Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

GEÇEN mayıs ayında Orlando'da, RIM'in çiçeği burnunda CEO'su Thorsten Heins bir salon dolusu programcı, gazeteci, uygulama geliştirici ve dünyanın dört bir yanından gelmiş cep telefonu operatörü üst düzey yetkilisiyle coşkuyla tanıtmıştı yeni BB işletim sistemini.

Blackberry 10, şirketin tüm dertlerine derman olacaktı.

Siyaz boğazlı kazak giyen, adına Steve Jobs derler bir yiğit meydane çıkıp "Ahanda bu telefonu değiştirecek şey" diye iPhone'u tanıttığında kimse olayların buralara geleceğini tahmin etmiyordu.

Ama sadece iPhone da değil, Google'ın Android sistemi de bir kara gölge gibi çöktü şirketin üzerine.

DEDİKODU ÇOK

Sonra bir de üzerine RIM'in en sağlam kalesi olan Enterprise Server çöküp küresel bir hizmet kısıtlaması söz konusu olunca işte bugün durduğumuz noktaya geldik. Her şeye derman olacak bir işletim sistemi olarak piyasaya sürüldüğünde Blackberry satışlarını yeniden eski mutlu günlerine döndürmesi beklenen 10'un çıkışı ertelendi.

Normalde bu yılın son çeyreğinde tanışacaktık yeni işletim sistemi ve onunla birlikte gelen yeni Blackberry cihazlarla.

Ama geçen hafta yapılan anonsla çıkış tarihi gelecek yılın ilk çeyreği olarak değiştirildi.

Bu öylesine muallak bir tarih ki eğer ocak başıysa benim gibi markanın hayranları tarafından makul karşılanabilecek bir süre. Ama eğer mart sonunu bulursa bu şirket için ekstra sıkıntı anlamına gelebilir.

Bu beklenmedik gecikme, kaderi zaten pamuk ipliğine bağlı gibi duran şirket için onlarca ilginç dedikodunun su yüzüne çıkmasını sağladı.

Çok ilginç iddialar var. Bir iddiaya göre bir kısım şirket hissedarı, RIM'in bölünüp satılması için bir hareket geliştirmeye çalışıyor.

Hatta Microsoft'un, e-posta sistemini satın almak için devreye girdiği, yeni cihazlarda 10 yerine Microsoft 8 işletim sisteminin kullanılması için de teklif verdiği öne sürülüyor.

Öte yandan e-posta servisinin satılıp cihazların Android işletim sistemiyle satılması için Google'dan da teklif geldiği yönünde dedikodular var.

Hatta Google cephesi bu fikre çok sıcak baktığını açıklamayı da ihmal etmedi. Şirket şimdilik bu iddiaları ne yalanlıyor ne de doğruluyor.

Ama öte yandan gelen en sağlam dedikodu ise CEO Thorsten'in hissedarları sakin tutmaya çalışıp şirketin bu son şansını kullanması ve yeni işletim sistemiyle yeni cihaz grubunun piyasaya çıkması için gerekli ortamı yaratmaya çalıştığı yönünde olanı.

SON ŞANS

Firmanın 5000 çalışanın işine son vereceğini açıklaması ve ilk üç ayda 518 milyon dolar zarar beklentisi haberleri de bu süreci iyice zorlaştırdı.

Çünkü tüm bu kötü gidişe ve küresel satış problemlerine rağmen RIM'in kasasında hâlâ 2.2 milyar dolar nakit ve Android ile iPhone'dan çok daha başarılı çalışan e-posta servisi hizmeti var.

Kendi adıma eğer CEO, yönetim kurulunda çıkan çatlak sesleri bastırabilirse firmanın son bir şansı olabilir diye düşünüyorum.

Çünkü kişisel olarak tecrübe etme imkânı bulduğum yeni işletim sistemi ve kurulu olduğu yeni telefon, pazardaki parlak ürünlerle rekabet gücüne sahip bir cihaz gibi görünüyordu.

Ayrıca o toplantıya katılan uygulama geliştiricilerin heyecanı ilk kez Blackberry'nin uygulama zengini olabileceği sinyalleri veriyordu.

Belli ki bunca kötü haberin üzerine şirket yeni işletim sisteminden emin olmak istiyor.

Ama bu erteleme, zaten çizilen karizmayı daha da fena çizdi. Mike Lazaridis'in beş yıl önceki vizyonsuzluğu ve kibri bugünkü CEO'yu zor bir kararla karşı karşıya bırakmış durumda.

Yani fotoğraf artık hiç olumlu değil. Herhangi bir satış kararı kimseyi şaşırtmayacaktır. Yine de Blackberry e-posta servisi olmazsa birçoğumuzun hayatı nasıl zorlaşacak düşünmek bile istemiyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar