel Schulman, ‘Paranormal Activity’ serisinin üçüncü ve dördüncü filmlerine imza atmışlardı. Gişe hasılatıyla akıllarda kalan suç dramı ‘Nerve’ ve korku ağırlıklı ‘Viral’in ardından ‘Proje’yle bu kez bir bilimkurgu aksiyonuna imza atıyorlar.

Filmi çok sevmedim ama Joost ve Schulman’ın özenli, sağlam ve teknik anlamda iyi çalışılmış bir aksiyona imza attıklarını inkâr edemem. ‘Proje’, prodüksiyon kalitesi, özel efektleri ve karanlıktan hiç vazgeçmeyen görüntüleriyle belirli bir seviyeyi tutturmakta zorlanmıyor. Daha çok süper güç hapı içenlerin yaşadığı çatışmalar üzerine kurulu bir aksiyon… Karakterlerin yaşadığı tehlikeler itibarıyla gerilim ağırlıklı birçok sahnesi de var. Sonuçta, sürükleyici ve oyalayıcı bir aksiyon bekliyor sizi…

6 /10

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar