Emeklilikte Fransa'ya takılanlar
Paris
Fransa’da grev ve protesto hayatın doğal akışının bir parçası, ama bugüne kadar etkisini bizzat yaşamamıştım. Okullar kapalı, benzin istasyonları çalışmıyor, trenler aksıyor, uçaklar ya rötarlı ya da iptal oluyor. Cumartesi günü ülke bazında yine büyük katılımlı protesto bekleniyor. Paris sokakları da normale oranla daha boş, cafe’ler daha sakin. Yine turistler var, Louvre’ın önündeki kuyruk uzun ama eskisi gibi değil. Sendikalar hayatı durma noktasına getirene kadar direnmeye kararlı. Hayat tam olarak durmadığı için önümüzdeki günlerde inatlaşmanın süreceğini tahmin etmek mümkün.
Hükümetle Fransa halkını karşı karşıya getiren temel konu emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılması. Cumhurbaşkanı Macron’un seçim vaatlerinden biri buydu. İnsanlar artık daha uzun yaşıyor, dolayısıyla uzun vadede erken emekliliğin ekonominin sırtına yük olabilme ihtimali var. Macron ayrıca emeklilikte özel statüyü de kaldırmak istiyor. Örneğin eskiden trenlerin işlemesi için kömür atan ve doğal olarak ağır şartlarda çalışan demiryolu işçileri daha erken emekli olabiliyordu. Ama şimdi aynı demiryolu işçileri trenlerin yürümesi için sadece birer düğmeye basıyor. Macron’un paketinde herkes aynı şartlarda emekli olacak. Protestolarda en çok bağıranlar ve grevin en fazla ulaştırma sektöründe etkisini göstermesi şaşırtıcı değil.
POPÜLİST BİR VAAT
Araştırmalara göre Fransız halkının çoğunluğu bu değişikliğe karşı, hatta birçoğu daha da erken emekli olmak istiyor ve geride kalan kaliteli 12 yılı—insanın hastalıkla ve yaşlılığın etkisiyle boğuşmayacağı süre olarak hesaplanıyor—en iyi şekilde geçirme peşinde.
Fransızlar gelişmiş başka ülkelerin aksine çalışmayı hayatın merkezine koyan bir millet değil. Entelektüel gelişim ve yaşamdan tat almayı daha fazla önemsiyorlar. Burası hala dünyada en çok kitap okunan, televizyonlarda prime time’da entelektüel tartışmaların yapıldığı ülkelerden biri.
Macron ise seçimden önce açık açık emeklilik reformunu vaat edip, seçimi de kazandığı için bu değişikliğe halkın onay verdiğini iddia ediyor. Buna karşılık iki turlu sistemde aşırı sağ iktidara gelmesin diye Macron’un seçildiğini söyleyenler var. Geçmişte bir başbakan emeklilik yasasının birkaç hükümeti devirecek kadar tehlikeli bir konu olduğunu söylemişti. Eğer Fransa’daki inatlaşma sürerse Macron’un şimdi görev yaptığı ikinci dönemi de elinin kolunun bağlandığı bir iktidar olacak.
Fransa’da şu anda erken emekliliği gerektirecek bir bütçe açığı yok, belki ileride olabilir. Tam da bu yüzden hükümet şimdiden önlem almak istiyor; zaten emeklilikle ilgili atılacak olumlu-olumsuz her adımın sonucu uzun vadede alınacak. Bunu Türkiye’de de sık sık tartışılan ve seçim vaadi olarak sunulan emeklilik yaşı değişiklerinden anlayabiliriz.
Emeklilik yaşı sadece Fransa’nın konusu değil, Avrupa ve ABD’den çok daha erken emekli olunan Türkiye’de de bu seçime gidilirken iktidarın ve muhalefetin vaatlerinden biri. Muhalefetin baskısıyla iktidar emeklilikte yaşa takılanlar meselesini seçim yatırımı olarak hayata geçirdi. Her iki Cumhurbaşkanı adayı da bundan dolayı oy bekliyor.
Genç nüfusa sahip Türkiye’de sigortalılığın başlangıcına göre 55 yaşında bile emekli olmak mümkün. Çok destek bulan EYT’ye göre kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaşında emekli olmak mümkün. İnsanların ömrünün uzadığı, 50’nin yeni orta yaş sayıldığı bir dünyada aktif hayattan çekilmeyi anlamak zor. Popülist olan ve halkın talep ettiği her zaman doğru değildir.
Avrupa’nın pek çok yerinde, çalışkanlıklarıyla tanınmayan İtalya (66-67), Yunanistan (67), İspanya (65 artı üç ay) gibi Akdeniz ülkelerinde bile emeklilik yaşı Fransa’dan ve Türkiye’den yukarıda. Fransa’nın en büyük rakibi Almanya’da emeklilik yaşı 66 ve 67. Türkiye bu kadar zengin bir ülke değil.
DEMİREL’İN MİRASI
Erken yaşta emekli olacak insanlara ödenecek para yeteri kadar zengin olmayan Türkiye’nin bütçesine fazladan bir yük olduğu gibi uzun vadeli başka sonuçları da var. Türkiye’de emeklilik çoğu zaman aktif hayattan çekilip eve kapanmaya yol açıyor. Fransa’da olduğu gibi kaliteli bir 12 yıl ya da entelektüel gelişim gibi bir argüman da Türkler için söz konusu değil. Çalışma hayatından erken ayrılmak insanı âtıl kıldığı gibi bu hareketsizlik yine devlete yük olabilecek sağlık sorunlarına da yol açıyor. Yapacak işi olmayan emekliliklerin ve yaşlıların sürekli doktora veya bankaya gittiğini kendi etrafınızdan da gözlemlemişsinizdir herhalde.
Emeklilik yaşı seçim kazanmak için siyasi partilerin bol keseden dağıttıkları bir vaat. Ekonomiye sonuçları hissedilmeye başladığından epey bir zaman geçmiş oluyor, bedelini de başka hükümetler ödüyor. Geçmişte Süleyman Demirel tam üç kere düşürdü emeklilik yaşını. 1968’de 38-43’e kadar düşmüştü hatta. 1992’de yaptığı değişiklikle yaş şartı aranmaksızın kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı dolduranlar emekli olabildi. Bu da kurnaz ailelerin çocuklarını doğar doğmaz sigortalandırmasının önünü açtı. Bu sayede Türkiye’de emekli sayısı pek çok Avrupa ülkesinin toplam nüfusunu bile geçti. Bugün Demirel diye birisi yok, pek çok kişi Türk tarihine damga vurmuş bu ismi bile hatırlamıyor. Ama Türkiye hala ekonomik olarak güçlü bir ülke değil, hala gelişmiş değil ve hala emeklilik yaşı bir seçim vaadi. Fransa’daki grevi takip ederken bir yandan da Türkiye’yi düşünmemek mümkün değil.
- Konserler, ünlüler, paralar6 dakika önce
- Trump oligarklar rejimi kuruyor2 gün önce
- Baklavacı asla sadece baklavacı değildir4 gün önce
- Bir eski eroinman Amerika'nın patates kızartmalarını düzeltecek mi6 gün önce
- First lady Elonia1 hafta önce
- Seçimi kazandıran podcast sunucusu1 hafta önce
- Aradığım Çin lokantası Erdoğan'a komşu çıktı1 hafta önce
- Kamala olarak girdi, Kemal olarak bitirdi1 hafta önce
- Anneciğim erkeklik elden gidiyor2 hafta önce
- Çöplük gibi kriz2 hafta önce