Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Serdar Ali Çelikler'den Fenerbahçe Olympiakos maçı yorumu: Boş basın toplantılarını bırak ve... - Futbol Haberleri
        1

        GÜNTEKİN ONAY: ZAAFLARA CEZAYI KESTİLER

        Fenerbahçe bu sezon yenik duruma düştüğü ikinci maçı da kaybetti. Başakşehir’den sonra Olympiakos maçı da gol atmadan mağlubiyetle sonuçlandı. Bu durum tesadüf değil. Fenerbahçe, yüksek efor ve tempo gerektiren; iki ceza alanı arasında topun çok fazla gidip geldiği bir futbol oynuyor. Bu sistemde kenarlarda oynayan Ferdi ve Samuel’e taşıyamayacakları kadar büyük yük biniyor.

        2

        Mert hakan çok gayretli ve çalışkan. Rakip ceza sahasına hücuma destek için de sık sık gidiyor ancak kaybedilen toplarda da bu kez Luiz Gustavo yalnız kalıyor. Bu ikilinin kötü görünmelerinin nedeni çok geniş bir alanı kontrol etmek zorunda kalmalarından kaynaklanıyor. Süper Lig’de bu tip zaaflara ceza kesebilecek kalitede takım ve oyuncu az. Ancak Olympiakos’ta Tiquinho ve Camara, kalite ve hızlarıyla Fenerbahçe’yi hemen her atakta zor durumlara düşürdü.

        3

        Dün gece Szalai, transfer olduğundan beri en kötü maçını çıkarttı. rossi’nin varlığı hissedilmedi. Enner Valencia, Olympiakos savunmasını zorlamaya çalıştı ancak o da tek başına kaldı ve etkili olamadı. Altay, kurtarışlarıyla takımını ayakta tutmaya çalışsa da O da bir yere kadar direnebildi. Pereira’nın Olympiakos’u iyi tanıdığını düşünmüştük ancak kaptan Bouchalakis’ e hiç tedbir almadı ve kaptan takımını orta alanda hiç rahatsız edilmeden bir maestro gibi yönetti. Enseyi karartmaya gerek yok. Fenerbahçe, Antwerp maçlarından en az bir 4 puan çıkartıp grupta iddiasını sürdürecektir. (HÜRRİYET)

        4

        MUSTAFA SAPMAZ: YOL UZUN

        Dengede başlayıp dengede giden maçın ilk yarısında tabelayı Szalai'nin baskıda kaybettiği top belirledi. Bu gol, planı kontra atak olan Olympiakos'u iyice topun arkasında ve kendi sahasında bıraktı. Fenerbahçe yerleşik savunmayı topa tempo vererek ve defanslarıyla orta sahaları arasına dip paslarla bozabilirdi. Bunu da yapamayınca, topa sahip ancak etkisiz bir takıma dönüştü. Buna rağmen devrenin sonunda Rossi ile gol fırsatı yakaladı. Bu pozisyon ikinci devre Fenerbahçeli futbolcuların neyi yapması gerektiğini gösteren örnek ataktı.

        5

        İyi oynadığımız dakikalarda gelen gol, takımın odağını da dağıttı. Defansta yakın oynamadıkları Olympiakoslu futbolcular da cezayı kesti. Fenerbahçe'nin savunmada diş gösteren takımlara karşı topu kullanma becerisini geliştirmeli ki, zaafları görünür olmaktan çıksın! Gerçekçi olmak gerekirse, maçın basın toplantısındaki "Avrupa Ligi Şampiyonu olacağız" dememi mi bekliyorsunuz? Biz gelişen bir takımız" sözünün ne kadar doğru olduğunu gösteren bir maç oldu. Fenerbahçe gruptaki fırsatlar kovalarken gelişmeye odaklanmalı. (AKŞAM)

        6

        ÖMER ÜRÜNDÜL: SAVUNMAMIZ ÇARESİZ KALDI

        F.Bahçe dün geceki kritik Avrupa Ligi maçında ne yazık ki ağır bir yenilgi aldı. Çok erken bir skor dezavantajına düşüldü. Bundan sonra kötü senaryo sahnelendi. Olympiakos takım halinde topun arkasına geçip iyi yerleşimli bir alan daraltan savunma kurgusu uyguluyordu. F.Bahçe'nin kadro yapısı itibariyle en önemli rahatsızlığı bu tip savunmalara karşı set oyununda yetersiz kalması. Ligde Sivasspor ve Başakşehir maçları bu konudaki en canlı örnekler.

        7

        "Artık bundan sonraki maçlara bakılacak. F.Bahçe'nin en sağlam yeri üçlü defansı dün gece çaresiz kaldı. Çünkü futbolda önemli olan takım savunması. Bütün riskleri göze aldığınızda yüzleri dönük geniş alanlı kontrataklarda defans oyuncuları bir şey yapamaz. Dün gece üç gol yemesine rağmen övgüyle bahsedebileceğim tek futbolcu kaleci Altay. Olympiakos'un da futbol açısından hakkını verelim. Attıkları 3 gol de çok güzeldi" (SABAH)

        8

        HAŞİM ŞAHİN: BU SKOR PEREIRA'NIN ESERİ

        Pereira'ya hep saygı duydum. İnandığı sistem ve tercihlerine de. Ancak bu saygım gerçekle inatlaşmasını kapsamıyor. Tamam, bir sisteme inanmak ve onda ısrar etmek özgürlüğü hakkı var teknik direktörlerin. Ancak sınıf teknik direktörler biraz da esnek olmalı, başında bulunduğu kadronun neyi başarıp başaramayacağını, kadrosunun daha çok hangi sistemle kapasitesinin karşılığı olan performansa ulaşabileceğini öngörmek sorumluluğu da var.

        9

        "FENERBAHÇE'YE YAŞATTIĞINIZ HEZİMET"

        Üçlü savunmayla oynamak heyecan verici bir sistem. Ama bu sistemle oynamanın ve başarılı olmanın olmazsa olmazı iki bekinizin ekstra yeteneğe, bitmez tükenmez enerjiye sahip olmasını zorunlu kılar"

        10

        "Taviz vermek, esnek olmak bazen zorunluluktur Sayın Pereira. Ne ayıp ne günahtır bu. Oysa kimi zaman taviz ve esneklik sizi esenliğe çıkarabilir pekala. Umarım sizi zenginleştirir Şükrü Saraçoğlu'nda Olimpiyakos karşısında Fenerbahçe'ye yaşattığınız bu hezimet. (FANATİK)

        11

        CEM DİZDAR: YERLEŞİM PROBLEMLERİ

        Maça dengeli başlarken Szalai'nin çıkışında yakalanan topta gerek rakip hücumu gerek Fenerbahçe savunma reaksiyonu ders niteliğindeydi. Vitor Pereira maç önünde yerleşimden çok 'oyun dinamikleri'nden söz etmişti ama üç savunmacının bir oyuncu üzerine çullanmaya çalışması önemli bir göstergeydi. Alan bilgisi olmaksızın 'dinamik' oluşturmak mümkün olamıyordu. Devamında Valencia'nın birkaç girişimi dışında devrenin sonuna kadar uzun süre kendine gelemedi Fenerbahçe…

        12

        "BOĞULMAYI SÜRDÜRÜYORUZ"

        Ülke futbolu birbiriyle didişip eski yanlışlarını tekrarlayıp durdukça Kapıkule dışından gelen her takım haniyse 'öğretmen edası'yla davranıyor. Biz de gerçekçi eleştiri/özeleştiri yerine hamasi nutuklar atıp o nutukların içinde kayboluyoruz. Yani, bizimle Avrupalı rakipler arasındaki o kocaman farkın kapanması için yapılması gerekenleri bildiğimiz halde, takım fark etmeksizin anlamsız münakaşalarımızda boğulmayı sürdürüyoruz. (FANATİK)

        13

        ERCAN GÜVEN: NEYE YARAR BU SİSTEM?

        Olympiakos gibi “bir gömlek üstün” rakiplerin ise özel önlem almasına bile gerek kalmıyor; Kadıköy’de görüldüğü gibi. Ne yapacağını bilemiyor Fenerbahçe! Önde basıp tempo yapmak, hızlı ve çabuk paslaşmak, kanatları çalıştırmak sistemin olmazsa olmazı ama yaparsa gol yiyor rahat rahat. Fenerbahçe’yi kendi ayarındaki, hatta çıtası daha düşük takımlar karşısında rakip ne kadar izin verirse onu oynayacak kadar “edilgen” hale getirdiği gibi, güçlü kompakt takımlar için hiçbir işe yaramıyor. Peki neye yarıyor? Olympiyakos yenilgisine “hezimet” deniyor Fenerbahçe lügatinde. En azından şimdilik “gerçek” böyle. Gerçeklerden kızarak, dalga geçerek kaçamazsınız bay Pereira.

        14

        "UEFA Avrupa Ligi de mundar oldu bu arada… Artık grup ikincisi olup 32’ye mi girer, üçüncü olur Konferans Ligi’ne mi devam eder Fenerbahçe; orası belli değil. Üç gol yiyen Altay olmasa Olympiyakos maçı “kaç sıfır” biterdi, hesaplamak bile zor. Kapalı defansı açamayan, açmaya çalışınca arkada bol bol boş alan bırakan Fenerbahçe nasıl kazanacaktı ki? Yine dua etsin Fenerbahçe, Onyekuru gününde değildi"

        15

        "Hem defansı, hem ofansı sıkıntılı Fenerbahçe ikinci devre için sahaya çıktığında Pereira’dan hamle bekleyenler şaşırdı!.. Belli ki, Fenerbahçe’nin Portekizli hocası, beklenen hamleyi futbolcuları önde baskıya ve tempoya “azmettirerek” yapmak istemişti. Hem Fenerbahçe hem de ülke puanı sıralamasında Yunanistan’ın nefesini ensesinde hisseden Türk Futbolu adına talihsiz bir akşamdı. Kim verecek hesabını? Mesut Özil’i yatağa düşüren grip virüsü mü, yoksa “sistemde” mi virüs var? (MİLLİYET)

        16

        ALİ GÜLTİKEN: DİSİPLİNSİZLİĞİN FATURASI

        Avrupa kupalarında üst seviyelerde oynadığınız maçların birinci kuralı basit top kaybetmemektir. İkinci kuralı, atağa çıkarken top kaybetmemek diye yazılır. 3.'sü ve daha önemlisi de durum ve skor ne olursa olsun oyun disiplininden kopmamaktan geçer. Fenerbahçe, dün bu seviyenin yapılmaması gereken üç altın kuralının hepsini hata olarak yaptı. İlk golde Szalai'nin takım orta alana çıkmışken inanılmaz hatası, hem maçın dengesini başka bir yere götürdü hem de Fenerbahçeli oyuncuların kafasını…

        17

        İkinci yarı başlangıçta yine aynı baskı iradesi varmış gibi görünse de dönen toplar daha büyük sorunlar yaratmaya başladı. Özellikle savunma bloğu ile orta alan arasındaki inanılmaz boşluklar Olympiakos'un işine yaradı ve bunu da affetmediler. İkinci goldeki forvet ve orta alan oyuncularının geri dönüş hızlarını mutlaka Pereira'nın birkaç kez izlemesi lazım. Sonrası zaten oyun koptu. Aslında oyundan ziyade oyuncular koptu. Bu seviyelerde, bu tür disiplinsizlikler ağır faturalar çıkarıyor. Olympiakos da bu faturayı Fenerbahçe'nin önüne koydu. (SABAH)

        18

        İLKER YAĞCIOĞLU: YORGUNLUĞUN FATURASI

        FENER dün hiç beklemediği bir skorla karşılaştı. Frankfurt maçındaki oyun Fenerbahçe'nin Avrupa'da da başarılı olabileceğini göstermişti. Ama yanılmışız. Sarı-Lacivertliler dün bu sezonki en kötü maçını oynadı. Özellikle ilk 45 dakikayı boş geçtiler. Çok erken dakikada geriye düşmelerine rağmen ne tempoyu yükseltebildiler, ne rakibe baskı kurdular ne de pozisyon üretebildiler. 45 dakika boyunca Valencia hariç bizleri heyecanlandıran ve oyunu çevirmeye çalışan oyuncu yoktu.

        19

        Taraftar da zaten desteği bırakıp bazı oyunculara tepki göstermeye başladı. Bu da Fenerbahçe taraftarının bu sezon hiç sabrının olmadığını bizlere gösterdi. İki oyuncu çok dikkatimi çekti. Biri Gustavo diğeri de Szalai. Bu oyuncular sezon başından beri sürekli oynuyorlar. Ama eylül ayındaki maç trafiği ikisini de çok yormuş. Galiba biraz dinlenmeleri gerekecek. Son sözüm de Altay'a... Ellerine sağlık harika bir maç çıkarttın. Skorun artamasını engelledin. (TAKVİM)

        20

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: BOŞ BASIN TOPLANTILARINI BIRAK, KAPALI SAVUNMA ÇALIŞ

        Maçlardan sonra "Takım ruhu" - "Önemli olan takım dinamiği" gibi 2 tane ezberlenmiş cümleden başka bir şey kurmayan Vitor Hoca'ya soralım, belki bir gün yine bizimle dalga geçmek ister de arada yanıt verir:

        • Sivasspor - Başakşehir ve Olympiakos. 3 tane sert- sıkı savunma yapan takım da seni zorladı. İkisi yendi biriyle de berabere kaldın. Kapalı savunmalara karşı ne gibi bir oyun farklılığın; senin deyiminle "takım dinamiğin" olacak?

        21

        • Geçen sene göbekten çok delinen F.Bahçe'yi tespit edip 3 stoperli dizilişe döndün ve ben de bu konuda seni övdüm. Dün göbekten delik deşik ettiler takımını, devreye 1-0 geride girmek büyük şanstı. Kim'in önüne bir dalgakıran daha koymak ve Gustavo'yu daha geride tutup orta alana misal Zajc'ı alıp 3-5-2'ye bile dönmeyi neden düşünmedin? Yoksa "takım ruhu" sadece 3-4-3'de mi oluyor?

        • 3 metrelik Oly stoperlerinin ve ön liberolarının içinde Rossi ve Pelkas ne yapabilirdi? Biri fazla değil miydi? Pelkas 10 numara oynasa, Enner - Berisha çift forveti ile 3-4-1-2 başlasan seni kınarlar mıydı?

        22

        • "Bazı gazeteciler bazı futbolcuları daha çok seviyor, ondan o sevdikleri futbolcu oynasın istiyor" diye aklınca Rıdvan Dilmen'in Mesut eleştirilerini 'sevgi'ye - 'ilişki'ye bağladın. Peki sen neden Mesut'u bir türlü sevemiyorsun? Porto'daki James Rodriguez, 6 yıl evvelki RvP krizleri gibi bir de Mesut krizi mi istiyorsun? Kimse aklımızla dalga geçip Mesut'un hasta olduğu masalını anlatmasın.

        • Kapalı savunmalara karşı ya yetenekle adam eksiltmek lazım ya da hızlı packing paslar atmak lazım. 2. devreye tempolu başlamak istedin ama Attila'nın Pelkas'a; Ferdi'nin Novak'a verdiği 2 packing pasın haricinde bir örnek göremedik. Ekim milli arasında kapalı savunma aşma çalışmaları yaptırdığında basınla da paylaş. Paylaş ki "takım ruhu" cümlesi dışında taktiksel bir şeyler duyalım senden.

        23

        F.Bahçe'nin hocası faydasız, kendisini destekleyenler de dahil basın mensuplarını kaybetmek gibi bir sonuç doğuracak gereksiz basın toplantıları düzenlemek yerine kapalı savunmaları aşma çalışmaları yapmalı. Yoksa Antwerp de Frankfurt da burada derinde bekleyip hızlı çıkacaklar ve onlar da kazanacaklar. Ligde de en eç 3 haftaya bu tip takımlar F.Bahçe'yi yenmeye başlar. Bu milli ara Vitor Hocanın geleceği için de önemli. (HABERTÜRK)

        24

        UĞUR MELEKE: ÜÇLÜYE AŞIK OLMAK, ELEŞTİRMEK KADAR İLKEL

        Pereira bazen bir ön liberodan feragat edip 3-3-3-1’e dönebilmeli ya da stoperden vazgeçebilmeli. Kadıköy’de 70’inci dakikaydı. Olympiakos skoru 3-0’a getirmiş ve Fenerbahçe’nin kalan 20 dakikada bir mucizeye ihtiyacı vardı. Işıklı tabela yandı, Pereira ilk değişiklik haklarını Zajc ve Berisha’dan yana kullandı. Ve Kadıköy’de takımı 3-0 mağlupken bile formasyonunu değiştirmeyi düşünmedi. Merkez orta saha Gustavo’nun yerine Zajc’ı, sağ açık Rossi’nin yerine Berisha’yı koyup devam etti oyuna. Fenerbahçe’nin başındaki 7 lig ve 4 Avrupa maçının tümünde olduğu gibi, tek bir dakika bile düşünmedi ufak bir risk almayı.

        25

        "BU MAÇ MİLAT OLMALI"

        Dünün taktiksel analizi ise son derece basit: Dünkü maçın Hatayspor’u Fenerbahçe’ydi... Hafta sonu yüzde 34 topa sahip olup geçiş hücumlarıyla kazanan Fenerbahçe’ydi. Fenerbahçe’nin bu taktiğinin ana planı olamayacağını, Süper Lig’de 20 takımın en az 10’unun kapalı set savunması yaptığını ve Hatayspor gibi oynamadığını anlatmaya çalışmıştım dilim döndüğünce"

        26

        Zaten Olympiakos da bire bir bu dersi verdi Pereira’ya. Bence bu maç Vitor Pereira için bir milat olmalı. Bazı maçlarda ya da müsabakaların bazı bölümlerinde bir ön liberodan feragat edip 3-3-3-1’e dönebilmeli. Ya da bazen bir yarım saatliğine bir stoperinden vazgeçebilmeli. (HÜRRİYET)

        27
        31
        32
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ