Bitişik binalarda meydana gelen "Çekiçleme Etkisi" nedir? Tehlikeli midir?
Depremler sırasında sadece hasarlı binalar yıkılmıyor. Sağlam bir binanın yanındaki binaya çarpması halinde domino taşı yıkılabiliyor veya hasar alabiliyor.
Ülkemizde meydana gelen depremler nedeniyle birçok insanın evleri hasar gördü ve yıkıldı. Vatandaşların pek çoğu binalarının hasarlı olup olmadığını merak ediyor. Ancak bununla beraber bir diğer risk faktörü oluşturan etken bitişik binalar.
Binalar sağlam olsa bile bitişik oldukları için birbirlerine çarparak hasar verebiliyor veya yıkılmasına neden olabiliyor.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde binaların hepsi çürük değildi, bazı evler bitişik olduğu için hasar gördü. Birbirlerine çarpan binalarda "Çekiçleme Etkisi" oluşuyor ve depremin şiddeti binalarda daha fazla hissedildi.
ÇEKİÇLEME ETKİSİ NEDİR?
Türkiye diğer evlerde sıra ev sistemi yaygın. Bazı caddelerde evler sıra sıra dizilmiş şekilde inşa edilmiştir. Çekiçleme Etkisi bu binalarda görülüyor. Büyüklüğü yüksek olan depremler, yüksek binaların sallanmasına neden oluyor.
Ancak depremin etkisi ile sallanan binalar yıkılmayacak olsa bile birbirlerine çarpmaya başlıyor ve Çekiçleme Etkisi ortaya çıkıyor.
ÇEKİÇLEME ETKİSİ NASIL GİDERİLİR?
Çekiçleme Etkisi'nin görüldüğü binalar arasında yeterli mesafenin konulması gerekir. Böylelikle bitişik binalara izolatör sistemi de yapılabilir.