Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Boris Yeltsin öldü VİDEO

        Rusya'nın, Sovyetler Birilği'nin dağılmasından sonra ilk devlet başkanı olan Boris Yeltsin'in bugün hayatını kaybettiği bildirildi.

        YELTSİN'İN DANS ŞOVU YELTSİN'İN CLINTON'LA KAHKAHASI

        Kremlin'den yapılan açıklamada, Yeltsin'in neden dolayı hayatını kaybettiği belirtilmezken, Rus City FM radyosu Yeltsin'in kalbinin aniden durması üzerine öldüğünü duyurdu.

        ÇİFTÇİNİN OĞLU DEVLET BAŞKANI

        Boris Nikolayeviç Yeltsin, 1 Şubat 1931'de Sverdlovsk'ta doğdu. Rus kökenli bir çiftçinin oğlu olan Yeltsin, inşaat mühendisliği öğrenimi gördü.1961'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi”ne girdi. Parti içinde hızla yükselerek Sverdlovsk bölgesi parti birinci sekreterliğine getirildi. Mihail Gorbaçov'un Sovyetler Birliği devlet başkanı oluşundan hemen sonra Moskova'ya çağrıldı. Nisan 1985'te Komünist Partisi Merkez Komitesine seçildi. Ekim 1985'te de Moskova Parti Teşkilatı Şefi oldu. Kısa zamanda kamuoyunun güvenini kazandı. Aynı zamanda Politbüro'ya da girdi. Yegor Ligaçev ile anlaşmazlığa düştü. 1987'de Gorbaçov tarafından görevden uzaklaştırıldı. Şubat 1988'de partiyle ilgili bütün yetkileri elinden alındı. İnşaat bakan yardımcılığına tayin edildi.

        GORBAÇOV'LA MÜCADELE

        Mart 1989'da Moskova'da % 89,6 oranında oy alarak SSCB Halk Temsilcileri Kongresine seçildi. Mayıs 1990'da Gorbaçov'un isteğine aykırı olarak Rusya Federasyonu Komünist Partisi başkanlığına getirildi. Haziran 1991'de Rusya Federasyonu başkanlığına seçildi.

        Siyasi reformların yanısıra, ekonomik konularda da reformlara giden Yeltsin, 2 Ocak 1992'de yürürlüğe girecek olan yüksek oranlı fiyat artışları hususunda halktan ve parlamentodan destek istedi. Rusya parlamentosundan olağanüstü yetkiler aldı.

        DİKTATÖR YETKİLERİ

        8 Aralık 1991'de Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya cumhuriyetlerinin devlet başkanları Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) kuruluşunu ilan ettiler. 21 Aralıkta geri kalan 12 Cumhuriyetin 11'i de BDT'ye katıldı. Yeltsin Gorbaçov'la birlikte BDT'nin yıl sonunda Sovyetler Birliğinin yerini alacağını açıkladı. Ancak Gorbaçov 25 Aralık 1991'de devlet başkanlığı vazifesinden istifa etti. Ordunun komutasını eline alan Yeltsin, Birleşmiş Milletlere Sovyetler Birliğinin Güvenlik Konseyindeki yerini Rusya Federasyonunun alacağını bildirdi. Nükleer füzelerle ilgili fırlatma şifrelerine el koydu. İdarede ABD'yi örnek alan Yeltsin başkanlık vazifesini de kendinde topladı. 1993 yılında Parlamentoyu asker kullanarak dağıttı. Seçimler yapıldı. Böylece Yeltsin konumunu daha da güçlendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ