Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Arkadaşım Berto anlatıyor: “Önceki gün iki kişi bomboş bir barda bilgisayarlarımızla çalışıyorduk. İçeride hiç kimse yoktu. Biz bar tezgahında oturuyorduk, barmen ve garsonlar da maskeliydi. Zaten mekan boş diye orada çalışmaya karar verdik. Ertesi gün barmenin COVID-19 testinin pozitif olduğu ortaya çıktı, şimdi karantinadaymış. Arkadaşım da test oldu, o da pozitif. Ben kendimi iyi hissediyorum ama evden çıkmayacağım.” Cumartesi günü iptal olan programlarımdan sadece bir tanesiydi bu. Berto test olmadı, çünkü New York’ta en az iki saat soğukta beklemek gerekiyor test olmak için. Bazı işyerleri çalışanlarına testi zorunlu kılıyor, ama bunu kendilerine ait vakitlerde yapmalarını istiyorlar. İnsanlar işlerinden izin alamayıp ailelerinden çaldıkları vakti kuyruklarda geçiriyor. Belediye test merkezlerinin yaygınlaştırılacağını söyledi, çünkü pandeminin zirvesinde bile böyle kuyruklar yoktu.

Berto’yla buluşmamız iptal olunca Cumartesi gecesi sinemaya gitmeye karar verdim. Evimin 20 dakika ötesinde bir salon var, orada da “Licorice Pizza” oynuyordu 21:40’ta. Biraz geciktim ama ne yağan ne yağmayan soğuk ve berbat bir havada salona vardım. Vardım ama sinema kapı duvar. Bütün seanslar iptal. Hafta sonu personel eksikliğinden dolayı trenler de uzun aralıklarla işliyordu, o yüzden eve yürümeye karar verdim. Yol üstünde hafta içi bile boş olduğunu görmediğim bir barın kepenk indirdiğini fark ettim. Eve dönerken de denk geldiğim tek kalabalık hala o saatte bile azalmayan test kuyruklarıydı.

KAPANMALAR BAŞLADI

Şu anda Omicron ülkedeki vakaların yüzde 73’ünün müsebbibi, henüz pandeminin zirve aylarındaki kadar kötü değil durum ama hızla yayılıyor. Bu hafta Noel tatili başlıyor, insanlar aileleriyle görüşecek. Bu yüzden insanların abartılı tedbir alması anlaşılabilir. Çarşamba günü New York’tan aktarma yapacak bir arkadaşım da uçağını değiştirdi son anda. Çünkü ne olur ne olmaz diye burada görüşeceği insanları tehlikeye atmak istemiyor. Hemen hemen bütün üniversiteler bahar sömestrine kadar yine bilgisayar başından eğitime geçti, ilkokul ve liseler artan vaka sayıları yüzünden kapanmaya başladı, okullarda spor ve müzikal faaliyetler iptal edildi. Daha birkaç ay önce açılan ve zar zor kendini toparlayan Broadway yine perde indiriyor. ABD’nin en önemli komedi programı “Saturday Night Live” canlı müzikal performans olmadan, seyircisiz, sınırlı kadroyla yayın yaptı. Apple ofise dönüşleri sonsuza kadar erteledi.

Ve benim aklım 12 Mart 2020 tarihine dönüyor.

O Perşembe günü aniden insanlar marketlere hücum etmiş, ofisler kapanmış, insanlar evden çalışacakları – ve bunun en fazla birkaç hafta süreceğine inandıkları – bir hayata başlamıştı. O akşam bir performans gösterisine gidecektim, biletlerimiz yanmasın diye yine gitmeyi düşünürken iptal geldi.

O gün hepimiz eve kapandık ama durum bugünkü gibi değildi. Bu kadar çok tanıdığım pozitif çıkmıyordu, hatta kapanma uzadıkça bir ara “Sahi bu virüse kimler yakalanıyor?” diye kuşkulanmaya başlamıştım. Her akşam televizyon ekranında vaka ve ölü sayıları artıyor ama yakın çevremden hiç kimseden haber gelmiyordu. Şimdi iki günde bir tanıdığım ya da tanıdığımın tanıdığı ya virüse yakalanıyor ya da yakalanmış biriyle bilmeden vakit geçiriyor. Belki o günlerde insanlar test sonuçlarını paylaşmak istemiyordu damga yememek için. Tom Hanks ilk pozitif ünlü olarak insanları rahatlatmaya çalışmıştı.

Bugünlerde sosyal medyada pozitif olduğunu duyuranlar var. Artık pozitif testin olumsuz imaj algısı da kalktı sanki, çünkü çok fazla kişi yakalandı. Eski başkan adayları Elizabeth Warren ve Cory Booker da testi pozitif çıkan aşılılardan.

KİMSE BİLMİYOR

Tıp dünyası bir yandan bu kadar çok yayılmanın aslında iyi bir gelişme olabileceğini söylüyor. Daha fazla insana yayılıp daha hafif hastalığa neden olursa virüsün etkisini kaybedeceğini söylüyorlar. Öte yandan Anthony Fauci’nin üç dozun bile Omicron’a karşı etkili olamayacağı açıklaması kafa karıştırıyor. Benzer şekilde Uğur Şahin de yeni bir aşı formülünün geliştirilmesini gerektiğini ima eder gibi konuşuyor. Tek umut ışığı Moderna’nın – ABD’de kullanılan üçüncü aşı markası – üçüncü dozunun araştırmalarda yeni varyanta karşı etkili olduğu. Amsterdam’ın dört hafta boyunca yeniden kapanmaya gitmesi de endişe verici. Pandeminin başlangıcında ABD’nin Avrupa’yı iki hafta geriden takip ettiği söylenirdi. İki hafta sonra burası da kapanacak mı? Belli değil, çünkü Joe Biden açıklamasını bugün (Salı) yapacak. Neden Salı’ya kadar beklediği ayrı bir merak konusu. Tatil haftasında yeni kısıtlamalar ve seyahat uyarıları açıklanacak.

Sonuçta hiç kimse tam olarak emin değil yeni varyanttan. Kapanmalarla yayılma önlenmeye çalışılıyor, politikacılar ilk baştaki hataları yapmamak için daha tedbirli davranıyor. Şu anda görünen bu belirsizlikte yılbaşını pek çok kişinin evde geçireceği. Ama her an her şey değişiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar